Με επιτυχία έληξε το πρώτο μέρος του Ιερατικού Συνεδρίου της Μητρόπολης Χαλκίδας

Με την Χάρη του Θεού πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017 το πρωί στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος, το 23ο Ιερατικό Συνέδριο των Κληρικών των Αρχιερατικών Περιφερειών Χαλκίδος, Μεσσαπίων, Διρφύων, Σκιάθου και Σκοπέλου της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ενώ την ευθύνη της διοργανώσεως είχε ο […]

23 Οκτωβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Με την Χάρη του Θεού πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017 το πρωί στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος, το 23ο Ιερατικό Συνέδριο των Κληρικών των Αρχιερατικών Περιφερειών Χαλκίδος, Μεσσαπίων, Διρφύων, Σκιάθου και Σκοπέλου της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ενώ την ευθύνη της διοργανώσεως είχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου.

Το Συνέδριο είχε ως γενικό θέμα του την ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΕΠΟΧΗ ΚΡΙΣΗΣ και γι’ αυτό το λόγο συμμετείχαν και οι περισσότερες πρεσβυτέρες των Ιερέων μας.

Κατά την έναρξή του, έγινε προσευχή, καθώς και Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους κεκοιμημένων Ιερέων, ενώ ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους Ιερείς και τις πρεσβυτέρες τους.

Ο Σεβασμιώτατος σε μια σύντομη εισαγωγή του, επεσήμανε την αξία των ιερατικών Συνάξεων, ενώ παράλληλα εξέφρασε και την χαρά του για την παρουσία των πρεσβυτερών, τις οποίες και καλωσόρισε.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το Πρόγραμμα, έδωσε τον λόγο στην Πρεσβυτερα Διονυσία Λιάσκου – Χρήστου, καθηγήτρια Φιλόλογο, η οποία ανέπτυξε το θέμα του Συνεδρίου «Ποιμαντική της Οικογένειας, σε εποχή κρίσης».

Η πρεσβυτέρα Διονυσία στην εξαιρετική εισήγησή της επεσήμανε, κατ’ αρχήν, ότι ο λαός μας πέρασε πολλές και μεγαλύτερες κρίσεις, ενώ ως κρίση σημερινή θεωρούμε, κυρίως, την μη ικανοποίηση της καταναλωτικής μανίας του συγχρόνου ανθρώπου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα, που αφορούν στην δομή και την λειτουργία της οικογένειας και παρουσίασε τρόπους, μέσω της άσκησης των οποίων, μπορεί να υπάρξει αγώνας για την υπέρβαση αυτής της κρίσης.

Ακόμη, αναφέρθηκε σε ζητήματα που απασχολούν τις ιερατικές οικογένειες, τονίζοντας ότι θα πρέπει η ιερατική οικογένεια, να αποτελεί πρότυπο οικογενειακής ζωής και ανέφερε πρότυπα οικογενειακής ζωής, όπως τον Άγιο Γρηγόριο, πατέρα του Αγίου Γρηγορίου του θεολόγου και των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας, ενώ έκανε αναφορά και στις προτροπές του Αποστόλου Παύλου προς τους μαθητές του Τιμόθεο και Τίτο.

Κλείνοντας την εισήγησή της, η Πρεσβυτέρα αναφέρθηκε στην ποιμαντική της οικογένειας στην εποχή μας, παρουσιάζοντας παραδείγματα από το ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας και ιδιαιτέρως της Ι. Μητροπόλεως, κατέδειξε την φροντίδα που δείχνει, με συγκεκριμένους τρόπους (Σχολές Γονέων, Κέντρα Στηρίξεως Οικογενείας, Κατσκηνώσεις, Κατηχητικά, Φιλόπτωχες προσφορές κ.ά.), καθώς και κυρίως με τον τρόπο της ζωής τους.

Κατέληξε δε, λέγοντας ότι «Εκκλησία είμαστε εμείς και δεν πρέπει να αφήσουμε την πίστη και την παράδοσή μας, να πάνε χαμένα», διότι χάνοντας την σχέση μας με τον Θεό, φθάνει σε αδιέξοδα.

Μετά την εισήγηση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίτησε εκ καρδίας την εκλεκτή εισηγήτρια, γιατί με γλώσσα ξεκάθαρη, απλή και κατανοητή και με πολλά πρακτικά παραδείγματα, διαπραγματεύτηκε το θέμα της, ενώ παράλληλα επεσήμανε πολλά ζητήματα που αφορούν στην ζωή των ιερατικών οικογενειών, τονίζοντας ότι όλοι θα πρέπει να προβληματισθούμε, το κατά πόσον τα αίτια της κρίσης έχουν επηρεάσει την ζωή της ιερατικής οικογένειας, διευκρινίζοντας, ότι δεν αφορά αυτή, ασφαλώς, μόνον «στην τσέπη».

Αμέσως μετά, επακολούθησε γόνιμος διάλογος, στον οποίον συμμετείχαν αρκετοί Ιερείς και, κατόπιν, πραγματοποιήθηκε ένα μικρό διάλειμμα, κατά την διάρκεια του οποίου υπήρξε όμορφη συναναστροφή μεταξύ των ιερέων και των πρεσβυτερών.

Μετά το διάλειμμα, ο Σεβασμιώτατος εισηγήθηκε ποιμαντικά, τελετουργικά και διοικητικά ζητήματα, για τα οποία ακολούθησε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος, κατά τον οποίον υποβλήθηκαν ερωτήσεις από τους Ιερείς και εδόθησαν απαντήσεις και διευκρινήσεις από τον Σεβασμιώτατο.

Κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε όλα τα μέλη των Ιερατικών Οικογενειών να αντλούν δύναμη στον καθημερινό τους αγώνα από την πίστη τους στο Θεό και από την μεταξύ τους αγάπη, ενώ εξέφρασε την χαρά του, γιατί το Συνέδριο αυτό υπήρξε αφορμή για περαιτέρω συναναστροφή και επικοινωνία, η οποία, με την Χάρη του Θεού, θα συνεχισθεί.

Μετά την λήξη των εργασιών του Συνεδρίου, παρετέθη γεύμα σε όλους τους Ιερείς και τις πρεσβυτέρες στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού, το οποίο είχαν προετοιμάσει ο Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αρχιμ. Θεοφύλακτος Τσαγκάρης και οι συνεργάτιδες και συνεργάτες του. Κατά την διάρκεια του γεύματος όλοι εξέφρασαν την χαρά τους και την ικανοποίησή τους για το Συνέδριο και είχαν την ευκαιρία να ευχαριστήσουν τον Σεβασμιώτατο για την ευκαιρία αυτή και την ποικιλοτρόπως εκδηλουμένη πατρική αγάπη του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024