Την γλύτωσε η Χαλκίδα, τα «χαίρεται» ο Βόλος

0

Συμβολικός αποκλεισμός της ΑΓΕΤ για την καύση σκουπιδιών

Σε συμβολικό αποκλεισμό της ΑΓΕΤ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την καύση σκουπιδιών πραγματοποίησαν σήμερα στη 1 το μεσημέρι στελέχη της Δημοτικής Αρχής Βόλου και εκπρόσωποι της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας.

Ο αποκλεισμός του εργοστασίου με απορριμματοφόρα του Δήμου έγινε μετά από απόφαση που ελήφθη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου.

Ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, σε δηλώσεις του άφησε αιχμές κατά των μειοψηφιών του δημοτικού συμβουλίου και της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου, αναφέροντας πως χρησιμοποιούν τους πολίτες για να κάνουν αντιπολίτευση στη δημοτική αρχή, αλλά από τη σημερινή κινητοποίηση ήταν απόντες.

Από μέρους της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, ο Κώστας Βολιώτης επεσήμανε ότι «προς το παρόν για το θέμα της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ είμαστε μαζί με τη δημοτική αρχή, αλλά είμαστε αντίθετοι με την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Βόλου».

Επιπρόσθετα ο κ. Μπέος ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Βόλου και άλλοι 12 -13 τοπικοί φορείς έλαβαν πρόσκληση από την ΑΓΕΤ για να συμμετάσχουν σε κοινή σύσκεψη στις 30 Μαρτίου.

Το ψήφισμα

Μετά το τέλος της κινητοποίησης ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος κατέθεσε ψήφισμα σε εκπρόσωπο της Διοίκησης της ΑΓΕΤ, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου και σε εφαρμογή συγκεκριμένης απόφασης για αναθεώρηση και επαναδιαπραγμάτευση των όρων λειτουργίας της ΑΓΕΤ, σε ό,τι αφορά την προστασία της Δημόσιας Υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος, συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ σε μια συμβολική ενέργεια διαμαρτυρίας.

Θεωρούμε ότι πλέον έφτασε η ώρα για ένα ώριμο και δημιουργικό διάλογο, σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και με διάθεση συνεργασίας, ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και τους υπευθύνους της βιομηχανίας, που άλλωστε δεκαετίες τώρα αποτελεί ισχυρό πυλώνα της οικονομικής και κοινωνικής μας εξέλιξης, ώστε να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε, με την κυβέρνηση που εν τέλει φέρει και την αποκλειστική ευθύνη, ζητήματα όπως:

Η τροποποίηση του ισχύοντος Νόμου και η απαγόρευση καύσης δευτερογενών υλικών – καυσίμων και άλλων υποβαθμισμένων καυσίμων (rdf, srf, πετ-κοκ, κα) από όλες τις βιομηχανίες στην περιοχή του Βόλου.

Η επαναφορά του Νόμου του 2004 που προέβλεπε την υποχρεωτική καύση φυσικού αερίου.

Να περιέλθει στον Δήμο ο ελεγκτικός μηχανισμός της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της βιομηχανίας, για καλύτερο, πληρέστερο και πλέον υπεύθυνο έλεγχο για την τήρηση των υποχρεώσεών της.

Ξεκαθαρίζουμε κατηγορηματικά ότι δεν είμαστε αντίθετοι στην παρουσία και λειτουργία της βιομηχανίας ΑΓΕΤ στην περιοχή μας. Αντίθετα τασσόμαστε αμετάκλητα υπέρ της απρόσκοπτης λειτουργίας της βιομηχανίας στην περιοχή μας και φυσικά στη διατήρηση ή και αύξηση των θέσεων εργασίας σε αυτή.

Ωστόσο δεν μπορούμε να ανεχθούμε εκπτώσεις ή παραβλέψεις στην τήρηση των αυστηρών όρων ασφαλείας, που πρέπει να τεθούν και να τηρούνται απαρέγκλιτα, προκειμένου να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία και να αποτρέπεται η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με καταστρεπτικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής των πολιτών».

 

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση