,

Πληρωμή στις 30 ημέρες για τα ευπαθή προϊόντα

Νέα δεδομένα στον τρόπο και στον χρόνο πληρωμής των παραγωγών ευπαθών προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ, τα τελικά σημεία πώλησης και τους μεσάζοντες προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το σχέδιο για την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, προκειμένου να καθορίσει […]

12 Απριλίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Νέα δεδομένα στον τρόπο και στον χρόνο πληρωμής των παραγωγών ευπαθών προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ, τα τελικά σημεία πώλησης και τους μεσάζοντες προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το σχέδιο για την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, προκειμένου να καθορίσει ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας έναντι αυτών των πρακτικών σε ολόκληρη την Ένωση. Η συγκεκριμένη οδηγία έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχης οδηγίας, η οποία μεταφέρθηκε στην εθνική νομοθεσία πριν από λίγους μήνες αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοσθεί, η οποία προβλέπει μέγιστο χρόνο πληρωμών τις 60 ημέρες.

Το σχέδιο της νέας οδηγίας θεσπίζει κατάλογο απαγορευμένων αθέμιτων εμπορικών πρακτικών: προθεσμία πληρωμής 30 ημερών, ακυρώσεις τελευταίας στιγμής παραγγελιών φθαρτών αγαθών, μονομερείς και αναδρομικές αλλαγές στις συμφωνίες (σε σχέση με τη συχνότητα, το χρόνο ή όγκους, τα πρότυπα ποιότητας και τιμών) και την πληρωμή για εμπορεύματα που πρόκειται να χαλάσουν από τον αγοραστή. Καθορίζει επίσης ότι άλλες εμπορικές πρακτικές απαγορεύονται εάν δεν προβλέπονται ρητά στη συμφωνία μεταξύ πωλητή και αγοραστή.

Στην προτεινόμενη οδηγία στις εμπορικές πρακτικές θα υπόκεινται οι συναλλαγές μεταξύ φυσικών ή νόμιμων παραγωγών, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων παραγωγών και των ενώσεών τους που είναι μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις και ενός αγοραστή που δεν είναι.

Επίσης προβλέπεται όπως τα κράτη μέλη υποχρεούνται να συστήσουν αρμόδια αρχή εποπτείας η οποία να μπορεί να λαμβάνει καταγγελίες τόσο από τους προμηθευτές όσο και από τις οργανώσεις παραγωγών ή τις ενώσεις τους, τηρώντας την εμπιστευτικότητα.

Η οδηγία προβλέπει επίσης καθεστώς κυρώσεων. Η προτεινόμενη οδηγία δεν θεσπίζει καμία υποχρέωση για την επισημοποίηση των συμβάσεων, διατηρώντας τον εθελοντικό της χαρακτήρα όπως καθορίζεται από την κοινή οργάνωση αγορών

Το  σχέδιο πρότασης προβλέπει τα εξής:

Τα κράτη-μέλη εξασφαλίζουν ότι οι ακόλουθες εμπορικές πρακτικές απαγορεύονται:

– αγοραστής που πληρώνει έναν προμηθευτή για τα φθαρτά τρόφιμα  αργότερα από 30 ημερολογιακές ημέρες μετά την παραλαβή του τιμολογίου του προμηθευτή ή αργότερα από 30 ημερολογιακές ημέρες μετά την ημερομηνία παράδοσης των φθαρτών προϊόντων τροφίμων, όποια είναι μεταγενέστερη.

– αγοραστής που ακυρώνει παραγγελίες των ευαλλοίωτων τροφίμων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ώστε ο προμηθευτής δεν μπορεί ευλόγως να βρει εναλλακτική εμπορική διέξοδο για τα προϊόντα αυτά.

– αγοραστής που αλλάζει μονομερώς και αναδρομικά τους όρους της συμφωνίας προμήθειας σχετικά με τη συχνότητα, το χρονοδιάγραμμα ή τον όγκο της προμήθειας ή παράδοσης, την ποιότητα  ή τις τιμές των προϊόντων διατροφής.

– προμηθευτής που πληρώνει για τις φθορές των τροφίμων που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του αγοραστή και που δεν οφείλεται σε  αμέλεια ή την προεπιλογή του προμηθευτή.

Τα Κ-Μ εξασφαλίζουν επίσης ότι οι ακόλουθες εμπορικές πρακτικές απαγορεύονται, όταν δεν  προβλέπονται κατά τρόπο σαφή και μη διφορούμενο στους όρους κατά τη σύναψη της συμφωνίας προμήθειας.

– αγοραστής που προβαίνει σε επιστροφή αδιάθετων τροφίμων προϊόντα σε έναν προμηθευτή.

– αγοραστής που χρεώνει τον προμηθευτή  για να εξασφαλίσει ή να διατηρήσει μια συμφωνία προμήθειας για προϊόντα τροφίμων.

– προμηθευτής που πληρώνει για την προώθηση των προϊόντων τροφίμων που πωλούνται από τον αγοραστή. Πριν από μια προώθηση ο αγοραστής θα πρέπει να καθορίσει τη διάρκεια και την συχνότητα της προώθησης και την ποσότητα των προϊόντων διατροφής που θα διατεθούν.

– προμηθευτής που πληρώνει για την εμπορία των προϊόντων διατροφής από τον αγοραστή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024