Σύσκεψη στο Ναυτιλίας για τις τιμές εισιτηρίων στις θαλάσσιες μεταφορές με την συμμετοχή του Δημάρχου Σκύρου

Σε διαβούλευση υπό τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή  συμμετείχε  ο Δήμαρχος Σκύρου κ. Χατζηγιαννάκης Ε. Μιλτιάδης, με τον Υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό, τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη  Γιαννέλλη Θεοδοσιάδη και το Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας Διονύση Τεμπονέρα, την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018. Αντικείμενο της διαβούλευσης  ήταν η ενημέρωση και η […]

17 Απριλίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Σε διαβούλευση υπό τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή  συμμετείχε  ο Δήμαρχος Σκύρου κ. Χατζηγιαννάκης Ε. Μιλτιάδης, με τον Υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό, τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη  Γιαννέλλη Θεοδοσιάδη και το Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας Διονύση Τεμπονέρα, την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018.

Αντικείμενο της διαβούλευσης  ήταν η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το «Σχέδιο Νόμου του ΥΝΑΙΝΠ  για την εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά της χώρας».

Το μεταφορικό ισοδύναμο και η υλοποίησή του αποτελούσε ένα αίτημα δεκαετιών τόσο των νησιωτών, όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών. Στόχος είναι να εναρμονιστούν οι τιμές των εισιτηρίων στις θαλάσσιες μεταφορές με αυτές των χερσαίων, με κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση και το επίπεδο των υπηρεσιών.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη ζωή των νησιών και την περαιτέρω ανάπτυξή τους, καθώς καθημερινά μεταφέρονται προϊόντα, από και προς τα νησιά, για να καλύψουν τις ανάγκες των νησιωτών. Με το μέτρο αυτό  οι μεταφορές θα είναι απαλλαγμένες από το πρόσθετο κόστος που παράγει η απόσταση, ώστε οι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας να απολαμβάνουν τιμές σε προϊόντα και μεταφορές, όπως και οι κάτοικοι της υπόλοιπης χώρας.

Το μέτρο πρόκειται να εφαρμοστεί από 1 Ιουλίου 2018 σε 32 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 1 Ιανουαρίου 2019 σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος,  ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής, Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χρύσανθος Αργυρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ιονίων Νήσων και Δήμαρχοι πολλών νησιών.

Το όφελος  που θα προκύψει με την ένταξη της Σκύρου είναι προφανές, καθώς στο σχέδιο προβλέπεται επιδότηση του θαλάσσιου εισιτηρίου σε ετήσια βάση.

Η συζήτηση εκτυλίχθηκε σε πολύ θετικό κλίμα καθώς οι όλοι οι παριστάμενοι  εξέφρασαν την  υποστήριξή τους στο μέτρο και την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους προς την Κυβέρνηση και την  ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024