Η Ελληνική μουσική παράδοση θα παρουσιαστεί στη Χαλκίδα

Το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό σε θέματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τις λειτουργίες της ελληνικής μουσικής παράδοσης στην εποχή της κρίσης, θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας «τ΄ Αλωνάκι» εκπαιδευτικές δράσεις, το διήμερο 4 – […]

17 Απριλίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό σε θέματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τις λειτουργίες της ελληνικής μουσικής παράδοσης στην εποχή της κρίσης, θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας «τ΄ Αλωνάκι» εκπαιδευτικές δράσεις, το διήμερο 4 – 5 Μαΐου 2018.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται με τη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια.

Οι δράσεις αυτές απευθύνονται σε:

  1. Εκπαιδευτικούς και μαθητές Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  2. Εκπαιδευτικούς και μαθητές Μουσικών Γυμνασίων και Λυκείων.
  3. Δασκάλους χορού και μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων και άλλων τοπικών χορευτικών και λαογραφικών Συλλόγων.
  4. Καθηγητές και μαθητές Ωδείων και Μουσικών Σχολών.
  5. Τοπικούς λαϊκούς οργανοπαίκτες.
  6. Μέλη Κ.Α.Π.Η.
  7. Ανθρώπους που ευαισθητοποιούνται σε θέματα της ελληνικής μουσικής παράδοσης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

1.Την Παρασκευή 4 Μαΐου (ώρα 11:00-13:00) επίσκεψη στο Μουσικό Γυμνάσιο «Νίκος Σκαλκώτας» του καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρου Λιάβα και της μουσικοπαιδαγωγού Νάνσης Τουμπακάρη. Ομιλία στα παιδιά για τη σημασία της ελληνικής μουσικής παράδοσης και αναζήτηση με την διευθύντρια και τους καθηγητές κοινών δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος.

2α. Την Παρασκευή 4 Μαΐου (ώρα 14:30-16:30) στην κεντρική αίθουσα του Συλλόγου «τ΄ αλωνάκι» (Β. Ηπειρου 55Β), ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο με τη μουσικοπαιδαγωγό Νάνση Τουμπακάρη, για τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας και τους καθηγητές της  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το σεμινάριο, με στόχο την εισαγωγή των μαθητών στην ελληνική μουσική παράδοση και τα λαϊκά όργανα, βασίζεται στο βραβευμένο βιβλίο «Ένα βιολί διηγείται» (Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά 2014). Παρέχονται στους εκπαιδευτικούς σε ψηφιακή μορφή (DVD) οδηγίες και οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και προτάσεις (αυτοσχέδιες κατασκευές, παιχνίδια, σταυρόλεξα, ακροστιχίδες κλπ) για σχετικές δημιουργικές δραστηριότητες στην τάξη. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Το ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο παρέχεται δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα δηλώσουν συμμετοχή* με mail που θα σταλεί στο ΚΕΜΦΑ: seminaria.kemfa@gmail.com

*ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Ενδιαφέρομαι να παρακολουθήσω το σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, το οποίο γίνεται στο πλαίσιο της «Εκπαιδευτικής δράσης για την Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018,  στην αίθουσα του Συλλόγου « τ΄ αλωνάκι» ώρα 14:30-16:30.

Ονοματεπώνυμο:

Ειδικότητα:

Σχολείο:

E-mail:

Τηλέφωνο επικοινωνίας:

2β. Θα δοθούν στους εκπαιδευτικούς οδηγίες για την πραγματοποίηση ειδικής εκπαιδευτικής δράσης με έργα ζωγραφικής και κατασκευές για παιδιά του δημοτικού με θέμα τα λαϊκά όργανα και τα πανηγύρια της περιοχής τους. Τα έργα που θα διακριθούν απ’ όλες τις πόλεις του προγράμματος θα εκτεθούν στο τέλος της περιόδου.

  1. Την Παρασκευή 4 Μαΐου (ώρα 18:00-20:00) συνάντηση του καθ. Λάμπρου Λιάβα και μελών του συλλόγου «τ΄ αλωνάκι» με τη διοίκηση, τους κοινωνικούς λειτουργούς και μέλη των Κ.Α.Π.Η. της Χαλκίδας. Συζήτηση για τις μνήμες τους από τα τραγούδια, τους χορούς και τα έθιμα της περιοχής. Συνεννόηση για την καταγραφή των προφορικών τους μαρτυριών και αναζήτηση τρόπων ενεργοποίησης τους σε μουσικές και χορευτικές δράσεις σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς (μουσικά σχολεία, σύλλογοι κλπ).

Θα ακολουθήσει τιμητική εκδήλωση, στην οποία θα βραβευτούν με ειδικό δίπλωμα από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και τους τοπικούς φορείς, άνθρωποι που πρόσφεραν στον λαϊκό πολιτισμό της περιοχής

  1. Το Σάββατο 5 Μαΐου στο Θέατρο Παπαδημητρίου Χαλκίδας ειδικό επιμορφωτικό σεμινάριο με τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών Λάμπρο Λιάβα, με θέμα «Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική» (10:00-12:00) και «Εισαγωγή στην Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική» (12:30-14:30). Στους συμμετέχοντες θα δοθεί σχετική βιβλιογραφία καθώς και βεβαιώσεις παρακολούθησης. Το σεμινάριο παρέχεται δωρεάν  και οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώσουν συμμετοχή στο mail* του συλλόγου «τ΄ αλωνάκι» alonakixalkida@yahoo.com

*ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Ενδιαφέρομαι να παρακολουθήσω το ειδικό επιμορφωτικό σεμινάριο με τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών Λάμπρο Λιάβα, με θέμα «Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική» (10:00-12:00) και «Εισαγωγή στην Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική» (12:30-14:30), που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Μαΐου 2018.

Ονοματεπώνυμο:

Επάγγελμα:

E-mail:

Τηλέφωνο επικοινωνίας:

*To Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στη Χαλκίδα πραγματοποιείται με την συνδρομή της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας,  του Δημοτικού Οργανισμού Άθλησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος (Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ.)  & του Δημοτικού Οργανισμού Παιδείας, Προστασίας και Αλληλεγγύης (Δ.Ο.Π.Π.ΑΧ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024