Φυτεία με οπιούχες παπαρούνες εντόπισαν οι αρχές στη Βοιωτίας

Συγχαρητήρια για την επιτυχία της ΕΛΑΣ στον αγώνα κατά της εγκληματικότητας Κατασχέθηκαν συνολικά 3.700 οπιούχες παπαρούνες, σε περιοχή της Βοιωτίας και συνελήφθησαν τρεις Ινδοί και ένας Πακιστανός ως οι καλλιεργητές Τεράστια επιτυχία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας με τον εντοπισμό για πρώτη φορά στην Ελλάδα φυτείας με οπιούχες παπαρούνες στην Βοιωτία και την […]

15 Μαΐου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Συγχαρητήρια για την επιτυχία της ΕΛΑΣ στον αγώνα κατά της εγκληματικότητας

Κατασχέθηκαν συνολικά 3.700 οπιούχες παπαρούνες, σε περιοχή της Βοιωτίας και συνελήφθησαν τρεις Ινδοί και ένας Πακιστανός ως οι καλλιεργητές

Τεράστια επιτυχία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας με τον εντοπισμό για πρώτη φορά στην Ελλάδα φυτείας με οπιούχες παπαρούνες στην Βοιωτία και την εξάρθρωση του κυκλώματος των καλλιεργητών. Πρόκειται για ποικιλία φυτών που καλλιεργείται στην Ασία και συγκεκριμένα σε Αφγανιστάν και Πακιστάν και σπόροι μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα με τον σκοπό νέας καλλιέργειας, για την παραγωγή οπίου αλλά και ηρωίνης μετά από κατάλληλη επεξεργασία.

Σχετικά με την υπόθεση, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, εντοπίστηκε η φυτεία στο Νεοχωράκι Θηβών Βοιωτίας.

Ο συγκεκριμένος χώρος τέθηκε σε διακριτική επιτήρηση και χθες το πρωί, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν τέσσερις αλλοδαποί, καλλιεργητές της φυτείας.

Πρόκειται για τρεις Ινδούς, ηλικίας 58, 47 και 36 ετών, καθώς και έναν 28χρονο Πακιστανό, οι οποίοι κατηγορούνται για καλλιέργεια ναρκωτικών. Επίσης τρεις από τους συλληφθέντες στερούνταν παντελώς νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα μας.

Συνολικά από τους αστυνομικούς εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν 3.700 οπιούχα φυτά υπνοφόρου μήκωνος, ύψους από 30-120 εκατοστά, τα οποία περιποιούνταν οι συλληφθέντες με αυτόματο σύστημα ποτίσματος, αποτελούμενο από πλαστικούς σωλήνες και μπεκ.

Όπως διακριβώθηκε, ο χώρος της φυτείας ήταν κατάλληλα περιφραγμένος και άριστα «καμουφλαρισμένος» με ξύλινες παλέτες, ενώ η μοναδική πρόσβαση ήταν εφικτή από παρακείμενη αποθήκη, στην οποία διέμεναν οι τέσσερις καλλιεργητές.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην προαναφερόμενη αποθήκη, βρέθηκαν επιπλέον και κατασχέθηκαν τρεις νάιλον σακούλες, που περιείχαν τμήματα αποξηραμένων φυτών («παπαρούνες»), συνολικού μεικτού βάρους 8 κιλών και 50 γραμμαρίων, τα οποία διαπιστώθηκε ότι είχαν υποστεί θρυματοποίηση, με προφανή σκοπό την άμεση πώλησή τους.

Επιπλέον, αναζητείται για να συλληφθεί ένας 64χρονος Έλληνας, κατηγορούμενος ομοίως για καλλιέργεια ναρκωτικών. Επίσης προέκυψε ότι ως ιδιοκτήτης της αποθήκης αυτής, απασχολούσε παράνομα, ως εργάτες, τρεις από τους αλλοδαπούς, ενώ τους παρείχε την αποθήκη ως κατάλυμα, διευκολύνοντας την παράνομη παραμονή τους στη χώρα μας.

Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενδεικτικά για το πρώτο τετράμηνο του 2018, οι Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, διαχειρίστηκαν 179 υποθέσεις ναρκωτικών, συνέλαβαν για την εμπλοκή τους στις υποθέσεις αυτές 253 άτομα, ενώ κατάσχεσαν πάνω από 13 κιλά κάνναβης, πάνω από 600 γραμμάρια κοκαΐνης, και περισσότερα από 200 γραμμάρια ηρωίνης.

Κατά την επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας, Υποστράτηγος Μιλτιάδης Πουρσανίδης (πάνω), δήλωσε:

«Τον περασμένο Δεκέμβριο, εδώ από τον Νομό Βοιωτίας και συγκεκριμένα από την περιοχή της Αντίκυρας, ο κ. Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τουβάλας, αναγνώρισε και χαρακτήρισε συμβολικά το έτος 2018 ως «έτος κατά των ναρκωτικών».Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, έχει καταρτήσει και υλοποιεί συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο κατά των ναρκωτικών, το οποίο αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην αντιμετώπιση του διαχρονικού αυτού προβλήματος.

Με σύνθημά μας λοιπόν «όχι στα ναρκωτικά, όχι στην περιθωριοποίηση, όχι στο θάνατο», η Ελληνική Αστυνομία εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της οργανωμένης καλλιέργειας και διακίνησης των ναρκωτικών, η οποία αποτελεί «μάστιγα» κυρίως για τους νέους ανθρώπους.

Ο εντοπισμός της συγκεκριμένης φυτείας, η κατάσχεση (3.700) οπιούχων φυτών, ανάλογη της οποίας δεν έχει σημειωθεί κατά το παρελθόν στην Ελληνική Επικράτεια, καθώς και οι συλλήψεις των τεσσάρων καλλιεργητών της, έρχεται να επιβεβαιώσει ακριβώς αυτήν τη διαρκή και επίμονη προσπάθεια που καταβάλλουμε, πάντα μεθοδικά και συντονισμένα, κατά των ναρκωτικών και των κυκλωμάτων που τα καλλιεργούν και τα διακινούν.

Θα ήθελα να συγχαρώ τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, που συμμετείχαν στις έρευνες και στην συντονισμένη αυτή αστυνομική επιχείρηση, αλλά και να διαβεβαιώσω τους πολίτες της Περιφέρειάς μας, ότι οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν με κύριο γνώμονα και κοινή συνισταμένη την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Η Ελληνική Αστυνομία, ως οφείλει από τον ρόλο και την αποστολή που επιτελεί, θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των πολιτών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024