Παραίτηση Ν. Σακελλαρίου από τη θέση του Προέδρου του ΣτΕ

Την παραβίαση του απορρήτου σε ό,τι αφορά τις διασκέψεις για το νόμο Κατρούγκαλου επικαλέστηκε ο ανώτατος δικαστικός. Προειδοποιεί για κίνδυνο εξαθλίωσης των συνταξιούχων. Εκτίμησε ότι οι δικαστικοί θα σταθούν στο ύψος τους. Αποχωρεί από τη θέση του ο πρόεδρος του ΣτΕ, με αφορμή την «αδιανόητη», όπως τη χαρακτήρισε, παραβίαση του απορρήτου του Ανώτατου Δικαστηρίου σε […]

16 Μαΐου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Την παραβίαση του απορρήτου σε ό,τι αφορά τις διασκέψεις για το νόμο Κατρούγκαλου επικαλέστηκε ο ανώτατος δικαστικός. Προειδοποιεί για κίνδυνο εξαθλίωσης των συνταξιούχων. Εκτίμησε ότι οι δικαστικοί θα σταθούν στο ύψος τους.

Αποχωρεί από τη θέση του ο πρόεδρος του ΣτΕ, με αφορμή την «αδιανόητη», όπως τη χαρακτήρισε, παραβίαση του απορρήτου του Ανώτατου Δικαστηρίου σε ό,τι αφορά τις διασκέψεις για το θέμα του νόμου Κατρούγκαλου. Η κίνηση έρχεται λίγες ημέρες πριν από την κανονική συνταξιοδότησή του, ενώ οι δηλώσεις έγιναν με τον ίδιο ιδιαίτερα φορτισμένο ψυχικά.

Όπως είπε ο ίδιος, οι αντοχές όλων δοκιμάστηκαν από τα μνημόνια και τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων. Με μια αιχμηρή αναφορά, ο κ. Σακελλαρίου επέκρινε την πολιτική ηγεσία της χώρας επειδή όπως εξήγησε μετακυλίει παγίως στη δικαιοσύνη την επίλυση των πιο δυσεπίλυτων προβλημάτων της χώρας.

Ο απερχόμενος, πλέον, πρόεδρος του ΣτΕ ζήτησε από τους πολίτες να εξακολουθήσουν να έχουν εμπιστοσύνη στους δικαστές επισημαίνοντας: «Υπάρχουν δικαστές εις τας Αθήνας.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο παρελθόν και στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας των τελευταίων ετών, ο κ. Σακελλαρίου έκανε λόγο για πλήρη κυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού και προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την οικονομική κρίση. «Οι καταστάσεις αυτές οδήγησαν το δικαστήριο στην έκδοση αποφάσεων σχετικά με την μη περαιτέρω μείωση αποδοχών σε τομείς όπως η εθνική άμυνα, η υγεία, η παιδεία και η ασφάλεια του πολίτη», τόνισε ο Νίκος Σακελλαρίου εξηγώντας το σκεπτικό των μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το δικαστήριο εξέδωσε σειρά αποφάσεων σχετικά με τη μη περαιτέρω μείωση των απολαβών, είπε. Φρονούμε ότι τα δικαστικά προηγούμενα δεν μπορούν, χωρίς να παραβιάζεται το Σύνταγμα, να αγνοηθούν ή να παρακαμφθούν από το νομοθέτη.

Όπως ανέφερε, είναι ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω μειώσεων στις συντάξεις, κάτι που θα οδηγήσει σε πλήρη εξαθλίωση των δικαιούχων για να συμπληρώσει ότι «ευελπιστούμε ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη».

Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι έχουν γνώση οι φύλακες και οι δικαστές του ΣτΕ θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, τόνισε.

Σε ερώτηση για το αν δέχτηκε πιέσεις από την κυβέρνηση ο κ. Σακελλαρίου απάντησε ότι «δεν είναι από εκείνους που δέχονται πιέσεις». Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του Ιουνίου αναμένεται να αποφανθεί το ΣτΕ για το σύνολο του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.

Καθήκοντα προέδρου του ΣτΕ αναλαμβάνει η μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη-Ειρήνη Σαρπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024