«Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές», είπε ο κ. Τσίπρας.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για την ονομασία της πΓΔΜ, ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ. Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύωρες με τους δύο άνδρες να ξενυχτούν, όπως χαρακτηριστικά τόνισε και στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά πλέον φαίνεται πως Ελλάδα και πΓΔΜ έχουν καταλήξει […]

17 Μαΐου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Με θετικό πρόσημο έκλεισε ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για την ονομασία της πΓΔΜ, ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύωρες με τους δύο άνδρες να ξενυχτούν, όπως χαρακτηριστικά τόνισε και στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά πλέον φαίνεται πως Ελλάδα και πΓΔΜ έχουν καταλήξει και συζητούν λεπτομέρειες επί συγκεκριμένης ονομασίας.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν διατεθειμένες η διαπραγμάτευση να έχει καταλήξει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Ιουνίου και λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Τσιπρα – Ζάεφ, ακολούθησαν διαδοχικές συναντήσεις της Γερμανίδας Καγκελάριου και με τους δύο.

Τσίπρας: Ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτε

«Με τον Ζόραν Ζάεφ είχαμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση μετά το δείπνο χθες το βράδυ έως σχεδόν τις πρώτες πρωινές ώρες, είχαμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, άλλωστε η πρόοδος το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Σούνιο, ήταν ουσιαστική», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στη Σόφια

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως υπάρχουν ακόμη αρκετά ζητήματα που χρήζουν διευκρίνισης.«Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε. Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση,αλλά υπάρχει ακόμη απόσταση να διανυθεί. Εξετάζουμε όλες τις λεπτομέρειες, πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία αλλά δεν είμαστε ακόμη σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία. Θα ήταν κοινή μας επιδίωξη να έχουμε ένα αποτέλεσμα που να προλαβαίνει τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Ιουνίου και λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις χθεσινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας πως «πάντα τα τελευταία βήματα της διαπραγμάτευσης είναι και τα πιο δύσκολα. Άκουσα με χαρά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετείται υπερασπιζόμενος την εθνική θέση που διαπραγματευόμαστε, αυτή η στάση είναι καλοδεχούμενη, γνωρίζουμε ότι διαπραγματευόμαστε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν μεγαλύτερες ευαισθησίες και διαφωνίες. Η διαμόρφωση ενός κλίματος τουλάχιστον συνεννόησης μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει για την πορεία της χώρας. Είμαι διαθέσιμος προς ενημέρωση για όσους ζητήσουν να έχουν ενημέρωση».

«Ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτε», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση σε ποια σημεία έχουν συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι ούτε στο θέμα του ονόματος έχει υπάρξει συμφωνία.

Ερωτηθείς για το όνομα «Άνω Μακεδονία» είπε ότι υπάρχει μια σειρά από προτάσεις, κάποιες εναλλακτικές αλλά τίποτα δεν έχει «κλειδώσει» ούτε στο θέμα του ονόματος.

Τέλος ο κύριος Τσίπρας τόνισε πως θα υπάρξουν και επόμενα βήματα με στόχο να καταστεί δυνατή νέα συνάντηση στις αρχές του επόμενου μήνα.

Ζάεφ: Με τον Τσίπρα συζητήσαμε ένα βασικό σενάριο

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι μια συμφωνία ανάμεσα στα Σκόπια και την Αθήνα για τη διευθέτηση της διένεξης για την ονομασία της χώρας του που διαρκεί εδώ και δεκαετίες μπορεί να επιτευχθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο.

«Συζητήσαμε μια (συγκεκριμένη) λύση στη διένεξη για την ονομασία η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, όμως είναι ανάγκη να έχουμε περισσότερες συζητήσεις στις χώρες μας», δήλωσε ο Ζάεφ σε δημοσιογράφους στη Σόφια.

ΝΔ: Αργά τη θυμήθηκε τη συναίνεση ο κ. Τσίπρας

Μετά και τις αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού στις χθεσινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, το γραφείο Τύπου του κόμματος προχώρησε στην εξής ανακοίνωση: «Αργά τη θυμήθηκε τη συναίνεση ο κ. Τσίπρας, όταν επί μήνες διαπραγματεύεται εν κρυπτώ, διχάζοντας τον ελληνικό λαό και χλευάζοντας τις ευαισθησίες του. Η Νέα Δημοκρατία έχει εξ αρχής επισημάνει ότι δεν νοείται καμία συμφωνία, χωρίς την ικανοποίηση όλων ανεξαιρέτως των προϋποθέσεων που έχει θέσει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024