Στην Τριάδα πραγματοποιήθηκε η γιορτή λήξης των Κατηχητικών της Περιφέρειας Ψαχνών

Την Παρασκευή 8 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο νεότητας της Ι. Μητροπόλεως πανοσ. Αρχιμανδρίτη κ. Ιωάννη Καραμούζη και το Διάκονο του π. Πορφύριο Γερμανό,  μετέβη στο δημοτικό σχολείο Τριάδος για να παρακολουθήσει την εορτή λήξης των κατηχητικών νεανικών συντροφιών της αρχιερατικής περιφέρειας Μεσσαπίων. Παρόντες ήταν […]

10 Ιουνίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Την Παρασκευή 8 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο νεότητας της Ι. Μητροπόλεως πανοσ. Αρχιμανδρίτη κ. Ιωάννη Καραμούζη και το Διάκονο του π. Πορφύριο Γερμανό,  μετέβη στο δημοτικό σχολείο Τριάδος για να παρακολουθήσει την εορτή λήξης των κατηχητικών νεανικών συντροφιών της αρχιερατικής περιφέρειας Μεσσαπίων.

Παρόντες ήταν ο αρχιερατικός επίτροπος Μεσσαπίων π. Νικόλαος Δανέλης, όλοι οι πατέρες της περιοχής, ο Δήμαρχος Μεσσαπίων και Διρφύων κ. Γεώργιος Ψαθάς, η υπεύθυνη των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου  κ. Ευαγγελία Μύταλα, ο αντιδήμαρχος Διρφύων κ. Πέτρος Κορώνης και πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει την εκδήλωση.

Ο π. Φώτιος Πάσχος, εφημέριος της φιλοξενούσας ενορίας Τριάδος καλοσώρισε τους συμμετέχοντες στην γιορτή και υπογράμμισε το θέμα της που ήταν: «Μια φορά στο κατηχητικό… Ο Αγώνας για τη Μακεδονία μας». Στη συνέχεια, τα παιδιά απήγγειλαν ποιήματα, τραγούδησαν σκοπούς και διάβασαν ιστορίες  που αναφέρονταν στον Παύλο Μελά, στη Μακεδονία, παρουσίασαν έθιμα από την περιοχή της Μακεδονίας, καθώς και παραδοσιακές φορεσιές από την περιοχή εκείνη. Ακόμη έψαλαν ύμνους από τη Θεία Λειτουργία και χόρεψαν παραδοσιακούς μακεδονίτικους χορούς.

Στο τέλος, έλαβε το λόγο ο Δήμαρχος της περιοχής κ. Γεώργιος Ψαθάς, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη για το έργο που επιτελείται με την ευλογία του αφού υποστηρίζει τον πολιτισμό και καλλιεργεί ιδανικά και αξίες που αναπτύσσουν αληθινά τον άνθρωπο.

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος έκλεισε την εορτή αναφέροντας ότι οι εορτές των κατηχητικών συντροφιών έχουν σκοπό να δείξουν στον κόσμο τι ακριβώς μαθαίνουν τα παιδιά που αποτελούν μέλη τους, να προτρέψουν εκείνους τους γονείς που ακόμη δεν έχουν αποστείλει τα παιδιά τους στις συνάξεις αυτές, να το πράξουν και να προσφέρουν ικανοποίηση στον αγώνα εκείνων που έχουν ενεργό ρόλο στην κατήχηση.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους ιερείς που έχουν αναλάβει το έργο της κατήχησης, τους κατηχητές, οι οποίοι εθελοντικά διδάσκουν, τους γονείς που εμπιστεύονται την Εκκλησία και βέβαια τα ίδια τα παιδιά. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η κατήχηση προσφέρει και ιστορική γνώση αφού μαθαίνει τα παιδιά την αλήθεια των γεγονότων όπως έδειξε αυτή η γιορτή για τη Μακεδονία. Τελείωσε το λόγο του ο Σεβασμιώτατος καλώντας όλους σε συνεργασία λαμβάνοντας αφορμή από την εικόνα των παρευρισκομένων στην εκδήλωση. Παρόντες ήταν οι δημοτικοί άρχοντες, το σχολείο, η Εκκλησία, οι γονείς, τα παιδιά. «Μόνο όταν όλοι είμαστε ενωμένοι και όχι διαιρεμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε είπε».

Ακολούθησε υπαίθρια δοχή με γλυκίσματα και ενθύμια φτιαγμένα από τα ίδια τα παιδιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024