Κτήμα Αβαντίς, Πλαγιές Γερακιών Ροζέ 2017

Ένα ωραίο άρθρο-ύμνο στο Κτήμα Αβαντίς φιλοξενεί το γνωστό site http://www.fnl-guide.com, αναφερόμενο στις νέες ποικιλίες που δημιούργησε το οινοποιείο στο Μύτικα Χαλκίδας. Όπως αναφέρει: Τα γεράκια του Αφρατίου ξαγρυπνούν και οι οινόφιλοι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι αφού ο πολυτιμότερος ροζέ Ελληνικός θησαυρός δεν κινδυνεύει! ΒΑΘΜΟΣ 9.5/10 Ελάχιστοι παραγωγοί πιστεύουν στην Μανδηλαριά και τον Στερεοελλαδίτικο κλώνο […]

12 Ιουνίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Ένα ωραίο άρθρο-ύμνο στο Κτήμα Αβαντίς φιλοξενεί το γνωστό site http://www.fnl-guide.com, αναφερόμενο στις νέες ποικιλίες που δημιούργησε το οινοποιείο στο Μύτικα Χαλκίδας.

Όπως αναφέρει: Τα γεράκια του Αφρατίου ξαγρυπνούν και οι οινόφιλοι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι αφού ο πολυτιμότερος ροζέ Ελληνικός θησαυρός δεν κινδυνεύει! ΒΑΘΜΟΣ 9.5/10

Ελάχιστοι παραγωγοί πιστεύουν στην Μανδηλαριά και τον Στερεοελλαδίτικο κλώνο της Μαυροκουντούρα. Και σίγουρα ο πρώτος εξ αυτών  είναι ο Απόστολος Μούντριχας που το αποδεικνύει με εμφατικό τρόπο παράγοντας 4(!) τέσσερις ετικέτες από την άγρια αυτή ερυθρή  ποικιλία, μια εκ των οποίων είναι οι Πλαγιές Γερακιών Ροζέ.

Αυτή η ροζέ οινοποιημένη  Μαυροκουντούρα δεν περιμένει λεπτό για να σε κερδίσει, αφού η ομορφιά της υπέροχης φιάλης  τονίζεται περαιτέρω από το onionskinχρώμα  που παραπέμπει σε λαχταριστό πρωινό πάγκο παραγωγού κρεμμυδιών σε λαϊκή!

Τα ανοιχτόχρωμα ροζέ συνήθως είναι ιδιαίτερα ντροπαλά στα αρώματα, ωστόσο εδώ η εξωστρέφεια εκπλήσσει φέρνοντας κόκκινα φρούτα και λουλούδια με ένταση στη μύτη. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει πάντως είναι ότι τα παραπάνω απαντώνται ταυτοχρώνως και σε αποξηραμένη και σε φρέσκια μορφή, με τα αρώματα του micuitβερίκοκου να προσδίδουν επιπλέον πόντους πολυπλοκότητας.

Μια γουλιά αρκεί για να επιβεβαιώσει ότι στο ποτήρι υπάρχει ένα ροζέ παγκόσμιας κλάσης, που κατ’ αρχήν καταθέτει μια απόλυτη ισορροπία. Αυτή όμως δεν είναι  γλυκόξινη, αφού οι Πλαγιές Γερακιών δεν διαθέτουν ούτε γλύκα ούτε οξύτητα! “Τότε τι διαθέτουν;” θα αναλογιστεί κανείς. “Ένα απίστευτο σώμα, μια τρομακτική κρεμώδη αίσθηση, μια αχαλίνωτη δύναμη και μια απαλλαγμένη από τανίνες ατελείωτη επίγευση” είναι η απάντηση.

Εν κατακλείδι νοιώθεις ότι σπρώχνεις έναν ελέφαντα σε κάθε γουλιά, όμως παρόλα αυτά το κρασί προτιμά σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες 11-12° C, θερμοκρασίες  που έχουν ταυτισθεί με πιο ντελικάτα ροζέ. Από την άλλη τα Γεράκια θα φτιάξουν την φωλιά τους σε κάθε τουλίπα, με το Stolzle Exquisit Royal White Wine 420 ml πάντως να αναδεικνύεται ξανά σε ένα απίθανο ποτήρι για ροζέ.

Δεν μπορώ να σκεφτώ πιάτο που θα μπορούσε να του αντισταθεί, όμως η απόλυτη στόφα του με κάνει να σκεφτώ πλάι του ορτύκια, φίνες αστακομακαρονάδες, μαγιάτικα στη λαδόκολλα αλλά και αέρινες γεμιστές ντομάτες.

Με τις Πλαγιές Γερακιών Ροζέ ο Απόστολος Μούντριχας αποτείνει φόρο τιμής στους άγρυπνους φύλακες του αμπελώνα του στο Αφράτι με ένα κρασί αντάξιο της ομορφιάς, της υπερηφάνειας και της αριστοκρατικότητας τους. Το ότι αυτό το ροζέ είναι το κορυφαίο της χώρας μπορεί να αποτελεί μια καθαρά υποκειμενική θέση, όμως το ότι πρόκειται για ένα ροζέ παγκόσμιας κλάσης είναι ένας ισχυρισμός με τον οποίο κανείς από αυτούς που θα δοκιμάσουν κάποια από τις μόλις 2000 φιάλες δεν θα διαφωνήσει.

Ως εκ τούτου, τα 14€ που κοστίζει αποτελούν την χαμηλότερη τιμή που έχει κανείς πληρώσει για να αποκτήσει ένα γεράκι με pedigree ανάλογο ενός Arctic Gyrfalcon!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024