Τέλος σε σπείρα κλεπτών μηχανών στην Ιστιαία

Από το Αστυνομικό Τμήμα Ιστιαίας, στο πλαίσιο πολύμηνης και μεθοδικής έρευνας, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τριών ατόμων και συγκεκριμένα δύο αλλοδαπών, ηλικίας 19 και 16 ετών, καθώς και ενός 16χρονου ημεδαπού, οι οποίοι ενέχονται στη διάπραξη σωρείας κλοπών δίκυκλων μοτοσικλετών, στην ευρύτερη περιοχή της Ιστιαίας Ευβοίας. Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, οι αστυνομικοί εντόπισαν […]

3 Ιουλίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Από το Αστυνομικό Τμήμα Ιστιαίας, στο πλαίσιο πολύμηνης και μεθοδικής έρευνας, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τριών ατόμων και συγκεκριμένα δύο αλλοδαπών, ηλικίας 19 και 16 ετών, καθώς και ενός 16χρονου ημεδαπού, οι οποίοι ενέχονται στη διάπραξη σωρείας κλοπών δίκυκλων μοτοσικλετών, στην ευρύτερη περιοχή της Ιστιαίας Ευβοίας.

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, οι αστυνομικοί εντόπισαν στην οικία του 16χρονου ημεδαπού και κατάσχεσαν τα ακόλουθα:

  • τμήματα πλαστικών μερών δίκυκλης μοτοσικλέτας, ιδιοκτησίας ημεδαπού, η οποία είχε αφαιρεθεί από τον αύλιο χώρο της οικίας του, βραδινές ώρες της 19-06-2018,
  • τον κινητήρα της ανωτέρω μοτοσικλέτας, ο οποίος ήταν τοποθετημένος σε άλλη μοτοσικλέτα, η οποία εντοπίστηκε σε παρακείμενη αποθήκη,
  • πλαίσιο μοτοποδηλάτου, ιδιοκτησίας ημεδαπού, για το οποίο δηλώθηκε η κλοπή του την 21-06-2018,
  • κινητήρα τροχοφόρου, ιδιοκτησίας ημεδαπού, για τον οποίο δηλώθηκε η κλοπή του επίσης την 21-06-2018, καθώς και
  • δύο ακόμη κινητήρες τροχοφόρων, με αλλοιωμένους αριθμούς, οι οποίοι ομοίως αποτελούν προϊόντα κλοπών.

Ακολούθως, σε διάφορες τοποθεσίες στην ευρύτερη περιοχή της Ιστιαίας, βρέθηκαν επιπλέον και κατασχέθηκαν:

  • πλαίσιο δίκυκλης μοτοσικλέτας, ιδιοκτησίας ημεδαπού,
  • δίκυκλη μοτοσικλέτα, χωρίς να φέρει κινητήρα, τροχούς και πλαστικά μέρη, τα οποία βρέθηκαν αποσυναρμολογημένα πλησίον αυτής,
  • πλαίσιο δίκυκλης μοτοσικλέτας, με τοποθετημένο σε αυτό κινητήρα άλλου τροχοφόρου (στην οικία του 16χρονου αλλοδαπού) και
  • κινητήρα τροχοφόρου, με αλλοιωμένο αριθμό (στην οικία του 19χρονου αλλοδαπού).

Από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι, το χρονικό διάστημα από 01-01-2016 έως και 21-06-2018, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, με σκοπό την συστηματική και εξακολουθητική διάπραξη κλοπών δίκυκλων μοτοσικλετών, κυρίως από απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές της Ιστιαίας Ευβοίας.

Αναλυτικότερα, οι κατηγορούμενοι προέβαιναν αρχικά στην αφαίρεση, απόκρυψη και αποσυναρμολόγηση δίκυκλων μοτοσικλετών, ενώ στη συνέχεια είτε χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι τμήματά τους, είτε αποκόμιζαν παράνομο περιουσιακό όφελος από την πώληση των ανταλλακτικών τους.

Όπως διακριβώθηκε, ο 19χρονος είχε «αρχηγικό» ρόλο στην ομάδα, υποδεικνύοντας τους υποψήφιους «στόχους» και κατευθύνοντας τους δύο ανήλικους συνεργούς του στην τέλεση των κλοπών. Παράλληλα αναλάμβανε την παράνομη πώληση των ανταλλακτικών, ακόμη και με την αποστολή τους μέσω εταιρειών μεταφορών.

Σημειώνεται ότι ο 16χρονος ημεδαπός, έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Διωκτικές Αρχές, για διάπραξη κλοπών οχημάτων και παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Από το Αστυνομικό Τμήμα Ιστιαίας, που διενήργησε την έρευνα και το προανακριτικό έργο, εξετάζεται η συμμετοχή των τριών κατηγορουμένων, στη τέλεση και άλλων συναφών αξιόποινων πράξεων.

Στην δικογραφία που σχηματίστηκε και υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, περιλαμβάνονται και δύο ακόμη άτομα (γονείς των ανηλίκων), με την κατηγορία της παραμέλησης της εποπτείας τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024