Φθιώτιδα: «Νοκ άουτ» πολυμελές κύκλωμα που διακινούσε χασίς σε Ελλάδα-Βέλγιο

Πολυμελής εγκληματική οργάνωση που καλλιεργούσε και διακινούσε ναρκωτικά σε Ελλάδα και Βέλγιο έπεσε στα χέρια του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, έπειτα από πολύμηνη έρευνα. Σε επιχείρηση με τη συμμετοχή αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών και του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, συνελήφθηκαν χθες σε περιοχές τη Φθιώτιδας οκτώ […]

18 Ιουλίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Πολυμελής εγκληματική οργάνωση που καλλιεργούσε και διακινούσε ναρκωτικά σε Ελλάδα και Βέλγιο έπεσε στα χέρια του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, έπειτα από πολύμηνη έρευνα.

Σε επιχείρηση με τη συμμετοχή αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών και του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, συνελήφθηκαν χθες σε περιοχές τη Φθιώτιδας οκτώ μέλη της, επτά άνδρες και μία γυναίκα, ηλικίας από 38 έως 26 ετών, μεταξύ των οποίων και ο 35χρονος αρχηγός της, ενώ αναζητούνται άλλοι πέντε συνεργοί τους.

Ταυτόχρονα, σε δασώσεις και ορεινές περιοχές της Φθιώτιδας εντοπίστηκαν δύο μεγάλες φυτείες χασίς και κατασχέθηκαν περισσότερα από 1.800 δενδρύλλια.

Όπως προέκυψε, πέρα από την καλλιέργεια και συγκομιδή του χασίς, το κύκλωμα το διακινούσε και στο Βέλγιο, όπου, με εντολή του αρχηγού, διέμενε ένα μέλος του. Στην Ελλάδα, η διακίνηση των ναρκωτικών γινόταν κυρίως σε Αττική και Φθιώτιδα.

Από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης το καλοκαίρι του 2017 καλλιέργησαν τουλάχιστον μία φυτεία με 425 δενδρύλλια χασίς, από τα οποία η συγκομιδή τους ήταν 170 κιλά, ενώ ταυτοποιήθηκε και η διακίνηση 78 κιλών  από πέρυσι το καλοκαίρι μέχρι και φέτος σε Ελλάδα και Βέλγιο.

Η πρώτη φυτεία εντοπίστηκε σε πλαγιά του όρους Καλλίδρομο κοντά στο Χωριό Ελευθεροχώρι Φθιώτιδας, είχε έκταση περίπου ενός στρέμματος και αποτελούνταν από 1.300 δενδρύλλια χασίς ύψους μέχρι και 2,1 μέτρων. Συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω, μέσα στη φυτεία, τρία μέλη της οργάνωσης, τα οποία ήταν επιφορτισμένα με την καλλιέργεια και περιποίηση των φυτών, διαμένοντας μόνιμα σε δύο αυτοσχέδια καταλύματα, εξοπλισμένα με τα απαραίτητα εφόδια για τη διαμονή και σίτισή τους. Για το πότισμα των φυτών οι δράστες είχαν αναπτύξει πλήρες σύστημα ύδρευσης με υπέργεια και υπόγεια λάστιχα ποτίσματος, παίρνοντας νερό από κοντινή φυσική πηγή, ενώ στον χώρο της φυτείας είχαν δημιουργήσει και αυτοσχέδιο αποξηραντήριο για τα φυτά της νέας σοδειάς.

Ανάλογες «προδιαγραφές» είχε και η δεύτερη φυτεία, που εντοπίστηκε σε λόφο στο ύψος του οικισμού Καινούριου, στα Καμένα Βούρλα, είχε έκταση μισού στρέμματος, εκτείνονταν σε δύο επίπεδα και αποτελούνταν από 502 δενδρύλλια χασίς, ύψους μέχρι 1,5 μέτρου.

Από τις δύο αυτές φυτείες η αναμενόμενη συνολική συγκομιδή χασίς εκτιμάται ότι θα ήταν 720 κιλά και η εγκληματική οργάνωση θα αποκόμιζε από τη διακίνησή τους ποσό που θα ξεπερνούσε το 1.000.000 ευρώ.

Σε έρευνες στα σπίτια των μελών του κυκλώματος και σε καβάντζα που διατηρούσε ο 35χρονος αρχηγός, κατασχέθηκαν τέσσερα κιλά και 577 γραμμάρια χασίς, πληθώρα κινητών τηλεφώνων, 1.040 ευρώ και ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας. Επιπλέον, κατασχέθηκαν και δύο αυτοκίνητα που οι δράστες χρησιμοποιούσαν.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024