H επιδότηση για αγριογούρουνα κατέληξε εφιάλτης σε πόλεις και χωριά

Όταν μια μικρή αγέλη αγριογούρουνων εντοπίσθηκε να …σουλατσάρει στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης το ζήτημα αντιμετωπίσθηκε ως παράδοξο μεν, δεν προβλημάτισε ιδιαίτερα, δε. Λίγο αργότερα, μια άλλη αγέλη εμφανίσθηκε να κόβει βόλτες στην …Εκάλη. Τότε, προκάλεσε μεν έκπληξη, αλλά ήδη στις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές οι αγρότες μετρούσαν καταστροφές στις καλλιέργειές τους. Πλέον, τα προβλήματα από […]

2 Οκτωβρίου 2019

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Όταν μια μικρή αγέλη αγριογούρουνων εντοπίσθηκε να …σουλατσάρει στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης το ζήτημα αντιμετωπίσθηκε ως παράδοξο μεν, δεν προβλημάτισε ιδιαίτερα, δε. Λίγο αργότερα, μια άλλη αγέλη εμφανίσθηκε να κόβει βόλτες στην …Εκάλη. Τότε, προκάλεσε μεν έκπληξη, αλλά ήδη στις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές οι αγρότες μετρούσαν καταστροφές στις καλλιέργειές τους. Πλέον, τα προβλήματα από την πληθυσμιακή έκρηξη των αγριογούρουνων καταγράφονται καθημερινά τόσο στην αγροτική παραγωγή, όσο και στις αστικές περιοχές, αφού -για παράδειγμα- συχνά αγριογούρουνα προκαλούν τροχαία- όπως έγινε το περασμένο Σάββατο στη Φθιώτιδα, προχθές στη Μεσηνία και προ ημερών στα Τρίκαλα, όπου λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή της μια γυναίκα. Κι όμως, η πληθυσμιακή έκρηξη των αγριογούρουνων είναι αποτέλεσμα της στεβλής εφαρμογής προγράμματος βιολογικής κτηνοτροφίας που μάλιστα επιδοτήθηκε αδρά.

«Μιλάμε για αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων, αλλά κυρίως της αύξησης του υβριδισμού», εξηγεί ο δασολόγος – περιβαλλοντολόγος Κυριάκος Σκορδάς. «Μιλάμε για τη διασταύρωση των αγριόχοιρων που ζουν στα δάση με τα ήμερα γουρούνια τα οποία εκτρέφονταν σε μη φυλασσόμενες εγκαταστάσεις. Πρόκειται για κακή εφαρμογή προγράμματος βιολογικής κτηνοτροφίας που έγινε στη χώρα μας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα», συνεχίζει ο κ.Σκορδάς «επιδοτήθηκε η ελεύθερη βόσκηση των γουρουνιών με υποχρεωτική επίβλεψη, που ωστόσο δεν υπήρχε, με αποτέλεσμα τα ελεύθερα αυτά γουρούνια να έρθουν σε επαφή στη φύση με τα αγριογούρουνα και να υπάρξει υβριδισμός».

Σύμφωνα με τον κ.Σκορδά, μάλιστα, αυτό το υβρίδιο σε αντίθεση με το αγριογούρουνο που γεννά 4-6 μικρά, γεννά από 8 έως και 15 και 18. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι λόγω της αφθονίας της τροφής έχουμε δύο γέννες το χρόνο αντί για μία. «Αυτό δημιουργεί επιθετική αύξηση στον πληθυσμό. Οχι απλά πολλαπλασιασμό. Με απλό υπολογισμό, έχουμε χιλιάδες γουρούνια μέσα σε μια διετία σε μια περιοχή από μόλις ένα αρχικό ζευγάρι. Τα νούμερα είναι τρελά, είναι ιλιγγιώδη», είπε ο κ.Σκορδάς στον ΘΕΜΑ 104,6.

Η εφιαλτική αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων έχει γίνει αντιληπτή από την Πολιτεία. Όσον αφορά το κομμάτι του κυνηγιού, μάλιστα, ενώ αρχικά είχε αυξηθεί το λεγόμενο «όριο κάρπωσης», πόσα μπορούσε να χτυπήσει κάθε κυνηγός, από φέτος είναι ελεύθερο, δεν υπάρχει όριο, όσα μπορέσει κάθε κηνυγός. «Και πλέον είναι εθνική επιλογή της χώρας η μείωση του πλυθησμού των αγριογούρουνων και με τον κίνδυνο της αφρικανικής πανώλης που έχει έρθει ήδη στη Βουλγαρία, άρα υπάρχει εθνική επιλογή να μειωθούν», λέει ο κ.Σκορδάς που επισημαίνει όμως και άλλες παραμέτρους του προβλήματος: «Δυσάρεστα περιστατικά, τροχαία, και πολλές ζημιές στις καλλιέργειες δεν αποζημιώνονται, ολόκληρες καλλιέργειες καταστρέφονται από επελάσεις γουρουνιών. Και ναι μεν αποτελεί επιλογή η μείωση του πληθυσμού, αλλά αυτό γίνεται μόνο μέσω του κυνηγιού, που όμως έχει μικρή επίδραση. Από το κυνήγι και μόνο έχουμε μια επίδραση στον πληθυσμό στο 3-5% δηλαδή όσο και η φυσική θνησιμότητα», επισημαίνει.

Την ίδια ώρα όμως, και ενώ δόθηκαν μεγάλα κονδύλια για τη βιολογική κτηνοτροφία χοίρων (μόνο λίγα δασαρχεία αντιλήφθηκαν σχετικά νωρίς το πρόβλημα και σταμάτησαν να δίνουν άδειες) έχουμε και κατ’ ευφημισμό αγριογούρουνα: «Είναι παρδαλά, έχουν άλλα χρώματα, έχουν πλησιάσει τις αστικές περιοχές, βρίσκουν τροφή στα σκουπίδια -οι δήμοι πρέπει να φροντίζουν- αλλά και οι κάτοικοι δεν πρέπει να τα ταϊζουν όπως συνέβαινε για παράδειγμα στο Πανόραμα στη Θεσσαλονίκη. Χρειάζεται ευαισθητοποίηση όλων, ο κυνηγετικός κόσμος στη Βόρεια Ελλάδα και στην Ηπειρο με συνεργασία των περιφερειακών ενοτήτων προχωρά στη συγκρότηση συνεργείων δίωξης μακριά από τις αστικές περιοχές, τόσο για τον περιορισμό του πληθυσμού, όσο και για τον έλεγχο για αφρικανική πανώλη», καταλήγει ο δασολόγος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024