Αμύγδαλο: Νέες φυτεύσεις και ομάδες παραγωγών θα οδηγήσουν στην εξωστρέφεια

Οι ικανοποιητικές τιμές των αμυγδάλων τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει πολλούς παραγωγούς να στρέφονται προς αυτή την καλλιέργεια, εγκαθιστώντας νέες φυτείες σε όλη τη χώρα. Μια καλλιέργεια που, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αγοράς, έχει περιθώρια ανάπτυξης, προκειμένου να καλυφθούν οι εγχώριες ανάγκες στην κατανάλωση, αλλά και να δοθεί βήμα και ώθηση προς τις μεταποιητικές […]

15 Ιουλίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Οι ικανοποιητικές τιμές των αμυγδάλων τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει πολλούς παραγωγούς να στρέφονται προς αυτή την καλλιέργεια, εγκαθιστώντας νέες φυτείες σε όλη τη χώρα. Μια καλλιέργεια που, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αγοράς, έχει περιθώρια ανάπτυξης, προκειμένου να καλυφθούν οι εγχώριες ανάγκες στην κατανάλωση, αλλά και να δοθεί βήμα και ώθηση προς τις μεταποιητικές εταιρείες να στραφούν στις αγορές του εξωτερικού.

Σε δύο μήνες περίπου θα ξεκινήσει η συγκομιδή αμυγδάλου, με την παραγωγή να εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη σε όλη τη χώρα κατά 30% με 35% λόγω των παγετών του χειμώνα, αλλά και της χαλαζόπτωσης του προηγούμενου μήνα. Κινητήριος δύναμη στην παραγωγή αποτελεί η Θεσσαλία και ακολουθεί η Μακεδονία, περιφέρειες στις οποίες η καλλιέργεια αμυγδάλου είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Να σημειωθεί ότι την περασμένη σεζόν η τιμή του αμυγδάλου κυμάνθηκε από 2,60 ευρώ/κιλό έως 2,70 ευρώ/κιλό, η οποία χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, αφήνοντας ένα καλό εισόδημα στον παραγωγό.

Αν και τη φετινή χρονιά αναμένεται ότι η χώρα μας θα έχει μειωμένη παραγωγή, η Ελένη Λανάρα, πρόεδρος της εταιρείας Agronuts, εκτιμά ότι η ελληνική παραγωγή αμυγδάλου την περίοδο 2018-2019 θα διπλασιαστεί λόγω των δενδροφυτεύσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια: «Αυτήν τη στιγμή, η παραγωγή της Ελλάδας έχει μερίδιο στην παγκόσμια αγορά 3% με 4%. Το 2018-2019 εκτιμώ ότι το ποσοστό αυτό θα αγγίξει το 7% με 8%, λόγω της νέας δενδροφύτευσης», επισημαίνει στην «ΥΧ».

Μέχρι στιγμής, η χώρα μας είναι ελλειμματική στην παραγωγή αμυγδάλου και προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της ντόπιας αγοράς γίνονται εισαγωγές. «Με την αύξηση της παραγωγής στα επόμενα χρόνια, οι μεταποιητικές εταιρείες θα αρχίσουν να σκέφτονται την εξωστρέφεια», μας λέει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, προτρέπει τους παραγωγούς να στραφούν προς την καλλιέργεια αυτή, γιατί όπως εξηγεί «το αμύγδαλο είναι ένα προϊόν το οποίο είναι ξερό, μπορεί να αποθηκευτεί και, συγχρόνως, να πουληθεί ακόμη και την επόμενη χρονιά. Αυτή την πολυτέλεια την έχει μόνο ο ξηρός καρπός». Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς για τα αμύγδαλα: «Πρέπει να γίνουμε αυτάρκεις δύο φορές, λαμβάνοντας υπόψη μας τι κατανάλωση έχουμε και οι υπόλοιπες ποσότητες να μπορούν να αποθηκεύονται, έτσι ώστε οι εταιρείες να μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο στις ξένες αγορές».

Ομπρέλα η ομάδα παραγωγών

Μπορεί τα τελευταία χρόνια η δενδροκαλλιέργεια να έχει πάρει τα πάνω της και να γνωρίζει άνθηση, όμως οι νέες φυτεύσεις θα πρέπει να γίνονται με σύνεση και κάτω από την ομπρέλα των ομάδων παραγωγών. «Με τη δημιουργία ομάδων παραγωγών, το προϊόν θα είναι πιστοποιημένο και, συγχρόνως, θα έχουμε πετύχει και καλύτερη ποιότητα. Παράλληλα, απαιτείται και καλύτερη συνεργασία του υπουργείου με τις εταιρείες μεταποίησης που θα απορροφήσουν την παραγωγή και να υπάρξει ένας σχεδιασμός για το τι θα παραχθεί και σε τι ποσότητες, να δούμε τι μπορούμε εμείς να απορροφήσουμε, αλλά και τι μπορούμε να εξάγουμε», σημειώνει η Ελ. Λανάρα.

Ήδη, η εταιρεία Agronuts έχει ομάδα παραγωγών, με πιστοποιήσεις Agro 2.1 και Αgro 2.2, γεγονός που, όπως επισημαίνει η Ελ. Λανάρα, ξεκλειδώνει αγορές: «Έτσι, μια εταιρεία μπορεί να έχει την ευχέρεια να προωθεί τα προϊόντα και συγχρόνως ο παραγωγός, επειδή είναι και σε ομάδα παραγωγών, να καλλιεργεί πιστοποιημένο προϊόν, καλύτερο και ποιοτικότερο, απολαμβάνοντας καλύτερες τιμές, μειώνοντας παράλληλα και το κόστος παραγωγής, το οποίο είναι ιδιαίτερα μεγάλο στη χώρα μας».

Μεγαλύτερος παίκτης οι ΗΠΑ

Η παγκόσμια παραγωγή αμυγδάλων με κέλυφος την εμπορική περίοδο 2016-2017, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), έφτασε τους 1,173 εκατ. τόνους, αυξημένη από την προηγούμενη χρονιά, που ήταν 1,093 εκατ. τόνους. Ο μεγαλύτερος παίκτης είναι οι ΗΠΑ, με παραγωγή 929.860 τόνους, καταλαμβάνοντας περίπου το 80% της παγκόσμιας παραγωγής, με τους 625.000 τόνους να προορίζονται προς εξαγωγές.

Διεθνής κατανάλωση

Την ίδια στιγμή, η διεθνής κατανάλωση αμυγδάλων αυξάνεται λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι την περίοδο 2016-2017 καταναλώθηκαν περίπου 1,103 εκατ. τόνοι αμύγδαλα, από τους οποίους οι 356.000 τόνοι απορροφήθηκαν από τους Ευρωπαίους πολίτες. Δεύτερες στην κατανάλωση έρχονται οι ΗΠΑ με 300.000 τόνους και ακολουθεί η Κίνα με 100.000 τόνους.

Επίσης, ενώ οι ΗΠΑ κρατούν τα ηνία των εξαγωγών (625.000 τόνους), πρωτιά στην εισαγωγή αμυγδάλων –σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του USDA– έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση με 275.000 τόνους (από 264.500 το 2015-2016) και ακολουθεί η Κίνα με 70.000 τόνους (από 57.500 τόνους).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

23 Μαΐου 2024