Ανάγκη συνεργασίας ανέδειξε η διευρυμένη και συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς

Πολλά είναι τα συμπεράσματα που καλούνται να εξάγουν οι δυνατοί «λύτες» των αυτοδιοικητικών «κουίζ», από την διευρυμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λεβαδέων κατά την διάρκεια της οποίας ειπώθηκαν αρκετές αλήθειες, «έπεσαν» στο τραπέζι πολλά και σοβαρά ζητήματα ενώ στάλθηκαν και μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση με την ανάλογη όμως κωδικοποίηση. Ωστόσο σίγουρα μέσα από […]

25 Ιουλίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Πολλά είναι τα συμπεράσματα που καλούνται να εξάγουν οι δυνατοί «λύτες» των αυτοδιοικητικών «κουίζ», από την διευρυμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λεβαδέων κατά την διάρκεια της οποίας ειπώθηκαν αρκετές αλήθειες, «έπεσαν» στο τραπέζι πολλά και σοβαρά ζητήματα ενώ στάλθηκαν και μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση με την ανάλογη όμως κωδικοποίηση.
Ωστόσο σίγουρα μέσα από την συνεδρίαση αναδείχθηκε η ανάγκη για συνεννόηση και συνεργασία ενώ η διάθεση για αντιπαράθεση ήταν εμφανέστατη σε πολλούς από τους παρευρισκόμενους.
Η δημοτική αρχή έστρεψε τα βέλη στην Περιφέρεια, η οποία με την σειρά της ανταπέδωσε ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά κατά της περιφερειακής αρχής και κυρίως κατά της δημοτικής.
Σε ότι αφορά το επιχείρημα συμβούλων της μειοψηφίας του Δ.Σ. ότι χρειάστηκαν πάνω από δύο χρόνια για να πάρουν χαμπάρι το αν προχωράνε τα έργα όπως υποστηρίζει η δημοτική αρχή ή όχι μόνο ατυχές μπορεί να χαρακτηριστεί και ο λόγος είναι ευνόητος…
Με την έναρξη της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Κώστα Μπακογιάννη, η Δήμαρχος Γιώτα Πούλου αφού τον καλωσόρισε και του ευχήθηκε ότι καλύτερο με αφορμή τον γάμο του, έθεσε ακόμα μια φορά τα ζητήματα που ήδη είχε θέσει και αφορούν στην χρηματοδότηση και τα έργα του Δήμου Λεβαδέων με τον κ. Μπακογιάννη να ζητά να κατατεθούν ιεραρχημένα τα έργα για την προώθηση τους δεδομένου ότι ήδη υπάρχει συγκεκριμένο ποσό που έχει διασφαλιστεί για τη Λιβαδειά.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Ταγκαλέγκας, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και αρκετοί πολίτες.
Γ. Πούλου: Ο Δήμος Λεβαδέων είναι έτοιμος
«Μετά από μία παρέμβαση μου που έγινε πριν από περίπου ένα μήνα προέκυψε αυτή η σημερινή συνάντηση και πρέπει να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη διότι επέδειξε μεγάλη ευαισθησία σε αυτό, επικοινωνήσαμε και συμφωνήσαμε για αυτή τη συνεδρίαση», είπε η κ. Πούλου και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για την δεύτερη συνάντηση στα δύο χρόνια.
«Δεν θα καταλογίσω λάθος στον Περιφερειάρχη ή σε μένα αφού είναι τέτοια η ταχύτητα της ζωής αυτά τα δύο χρόνια που δεν καταφέραμε να βρεθούμε νωρίτερα, παρ όλα αυτά είμαστε εδώ σήμερα έστω και μετά από την παρέμβαση μου που έγινε σχετικά με την υποχρηματοδότηση του Δήμου Λεβαδέων από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Μια παρέμβαση που δεν χρωμάτισα, και είχε σκοπό να προκαλέσει μία συζήτηση γύρω από αυτό το ζήτημα. Να καθίσουμε πάλι σε ένα τραπέζι, έχουμε ακόμα δύο χρόνια μπροστά μας, υπάρχουν ακόμα χρήματα του ΕΣΠΑ που είναι ενεργό, υπάρχει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και χρηματοδοτήσεις που η Περιφέρεια επιδιώκει από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους».
Παράλληλα η Δήμαρχος τόνισε ότι ο Δήμος Λεβαδέων τα έχει πάει καλά στο ΕΣΠΑ έχοντας χρηματοδοτηθεί έργα ύψους 1,8 εκ. ευρώ όπως παρεμβάσεις της ΔΕΥΑΛ, το 6ο δημοτικό σχολείο και ο παλαιοχριστιανικός ναός.
«Από κει και πέρα όμως δεν έχουμε πάρει κάτι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο Δήμος Λεβαδέων δεν έχει συνεργαστεί μέσω κάποιας προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια εκτός από το έργο του δημοτικού κολυμβητηρίου με μία ολοκληρωμένη μελέτη για την ανακαίνιση και επισκευή του της τάξης των 180.000. Ωστόσο δεν δημοπρατήθηκε ολοκληρωμένο, και ενώ ο εργολάβος έπρεπε να είχε παραδώσει το έργο από τον Απρίλιο του 2016 ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει το φυσικό του αντικείμενο . Αυτό είναι το μοναδικό έργο που στοίχισε στην Περιφέρεια 70.000 €», είπε η Γ. Πούλου.
Επίσης δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές επισημαίνοντας ότι ο Δήμος αφενός δεν στερείται μελετών και αφετέρου δεν βρήκε ανταπόκριση από την Περιφέρεια για έργα όπως αυτά που αφορούν στο αρχαίο θέατρο της Χαιρώνειας για το ποσό των 50.000 ευρώ, για τις προστατευτικές μπάρες στο δρόμο προς Καλαμιώτισσα καθώς και για το δημοτικό στάδιο Λιβαδειάς ενώ έκανε γνωστό ότι ο Δήμος Λεβαδέων θα επικαιροποιήσει σειρά αιτημάτων που έχουν ήδη κατατεθεί από το 2015.
Επίσης σε ότι αφορά το θέμα των μελετών η κ. Πούλου επεσήμανε πως στη συνάντηση πριν λίγες ημέρες με τον Περιφερειάρχη στο γραφείο του κατέθεσε ένα έγγραφο με 8 έργα και 3 μελέτες.
«Επρόκειτο για ολοκληρωμένους φακέλους, ώριμους με προϋπολογισμούς και φυσικά είπα στον Περιφερειάρχη ότι αυτό δεν είναι έργο ούτε μιας ημέρας ούτε ενός μήνα είναι έργο χρονών. Δεν είναι έργα που ετοιμάστηκαν αποκλειστικά από αυτή τη δημοτική αρχή, είναι έργα που έχουν μιας μεγαλύτερης διάρκειας παρελθόν. Αυτά τα έργα είναι έτοιμα και περιμένουν την χρηματοδότηση. Εγώ ελπίζω στη συνεργασία με την Περιφέρεια . Ελπίζω στην σημερινή συνάντηση. Εμείς ανεξάρτητα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα προσπαθήσουμε να αποκριθούμε στις προκλήσεις του ΕΣΠΑ και πιστεύουμε ότι στα επόμενα δύο χρόνια της θητείας μας θα καταφέρουμε να κάνουμε επ΄ ωφελεία των δημοτών μας πολύ συγκεκριμένο και μεγαλύτερο έργο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Δήμαρχος.
Να σημειωθεί επίσης ότι κατά την διάρκεια της συζήτησης η Γιώτα Πούλου σήκωσε το «γάντι» σε αναφορές του Περιφερειάρχη περί εγωισμού που πρέπει να υπερβαίνουν όσοι ασχολούνται με τα κοινά.
«Εγώ είμαι άνθρωπος που πιστεύω στον δημιουργικό εγωισμό, διότι στη ζωή μου και νομίζω πάρα πολλοί αυτοδημιούργητοι άνθρωποι εάν δεν είχαν έναν εγωισμό και μία υπερηφάνεια δεν θα πετυχαίναμε τίποτα άρα λοιπόν δημιουργικό εγωισμό σε ότι με αφορά έχω», είπε η κ. Πούλου ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι οι όποιες εκλογικίστικες τακτικές δεν την αγγίζουν.
Κ. Μπακογιάννης: Μόνο με συνεργασία μπορούμε να προχωρήσουμε
«Είμαι σήμερα εδώ διότι πιστεύω δομικά με όλο μου το είναι στην ανάγκη για συνεργασία και συνεννόηση πιστεύω ότι πρέπει να ενώνουμε δυνάμεις και βεβαίως προϋπόθεση για να ενώσουμε αυτές τις δυνάμεις είναι να υπερβαίνουμε όχι μόνο ιδεολογίες και κόμματα κάτι που είναι και αίτημα της κοινωνίας αλλά και το πιο δύσκολο να υπερβαίνουμε τους εγωισμούς μας γιατί όλοι μας άνθρωποι είμαστε και έχουμε μέσα μας ένα μικρότερο και ένα μεγαλύτερο εγώ», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Κ. Μπακογιάννης και συμπλήρωσε πως όσοι κατέχουν δημόσιες θέσεις ευθύνης δεν δικαιούνται να προτάσσουν το εγώ αλλά να αναζητούν επίμονα τα πεδία συνεργασίας.
«Εμείς εδώ στην αυτοδιοίκηση του πρώτου και δευτέρου βαθμού που δεν έχουμε την πολυτέλεια του εύκολου διχασμού, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μεταφέρουμε παιχνίδια πολιτικών σκοπιμοτήτων από την κεντρική πολιτική σκηνή στα δικά μας πεδία των καθημερινών μαχών, δεν μας επιτρέπεται να μένουμε σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.
Είμαι εδώ με απόλυτη πίστη στη συνεργασία για να πάμε το Δήμο Λεβαδέων και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ένα βήμα πιο μπροστά. Μαγικά ραβδιά και μάγοι δεν υπάρχουν, αν δεν δουλέψουμε δεν θα έρθει κανείς να μας κάνει κανένα δώρο, πρέπει αυτή τη διεκδίκηση να την κάνουμε όλοι μαζί από κάτω προς τα πάνω», σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης.
Και πρόσθεσε: «Είπε η φίλη δήμαρχος ότι βρίσκομαι εδώ μετά από την παρέμβαση που έκανε λόγο της εικαζόμενης υποχρηματοδότησης του Δήμου Λεβαδέων. Καταλαβαίνω την αγωνία που όλοι έχουμε όταν περνάει ο χρόνος και πλησιάζουν και επόμενες εκλογές γιατί όλοι μας όταν κατεβαίνουμε υποψήφιοι χωρίς κανείς να εξαιρείται, έχουμε όνειρα, έχουμε ελπίδες, θέλουμε να καταφέρουμε πολλά, βεβαίως η πραγματικότητα είναι αυτή που είναι, κάποιες μάχες κερδίζεις κάποιες μάχες χάνεις, κάπου αναγκάζεσαι να κάνεις κάποιο συμβιβασμό, αισθάνεσαι ότι έκανα αυτό αλλά δεν έκανα το άλλο, αισθάνεσαι ότι δεν έχεις φανεί αντάξιος του ονείρου αυτός όμως δεν είναι λόγος να αναζητούμε μπαμπούλες δεν είναι αυτός λόγος να βρίσκουμε κάποιον να χτυπάμε δεν φταίει πάντα κάποιος άλλος».
Σχετικά με το ΕΣΠΑ επανέλαβε ότι «για να μπει ένα έργο στο ΕΣΠΑ πρέπει να είναι ώριμο, αν δεν είναι όσο κι αν το θέλει ο κάθε Δήμαρχος, όσο και αν το θέλει ο Περιφερειάρχης δεν μπορεί να ενταχθεί. Το ΕΣΠΑ έχει κανόνες. Υπάρχει η αίσθηση επειδή ζούμε σε μία εποχή που αμφισβητούμε τα πάντα και πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν αρχές και αξιοκρατία, ότι όλα γίνονται υπόγεια, υπάρχει αίσθηση ότι το ΕΣΠΑ είναι μία πίτα και Μπακογιάννης έχει ένα μαχαίρι που τη κόβει και τη μοιράζει, δεν είναι όμως έτσι».
Ακολούθως παρουσίασε ως απόδειξη των όσων είπε την περίπτωση με την χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών.
«Αναφέρω αυτό το παράδειγμα και δίνω συγχαρητήρια στη Δήμαρχο, ο Δήμος Λεβαδέων έλαβε για τις κοινωνικές δομές περίπου 500.000 ευρώ, είναι ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός από οποιοδήποτε άλλο δήμο. Αυτό έγινε γιατί η Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι και οι υπηρεσίες έκαναν μια εξαιρετική δουλειά και κατέθεσαν ένα πλήρη φάκελο», είπε ο Κ. Μπακογιάννης
Σε ότι φορά στην περίπτωση «Λαζαρή» είπε ότι κατατέθηκε ο φάκελος με 600.000 ευρώ προϋπολογισμό ωστόσο «δεν είχε εγκεκριμένη μουσειολογική μελέτη και σύμφωνη γνώμη του ΕΟΤ».
Όπως τόνισε σχετικά στο ΕΣΠΑ υπάρχει ένα ασφυκτικό πλαίσιο στην Ελλάδα που ξεπερνάει τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις, ζητούν πρόσθετα πράγματα που μάλιστα δεν έχουν ζητηθεί από τη Κομισιόν.
«Το ΕΣΠΑ δεν είναι δικό μου, να το μοιράσω, υπάρχει μια Διαχειριστική Αρχή η οποία ελέγχεται συστηματικά από τις υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και από την Κομισιόν, η προσπάθεια που κάνουμε όλοι και οι Δήμοι και η Περιφέρεια οφείλει να προσαρμόζεται σε αυτή την πραγματικότητα», υπογράμμισε.
Ακολούθως αφού έκανε γνωστό ότι από την Περιφέρεια σε αυτή τη φάση έχει εξασφαλιστεί 1,25 εκ. για έργα που πρέπει να ιεραρχηθούν από τον Δήμο συμπλήρωσε: «Στις 11 Ιουλίου που συναντήθηκα με τη Δήμαρχο αισθάνθηκα μια τεράστια ανακούφιση που ήρθε στο γραφείο με ένα μεγάλο φάκελο με μελέτες ωραία και οργανωμένα και μου είπε αυτά έχω. Τώρα λοιπόν μπορούμε μιλήσουμε, μπορούμε να δουλέψουμε».
Τέλος ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι μετά από πρόταση της Φ. Παπαθωμά η Περιφέρεια παραχωρεί στο Δήμο Λεβαδέων ένα οικόπεδο 17.500 τμ με δυνατότητα ανέγερσης κτηρίου 5.000 τμ για να το αξιοποιήσει όπως εκτιμά ότι είναι καλύτερα ενώ στήριξε απόλυτα την Αντιπεριφερειάρχη και τον Γ. Ταγκαλέγκα εξαπολύοντας βολές κατά του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Άρη Ρούσσαρη που εμμέσως πλειν σαφώς είχε αναφερθεί για τους συνεργάτες του κ. Μπακογιάννη με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
«Για τους συνεργάτες μου είμαι πάρα πολύ υπερήφανος και γίνομαι έξαλλος όταν θίγονται», είπε με νόημα.
Πυρά προς κάθε κατεύθυνση από την αντιπολίτευση
Από την πλευρά του ο κ. Ρούσσαρης ξεκίνησε λέγοντας: «Κύριε περιφερειάρχη χάρηκα για αυτά που διάβασα στο Βήμα της Κυριακής, εγώ είμαι κάτι που φεύγει, αν και η ψυχοσύνθεσή μου και η ψυχολογία μου λέει ότι είμαι κάτι που μόνιμα θα έρχομαι, εσείς αν αυτά που είπατε στο Βήμα και εκτιμώ ότι τα πιστεύετε, τα κάνετε πράξη, πιστεύω ότι πολύ πιο σύντομα η Ελλάδα θα έχει την τύχη σε αυτούς που θα τη διοικήσουν εσείς να είστε ένας από εκείνους».
Σε ότι αφορά στους χαρακτηρισμούς για τους συνεργάτες του Κ. Μπακογιάννη τους απέδωσε σε στρέβλωση του νοήματος αφού δεν ακούστηκε στο σύνολό της η δήλωση του, τόνισε ότι αποδέκτες είχαν εκείνους που ήταν στα πράγματα όταν έφυγε το πανεπιστήμιο από τη Λιβαδειά ενώ ευχήθηκε στον Περιφερειάρχη να μην προδοθεί στο μέλλον από κάποιον από τους συνεργάτες του.
«Το πανεπιστήμιο το πήρε σε μια βραδιά η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου χωρίς ποτέ να δώσει εξήγηση, αν αυτό δεν ενδιαφέρει Δήμαρχο και Περιφέρεια τότε θα κάνω καλά να φύγω πιο γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ρούσσαρης παράλληλα εξαπέλυσε πυρά κατά της Δημάρχου και της δημοτικής αρχής υπογραμμίζοντας ότι από τον Δήμο Λεβαδέων απουσιάζει οποιαδήποτε πρόταση, μελέτη και πρόβλεψη έλευσης Πανεπιστημίου, οτι το Διοικητήριο είναι άδειο και ο Δήμος δεν διεκδικεί την εκεί στέγασή του, ότι ενώ η Λιβαδειά επελέγη να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγροτοβιομηχανικό τομέα και να διαχειρίζεται τα ύδατα τίποτα από αυτά δε γίνεται, καθώς και ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις κοινότητες .
Σε ότι αφορά τις μελέτες και τα έργα τόνισε: «Όπως είπε ο Περιφερειάρχης και είναι αδύνατον να λέει ψέματα πρώτη φορά πήγατε στις 11 Ιουλίου 2017, μετά από δυόμιση χρόνια όταν ο δήμαρχος Θηβαίων όπως είπε ο κ. Μπακογιάννης πηγαίνει κάθε μήνα. Εγώ όταν ήμουν Δήμαρχος πήγαινα μέρα παρά μέρα στα Υπουργεία και 47 φορές στον Καραμανλή και κάθε μήνα στον Περιφερειάρχη».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο Καταλανικό Κάστρο και απευθυνόμενος στον Κ. Μπακογιάννη είπε: «Όσον αφορά το Κάστρο απευθυνθείτε εσείς προσωπικά -αφήστε τη δήμαρχο, όχι ότι δεν μπορεί ή δεν είναι ικανή ,αλλά δεν έχει τη θεσμική δυνατότητα- στην κυβέρνηση της Καταλονίας και πέστε εσείς, γιατί εγώ αν είχα εκλεγεί Δήμαρχος θα το έκανα, πέστε λοιπόν με συγκροτημένο αίτημα και θα δείτε αν θα βγάλει χρηματοδότηση να γίνει το ωραιότερο κάστρο στην Ελλάδα».
Τέλος συνεχάρη τον Βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Θηβαίο και την κυβέρνηση γιατί δεν παρενέβησαν σε ένα θέμα όπως είπε καθαρά νομικό που αφορούσε στη δικαίωση του Λεβαδειακού όταν άλλοι ζήταγαν την παραβίαση του νόμου.
Από την Λαϊκή Συσπείρωση ο Πέτρος Αρκουμάνης αφού επεσήμανε τις δύο διαφορετικές απόψεις της Περιφέρειας και της δημοτικής αρχής τόνισε ότι η ουσία είναι αλλού. Αφενός σημείωσε τον καταστροφικό ρόλοι του Καλλικράτη και αφετέρου ότι τα έργα που ακούστηκαν δεν είναι αυτά που έχουν άμεση ανάγκη οι πολίτες.
«Ο Καλλικράτης αποδείχθηκε ένα έκτρωμα και όχι εργαλείο για να δουλέψουν οι Δήμοι και η Περιφέρεια, ουσιαστικά αποτελεί τροχοπέδη. Τα χρήματα που δόθηκαν δε φτάνουν ούτε για τις ελάχιστες ανάγκες ενός νομού ή ενός δήμου. Μέσα σ’ αυτή τη μιζέρια της σημερινής οικονομικής κρίσης δεν είναι σωστό να λέμε ότι αναπτύσσεται η Ευρυτανία επειδή μπορεί να έτυχε κάποιας καλύτερης χρηματοδότησης από κάποια άλλη περιοχή. Αυτά είναι δευτερεύοντα ζητήματα. Το κυρίαρχο είναι ποιες είναι οι δεσμεύσεις της κεντρικής εξουσίας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει κάνει τίποτα, υπάρχει χρηματοδότηση και η τοπική διοίκηση δεν έχει τα βασικά», είπε ο κ. Αρκουμάνης και πρόσθεσε: «Εμείς ωστόσο έχουμε θέσει ωστόσο κάποιες προτεραιότητες. Αυτές αφορούν στις υποδομές όπως είναι η αντισεισμική προστασία κτηρίων με συνεχή έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το αν τα σχολεία και υπηρεσίες έχουν την προστασία που απαιτείται ή πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, είναι ένα σοβαρό θέμα το οποίο έχουν θέσει επανειλημμένα. Προτεραιότητα δίνουμε στον παραγωγικό τομέα, στον πρωτογενή να προχωρήσουν οι αναδασμοί, για παράδειγμα στο Ανθοχώρι και τον Άγιο Γεώργιο. Επίσης πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί ένας οργανισμός διαχείρισης υδάτων με κρατική πρόνοια, δεν μπορεί άλλοι να ποτίζουν και άλλοι ενώ σημαντικό είναι να υπάρχουν ασφαλείς δρόμοι. Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα είναι οι βιολογικοί καθαρισμοί, είναι αδιανόητο σήμερα ο Άη Γιώργης και το Κυριάκι να μην έχουν βιολογικούς καθαρισμούς και πέραν της ουσίας θα πέσουν και πρόστιμα τεράστια τα οποία θα κληθεί και πάλι να πληρώσει ο δημότης. Σοβαρό επίσης είναι και το θέμα της άμεσης αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των πολιτών».
Ο Γιώργος Ζιώγας αφού σημείωσε ότι «η φτώχεια φέρνει γκρίνια και αυτό είναι που συμβαίνει στην περιφέρεια και στο Δήμο», άσκησε κριτική στον Κώστα Μπακογιάννη, τη Φ. Παπαθωμά και φυσικά την Γ. Πούλου.
«Εμείς εδώ ως αντιπολίτευση ξέρουμε ότι τρία χρόνια στον τομέα των επενδύσεων ο Δήμος Λεβαδέων έχει ένα σοβαρό πρόβλημα, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, να φανταστείτε ότι το 2016 υλοποιήθηκε κάτω του 50% του προϋπολογισμού, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2017 μόνο το 2,8 το προϋπολογισμού σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις», είπε ο κ. Ζιώγας και συνέχισε: «Έρχεται τώρα η Δήμαρχος τον Ιούλιο του 2017 να καταθέσει στην Περιφέρεια τις μελέτες όταν και εγώ και όλη η αντιπολίτευση φωνάζαμε ότι δεν υπάρχει έργο. Από 33 έργα στο τεχνικό πρόγραμμα 2016 υλοποιήθηκαν μόνο τα 5».
Ακολούθως απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη ζήτησε σωστή και έγκυρη ενημέρωση ενώ αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ τόνισε ότι «όποιος έχει δυνατότητα να φτιάξει μελέτες προχωράει». Ακολούθως είπε: «Βλέπω κ. Περιφερειάρχη οτι επί τρία χρόνια η Βοιωτία έχει μόνο 11 εκατομμύρια, ενώ η Εύβοια 36, η Ευρυτανία 22, η Φθιώτιδα 21 και η Φωκίδα 8 εκατομμύρια από τις δημόσιες επενδύσεις. Αν αυτά τα στοιχεία αληθεύουν τι συμβαίνει, σίγουρα ωστόσο υπάρχουν ιδιαιτερότητες, ιδιομορφίες και η κατανομή των χρημάτων δεν μπορεί να είναι ίδια».
Μιλώντας για το χωροταξικό υπογράμμισε ότι η Λιβαδειά έχει χαρακτηριστεί αγροτοβιομηχανικό κέντρο, κέντρο διαχείρισης υδάτων και η Δήμαρχος αντί να προχωρήσει τον στόχο της Περιφέρειας ζητάει να κάνει Λιμενικό Ταμείο».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Αντιπεριφερειάρχη Φ. Παπαθωμά ζητώντας λεπτομέρειες για την δημιουργία τμήματος το Γεωπονικού πανεπιστημίου στην Αλίαρτο όταν όπως είπε με έμφαση η Λιβαδειά είναι κέντρο γεωργικής εκπαίδευσης και έρευνας και κέντρο διανομής αγροτικών προϊόντων. Είπε ακόμα μεταξύ άλλων ότι η Αντιπεριφερειάρχης επί τρία χρόνια είναι η δεύτερη φορά που παραβρίσκεται στο Δημοτικό Συμβούλιο σε αντίθεση με συναδέλφους της που έχουν πιο συχνή παρουσία.
Τέλος ο Γ. Ζιώγας έδωσε έμφαση στη τουριστική προβολή και τον ορεινό όγκο του Ελικώνα, στο δρόμο Θήβας – Λιβαδειάς και τις αθλητικές υποδομές ενώ έθεσε και θέμα ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων για την διασφάλιση της απρόσκοπτης άρδευσης του Κωπαϊδικού πεδίου.
Ο Θεόδωρος Θεοδώρου έθεσε σειρά θεμάτων για προβληματισμό όπως ο ίδιος είπε αφού προηγουμένως στάθηκε στην τοποθέτηση του Περιφερειάρχη.
«Για μένα είναι πολύ σημαντικό το κομμάτι της ομιλίας σας για την συνεργασία. Πιστεύω σε ότι αφορά στο τεχνοκρατικό κομμάτι ότι τα έργα κάποτε θα γίνουν. Σημαντικό όμως είναι ο ηγέτης να περνάει στον κόσμο τις ιδέες του. Χάρηκα πολύ που μιλήσετε για συνεργασία και συνένωση δυνάμεων. Πιστεύω ότι το σημαντικότερο που μπορούμε να πετύχουμε. Έχω βαρεθεί τα τελευταία χρόνια το διχασμό, δεν έχουμε καταλάβει ότι σ’ ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο που ζούμε είμαστε μια μικρή κωμόπολη των 8-9 εκ. ανθρώπων, μια κωμόπολη της Κίνας. Δεν έχουμε λοιπόν την πολυτέλεια οι μισοί να κατηγορούν τους άλλους μισούς», είπε ο κ. Θεοδώρου.
Σε ότι αφορά στο δεύτερο κομμάτι επεσήμανε: «Έμεινα έκπληκτος όταν ακούγαμε στο δημοτικό συμβούλιο για δύο χρόνια ότι υπάρχουν έργα και τώρα άκουσα ότι για πρώτη φορά ότι μετά από δύο χρόνια κατατέθηκαν φάκελοι και αυτό είναι κάτι που θα απασχολήσει και πάλι το Δ.Σ.». Παράλληλα διαφώνησε με την χρηματοδότηση για τις κοινωνικές δομές σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι με άλλον τρόπο και λιγότερα, έθεσε θέμα αξιοποίησης του Διοικητηρίου, των παρεμβάσεων στον δρόμο Θήβας – Λιβαδειάς υπογραμμίζοντας ότι γίνονται συχνά ατυχήματα ενώ στον εκπαιδευτικό τομέα Λιβαδειά είπε ότι η Λιβαδειά πέρα από γυμνάσια, λύκεια και την ΑΣΠΑΙΤΕ δεν έχει τίποτα περισσότερο όταν σε όλα τα άλλα αστικά κέντρα της «Είμαστε στο κέντρο της Κωπαΐδας και δεν έχουμε ούτε μία γεωργοκτηνοτροφική σχολή και αναγκάζονται τα παιδιά, οι γεωργοί που θέλουν να εκπαιδευτούν να πάνε σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως θα έχουμε μουσικό λύκειο θα μπορούσαμε να έχουνε και γεωργικό», είπε και επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά χωράφια που δεν καλλιεργούνται θέτοντας και θέμα διαχείρισης των υδάτων.
Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης του νοσοκομείου με μονάδα εντατικής, ανέδειξε το ζήτημα δημιουργίας κολυμβητηρίου που να καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν και σταδίου στο οποίο θα μπορούν να διοργανωθούν αγώνες στίβου.
Τέλος να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Παναγιώτης Αγνιάδης που τόνισε ότι «η Λιβαδειά δεν είναι χώρος κομματικών και πολιτικών αντιπαραθέσεων, ούτε χώρος προώθησης προσωπικών φιλοδοξιών» και ότι «η Λιβαδειά ανήκει σε όλους και τους θέλει όλους ενωμένους και με καλύτερο συντονισμό» αιφνιδιάζοντας τους πάντες στην αίθουσα σηκώθηκε από την θέση του κατευθύνθηκε στον Περιφερειάρχη και του κατέθεσε την πρόσκληση των εγκαινίων του κολυμβητηρίου Λιβαδειάς στις 25 Ιουλίου!!! του 2005 παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού αναδεικνύοντας με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο την ανάγκη κατασκευής του έργου για τους νέους της ευρύτερης περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

30 Μαΐου 2023