Ανατολή Φθιώτιδας: από τους ορεινότερους οικισμούς του νομού Φθιώτιδας

Η Ανατολή είναι ένα μικρό ορεινό χωριό του νομού Φθιώτιδας. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 1350 μέτρων στις βόρειες πλαγιές των Βαρδουσίων και αποτελεί έναν από τους ορεινότερους οικισμούς του νομού Φθιώτιδας. Διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Μακρακώμης και οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι 166, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Μέχρι το 1927 ονομαζόταν […]

14 Ιουλίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Η Ανατολή είναι ένα μικρό ορεινό χωριό του νομού Φθιώτιδας. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 1350 μέτρων στις βόρειες πλαγιές των Βαρδουσίων και αποτελεί έναν από τους ορεινότερους οικισμούς του νομού Φθιώτιδας. Διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Μακρακώμης και οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι 166, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Μέχρι το 1927 ονομαζόταν ”Χωμήριανη”. Κατά την παράδοση το όνομα οφείλεται σε δύο εκδοχές. Αρχικά ήταν το χωριό Μίργιανη, επί Τουρκοκρατίας ήταν το τσιφλίκι του Χουμίρ κι από εκεί πήρε το όνομα. Η δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι το όνομα ”Χωμίριανη” εδόθη από τη μετεγκατάσταση των κατοίκων του χωριού Χώμερι της Ορεινής Ναυπακτίας. Το σημερινό όνομα ΄΄Ανατολή” οφείλεται στον ανατολικό προσανατολισμό του χωριού. Πριν την πρώτη καταστροφή του χωριού από τους Γερμανούς το χωριό είχε περίπου 300 κατοίκους και οι κύριες ασχολίες τους ήταν η κτηνοτροφία καθώς και η καλλιέργεια της γης με προϊόντα τους τα όσπρια, σιτάρι, καλαμπόκι καθώς και το ρόβι (τροφή για τα βόδια).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Σεπτεμβρίου 2023