Β. Αποστόλου: Νέα πρόσκληση έρχεται για Περιφέρειες με πολλούς επιλαχόντες νέους γεωργούς

Οι πρώτες πληρωμές για το πρόγραμμα Νέων Γεωργών 6.1 θα δοθούν μέσα στον Ιούλιο, δεσμεύτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, ενώ σημείωσε πως μεγάλο ποσοστό επιλαχόντων νέων παραγωγών θα καλυφθεί είτε λόγω του ότι από ορισμένες περιφέρειες περισσεύουν χρήματα είτε με νέα προκήρυξη. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ, Μιχάλη Τζελέπη […]

20 Ιουλίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Οι πρώτες πληρωμές για το πρόγραμμα Νέων Γεωργών 6.1 θα δοθούν μέσα στον Ιούλιο, δεσμεύτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, ενώ σημείωσε πως μεγάλο ποσοστό επιλαχόντων νέων παραγωγών θα καλυφθεί είτε λόγω του ότι από ορισμένες περιφέρειες περισσεύουν χρήματα είτε με νέα προκήρυξη.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ, Μιχάλη Τζελέπη στη Βουλή ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι υπήρξαν διάφορα κριτήρια, ώστε η ένταξη των νέων παραγωγών να έχει ακαθάριστη προστιθέμενη αξία και να συμβάλλει στην αύξηση θέσεων απασχόλησης και της ηλικιακής διάρθρωσης αλλά και στη βελτίωση των μεγεθών της κτηνοτροφίας.

Υποστήριξε πως 7 περιφέρειες από τις 13, δεν έχουν επιλαχόντες και περίσσεψαν 30 εκατομμύρια ευρώ. «Ήταν ένα σύνολο, δηλαδή, κριτηρίων για να καταλήξουμε σε κατανομή 241 εκατομμυρίων – όλο το ποσό το προκηρύξαμε- αναζητώντας ουσιαστικά δέκα χιλιάδες οκτακόσιους αγρότες συν χίλιους διακόσιους από την υπερδέσμευση».

Σημείωσε πως έχει επέλθει συμφωνία «με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ότι θα υπάρξει νέα πρόσκληση στις συγκεκριμένες επτά περιφέρειες και θα μειωθούν τα κριτήρια βάσης για να ενταχθούν περισσότεροι. Θα ενταχθούν όλοι; Οι προβλέψεις είναι ότι δεν θα ενταχθούν όλοι, ότι θα περισσέψει ένα ποσό»

Πρόσθεσε πως οι επιλαχόντες είναι περίπου 3.350 νέοι γεωργοί και λόγω της υπερδέσμευσης του 10% θα ενταχθεί ένα μεγάλο ποσοστό. Ο κ. Τζελέπης κάλεσε τον υπουργό να συνεννοηθεί με τους Περιφερειάρχες επισημαίνοντας ότι μόλις το 5,5% των παραγωγών είναι 35 ετών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός ανέφερε πως ως τα τέλη Ιουλίου, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για το 70% του προγράμματος και θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές στα τέλη Ιουλίου. Ο κ. Αποστόλου επανέλαβε ωστόσο ότι με το πρόγραμμα Νέων Γεωργών, από τους 10 που έμπαιναν στο πρόγραμμα μόλις 2 έμεναν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαΐου 2023