ΔΝΤ: Παραμένει «εξαιρετικά μη βιώσιμο» το χρέος

Διατηρεί τις πιέσεις προς την Ευρώπη για πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης το Ταμείο. Εκτιμά ότι το χρέος θα υποχωρήσει στο 160% του ΑΕΠ έως το 2022 από 176% σήμερα, προβλέποντας εκρηκτική αύξηση στο 195% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Τι λέει το βασικό σενάριο. Μεγαλύτερες παρατάσεις χάριτος για τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από […]

21 Ιουλίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Διατηρεί τις πιέσεις προς την Ευρώπη για πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης το Ταμείο. Εκτιμά ότι το χρέος θα υποχωρήσει στο 160% του ΑΕΠ έως το 2022 από 176% σήμερα, προβλέποντας εκρηκτική αύξηση στο 195% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Τι λέει το βασικό σενάριο.

Μεγαλύτερες παρατάσεις χάριτος για τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τον EFSF, «πάγωμα» των τόκων αλλά  και έναν αυτόματο μηχανισμό που θα συνδέει τις αποπληρωμές χρέους με την ανάπτυξη είναι η «συνταγή» του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το οποίο παραμένει για το Ταμείο «εξαιρετικά μη βιώσιμο».

Το χρέος σύμφωνα με το βασικό σενάριο αναμένεται να υποχωρήσει στο 160% του ΑΕΠ έως το 2022 από 176% που είναι σήμερα. Ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα κινηθούν υψηλότερα του ορίου του 15% του ΑΕΠ μέχρι το 2028 για να αυξηθούν στο 20% έως το 2030 φθάνοντας περίπου στο 45% του ΑΕΠ έως το 2060.  Το χρέος προβλέπεται να μειωθεί σταδιακά στο 150% του ΑΕΠ έως το 2030 και να σημειώσει στη συνέχεια εκρηκτική αύξηση φθάνοντας το 195% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

Στην έκθεση επαναλαμβάνεται ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στα Eurogroup  Μάιος 2016 και Ιούνιος  2017 για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν επαρκούν και χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις για να καταστεί βιώσιμο.

Η ανάλυση αυτή του ΔΝΤ δεν διαφέρει από την έκθεση του Φεβρουαρίου κάτι που σημαίνει ότι το ΔΝΤ διατηρεί την ασφυκτική πίεση προς την Ευρώπη και ειδικότερα προς το Βερολινο που αντιδρά για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμών μέτρων ελάφρυνσης.

Μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 προβλέπει η Βελκουλέσκου

Μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2018 προβλέπει η επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ερωτηθείσα για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 “χαμήλωσε τον πήχη” στο 2,2% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος του προγράμματος είναι 3,5% του ΑΕΠ, δείχνοντας πως το Ταμείο θεωρεί πως θα υπάρξει απόκλιση.

Για το ζήτημα του χρέους, επενέλαβε ότι παραμένει μη βιώσιμο. Συμπλήρωσε δε ότι μια στρατηγική μείωσης του χρέους που βασίζεται στη διατήρηση πρωτοφανών πρωτογενών πλεονασμάτων ή υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ για παρατεταμένες χρονικές περιόδους δεν είναι αξιόπιστη, ακόμη και με πλήρη εφαρμογή των προγραμματισμένων πολιτικών.

Η ίδια εκτίμησε πως μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα επιτευχθεί σύντομα και πως η πλήρης και έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να στηρίξει την εμπιστοσύνη και να διευκολύνει την αποκατάσταση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές, επιτρέποντας την άρση των capital controls πριν από το τέλος του προγράμματος.

Σε σχέση με την αλλαγή που επέφερε στο «ταβάνι» του χρέους το ΔΝΤ, μεταθέτοντας ως σημείο αναφοράς το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης έναντι του χρέους της γενικής κυβέρνησης, η κ. Βελκουλέσκου ξεκαθάρισε πως αυτό δεν έγινε μονομερώς αλλά σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. «Συμφωνήθηκε με τις ελληνικές αρχές».

Ερωτηθείσα για το εάν η «κατ΄αρχήν» έγκριση θα έχει διορία, δηλαδή αν θα δοθεί προθεσμία στους Ευρωπαίους για να λάβουν τις αποφάσεις μείωσης του χρέους, είπε πως δεν αποφασίσθηκε κάτι τέτοιο, για να αποφευχθούν προσδοκίες που θα προκαλούσαν διαταραχές στις αγορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

13 Απριλίου 2024