Κοινή πορεία… χαράζει η Περιφέρεια με το ΥΠ.Α.Α.Τ. στον αγροτικό τομέα

Τις δυνατότητες που δημιουργούνται για την Εύβοια και στη Στερεά Ελλάδα από το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 παρουσίασε και ανέλυσε σε δημόσια διαβούλευση στη Χαλκίδα στις αρχές τις εβδομάδας ο Στερεοελλδίτης Υπουργός κ.  Βαγγέλης Αποστόλου, παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μπακογιάννη, του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας κ. Φάνη Σπανού, του Προέδρου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. […]

8 Ιουλίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Τις δυνατότητες που δημιουργούνται για την Εύβοια και στη Στερεά Ελλάδα από το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 παρουσίασε και ανέλυσε σε δημόσια διαβούλευση στη Χαλκίδα στις αρχές τις εβδομάδας ο Στερεοελλδίτης Υπουργός κ.  Βαγγέλης Αποστόλου, παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μπακογιάννη, του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας κ. Φάνη Σπανού, του Προέδρου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκά Υπερήφανου , Δημάρχων της Στερεάς καθώς και πολλών εκπροσώπων παραγωγικών φορέων. Όπως εξήγησε την συγκεκριμένη εξαετία θα εισρεύσουν στον αγροτικό χώρο κοντά στα 20 δις ευρώ με τις Περιφέρειες να παίρνουν το 1/3 των χρημάτων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας και στο πάνελ ήταν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Νίκος Αντώνογλου, ο πρόεδρος του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠ Αθανάσιος Καπρέλης και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Αθανάσιος Ζαννιάς. «Μέσα σε 18 μόλις μήνες από την έγκριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν ήδη προκηρυχθεί μέτρα συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ και μαζί με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις από το προηγούμενο πρόγραμμα φτάνουν στα 3 δισ. ευρώ. Δηλαδή το 50% του προγράμματος έχει ήδη δεσμευτεί». Όπως είπε στη συνέχεια ο κ. Αποστόλου, το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ύψους 4,7 δισ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής, θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δισ. ευρώ και μαζί με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας θα ξεπεράσει τα 6,5 δισ. ευρώ. Όπως εξήγησε ο υπουργός, την εξαετία 2015-2020 θα εισρεύσουν στον αγροτικό χώρο κοινοτικοί πόροι κοντά στα 20 δισ. ευρώ – και μάλιστα χωρίς «αντίδωρο» – αν υπολογίσει κανείς τα αναπτυξιακά προγράμματα και τις άμεσες ενισχύσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αποστόλου, έχουν προκηρυχθεί ως σήμερα πολλά μέτρα και δράσεις, όπως των Νέων Γεωργών ύψους 241 εκατ. ευρώ, στη οποία εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από 14.700 νέους αγρότες. Στη Στερεά Ελλάδα προβλέπεται –  σύμφωνα πάντα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο –  η ενίσχυση 930 νέων αγροτών με 17 έως 22 χιλιάδες ευρώ. Έχουν υποβάλλει αίτηση 730, εκ των οποίων 110 από την Εύβοια.

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η β΄ αξιολόγηση των αιτήσεων των υποψηφίων και μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχει πληρωθεί το 70% των νέων αγροτών. Σε συνδυασμό με αυτό το μέτρο έγινε και η προδημοσίευση των Σχεδίων Βελτίωσης, ενώ η προκήρυξη θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των νέων γεωργών, ώστε να δοθεί και σε αυτούς η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων με συγχρηματοδότηση.

Πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα και η κοινή πρόσκληση για την επιλογή των Ομάδων Τοπικής Δράσης και των Τοπικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο του νέου LEADER , με δημόσια δαπάνη 322 εκατ. ευρώ για το ΠΑΑ και 54 εκατ. ευρώ για το ΕΠΑλΘ αντίστοιχα.

Στη Στερεά Ελλάδα θα κατανεμηθούν 30 εκατ. ευρώ.

Επίσης προκηρύχθηκε το μέτρο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων για επενδύσεις άνω των 600 χιλ. ευρώ με δημόσια δαπάνη 120 εκατ. ευρώ, και ακολούθησε η προκήρυξη 30 εκατ. για επενδυτικά σχέδια μεταποίησης σε μη αγροτικό προϊόν, όπως οι κλάδοι της ζυθοποιίας, της παραγωγής αιθέριων ελαίων και άλλοι και 100 εκατ. ευρώ, για επενδύσεις κάτω των 600 χιλ. ευρώ από τις Περιφέρειες και τα τοπικά προγράμματα LEADER.

Ακόμη εντός του καλοκαιριού θα προκηρυχθεί και το 50% των επενδυτικών κονδυλίων για την αλιεία.

Θετικός εξ` αρχής ο Μπακογιάννης…

Στην εκδήλωση, χαιρετισμός έγινε εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη κ. Φάνη Σπανού καθώς και τοποθέτηση από τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος – μεταξύ άλλων – ανέφερε: «Ουσιαστική η συζήτηση που είχαμε σήμερα, μαζί με όλους τους φορείς, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου που μας παρουσίασε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Λέω ουσιαστική, γιατί θεωρώ ότι ακούστηκαν οι παρατηρήσεις και οι ενστάσεις μας. Δεν υπάρχει χρόνος. Πρέπει να κάνουμε τωρα στροφή στην πολιτική των ενισχύσεων και να επιδοτήσουμε την αγροτική ανάπτυξη και την πρόοδο. Να πριμοδοτήσουμε τα προϊόντα μας και να τα καταστήσουμε ανταγωνιστικά σε όλο τον κόσμο. Μόνο τότε οι αγρότες μας θα είναι ισχυροί. Μόνο τότε θα σταθούν στα πόδια τους και θα γίνουν «παίχτες» της παγκόσμιας αγοράς. Η αγροτική ανάπτυξη δεν έχει χρώμα. Θέλει διάλογο, θέλει στρατηγική και κοινή πορεία.  Είναι πολύ τιμητικό για τον Υπουργό να δίνει αυτό το ποσό» κατέληξε  ο Περιφερειάρχης κ.  Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος, όμως, δεν έκρυψε όμως την δυσαρέσκειά του προς το πρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ.  Νίκου Αντώνογλου, λέγοντάς του πως «είναι εκτός πραγματικότητας και ότι εκθέτει τον ίδιο τον Υπουργό σχετικά με τα όσα είπε για την δακοκτονία».

Ο κος Αντώνογλου μεταξύ άλλων είπε ότι  κωλυσιεργεί η Περιφέρεια για να προχωρήσει η διαδικασία, κάτι που αντέκρουσε ο κ. Κώστας Μπακογιάννης, παραθέτοντάς του ακριβώς τις ενέργειες που έχουν γίνει και ότι πλέον το θέμα άπτεται του Υπουργείου του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

11 Ιουλίου 2024