ΚΡΑΣΙ: Οι βροχές κόστισαν στον αμπελώνα της Εύβοιας

Παρά τις συνεχείς βροχοπτώσεις του δεύτερου δεκαήμερου του Ιουνίου και τους φόβους, που εκφράσθηκαν για ανάπτυξη ασθενειών (ωίδιο, περονόσπορο), το μεγαλύτερο μέρος των αμπελουργικών περιοχών τηςχώρας αισιοδοξεί για μια πορεία προς τον τρύγο, που θα χαρακτηρισθεί από επάρκεια, αλλά και – καιρού θέλοντος – από μια παραγωγή γενναιόδωρη σεποιοτικά χαρακτηριστικά, που θα είναι σύμμαχοι των […]

6 Ιουλίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Παρά τις συνεχείς βροχοπτώσεις του δεύτερου δεκαήμερου του Ιουνίου και τους φόβους, που εκφράσθηκαν για ανάπτυξη ασθενειών (ωίδιο, περονόσπορο), το μεγαλύτερο μέρος των αμπελουργικών περιοχών τηςχώρας αισιοδοξεί για μια πορεία προς τον τρύγο, που θα χαρακτηρισθεί από επάρκεια, αλλά και – καιρού θέλοντος – από μια παραγωγή γενναιόδωρη σεποιοτικά χαρακτηριστικά, που θα είναι σύμμαχοι των οινολόγων.

Σύμφωνα με έρευνα της ΚΕΟΣΟΕ, οι περισσότερες περιοχές ξεπέρασαν την αυξημένη υγρασία του Ιουνίου, αλώβητες μεν από τον κίνδυνο του περονόσπορου, αλλά με επιπτώσεις στην τσέπη των αμπελουργών, που επενέβησαν δυο, τρεις και περισσότερες φορές για να τον αντιμετωπίσουν, όπως άλλωστε και το ιώδιο. Υπό το φόβο της επανάληψης των φαινομένων του 2011, οι αμπελουργοί ήταν υποχρεωμένοι να βρίσκονται σε εγρήγορση από το Βορρά έως το Νότο.

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΕΝ ΑΠΕΦΥΓΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Εξαίρεση αποτελεί η κεντρική και η νότιος Εύβοια, περιοχή στην οποία ήδη μετρούν ζημιές από τον περονόσπορο και την ευδεμίδα. Στην ομάδα των περιοχών, που παρουσιάστηκαν προβλήματα μέχρι τώρα, συγκαταλέγονται επίσης αυτές του Αμυνταίου, της Μαντινείας, της Ζίτσας, όπου το χαλάζι έπληξε το 25% (Αμύνταιο) και το 50% (Μαντινεία, Ζίτσα) της παραγωγής τους αντίστοιχα, αλλά και της Λήμνου, που διανύει τον τρίτο χρόνο ανομβρίας, όπως και της Ηλείας, όπου φέτος – σε αντίθεση με τη γεωγραφική της θέση – οι  βροχοπτώσεις το τελευταίο τετράμηνο ήταν ανύπαρκτες. Τέλος οι παγωνιές της Άνοιξης στην Κεφαλλονιά δημιούργησαν αρκετές ζημιές κυρίως στα πεδινά, γεγονός που θα επηρεάσει τον όγκο παραγωγής του νησιού, ενώ επίσης οι καιρικές συνθήκες των αρχών της άνοιξης δε θα συμβάλλουν σε μια γενναιόδωρη παραγωγή και στη Σάμο.

Οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας, με τις συνθήκες του παρόντος χρονικού σημείου, αναμένουν αύξηση του όγκου (φορτωμένα αμπέλια) μετά από αρκετά χρόνια (Νάουσα, Θεσσαλία, Σαντορίνη, Νεμέα, Αχαΐα, Μεσσηνία, Αττική, Κρήτη, Ρόδος, Λευκάδα, Ζάκυνθος), με χαρακτηρισμούς ότι η παραγωγή είναι “καθαρή”, χωρίς ασθένειες, δηλαδή, πλούσια και καλύτερη από πέρυσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

7 Δεκεμβρίου 2024