Λιλαία Φωκίδας

Η Λιλαία είναι χωριό του νομού Φωκίδας και ανήκει διοικητικά στο δήμο Δελφών. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 330 μέτρων κοντά στους πρόποδες του Παρνασσού και κατοικήθηκε από το 19ο αιώνα από κατοίκους της Αγόριανης. \ Μέχρι το 1920 ονομαζόταν Κάτω Αγόριανη οπότε και μετονομάστηκε σε Λιλαία λόγω της αρχαίας Φωκικής πόλης Λιλαίας που βρισκόταν σε […]

20 Ιουλίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Η Λιλαία είναι χωριό του νομού Φωκίδας και ανήκει διοικητικά στο δήμο Δελφών. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 330 μέτρων κοντά στους πρόποδες του Παρνασσού και κατοικήθηκε από το 19ο αιώνα από κατοίκους της Αγόριανης. \

Μέχρι το 1920 ονομαζόταν Κάτω Αγόριανη οπότε και μετονομάστηκε σε Λιλαία λόγω της αρχαίας Φωκικής πόλης Λιλαίας που βρισκόταν σε αυτή την περιοχή. Πολύ κοντά στο χωριό βρίσκονται οι πηγές του Βοιωτικού Κηφισού στην Αγία Ελεούσα, όπου διατηρούνται τα ερείπια του προχριστιστιανικού ναού της Θεοτόκου Ελεούσας, αλλά και η πηγή του Γάτσινου και ο Αγοριανίτης ποταμός που περνάει δίπλα από το χωριό και παλιότερα έδινε κίνηση στους μύλους του ερείπια των οποίων διασώζονται ως σήμερα. Διαθέτει άφθονα νερά ειδικά κατά την περίοδο της Άνοιξης χαρίζοντας στον επισκέπτη ένα ευχάριστο και πανέμορφο θέαμα.

Την αρχαία πόλη της Λιλαίας, η οποία υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Φωκίδας, θυμίζουν τα τμήματα των τειχών της καθώς και οι πύργοι που διασώζονται ως και σήμερα. Περισσότερα ευρήματα από την περιοχή εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο της Άμφισσας. Το χωριό διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Παρνασσού με μικρά πέτρινα σπίτια και πλακόστρωτες αυλές.

Η Λιλαία κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1943 με αφορμή την περισυλλογή Αμερικανών τραυματισμένων πιλότων από τους κατοίκους του χωριού και από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Από τα 160 σπίτια που είχε τότε η Λιλαία κάηκαν τα 150 ενώ εκτελέστηκαν έντεκα άμαχοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

30 Νοεμβρίου 2023