Νέα επίθεση Κοντονή κατά των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας

Καταφέρθηκε κατά της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι η παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων είναι κατά περίπτωση 5ετής, 10ετής και 15ετής Την αυτοσυγκράτηση που ζήτησε πριν 48 ώρες από τις φυλακές Κορυδαλλού ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών, την έσπασε ο ίδιος σήμερα από […]

27 Ιουλίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Καταφέρθηκε κατά της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι η παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων είναι κατά περίπτωση 5ετής, 10ετής και 15ετής

Την αυτοσυγκράτηση που ζήτησε πριν 48 ώρες από τις φυλακές Κορυδαλλού ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών, την έσπασε ο ίδιος σήμερα από τις φυλακές Μαλανδρίνου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης στράφηκε σήμερα κατά των δικαστών και ειδικά αυτών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, ο Σταύρος Κοντονής επισκέφθηκε τις φυλακές Μαλανδρίνου προκειμένου να εγκαινιάσει το χώρο του παιδικού επισκεπτηρίου και το ανακαινισμένο γήπεδο ποδοσφαίρου.

Παρ΄ όλα αυτά, απευθυνόμενος στους κρατούμενους, καταφέρθηκε κατά της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι η παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων είναι κατά περίπτωση 5ετής, 10ετής και 15ετής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κοντονής επισήμανε χαρακτηριστικά:

«Πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε, με μια απόφαση που ελέγχεται, οι έλεγχοι να μην επεκτείνονται πάνω από μία πενταετία. Αυτοί οι έλεγχοι αφορούν όσους βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό μέσω offshore. Τα χρήματα ακολουθούν δαιδαλώδεις διαδρομές και χρειάζεται πολύς χρόνος για να αποκαλυφθεί η διαδρομή τους.

Επιπλέον, μέχρι το 2015, λίστες μεγαλοκαταθετών που είχε παραλάβει το ελληνικό κράτος, οι προηγούμενες κυβερνήσεις τις έχαναν και όταν αργότερα τις έβρισκαν οι έλεγχοι γίνονταν με ρυθμούς χελώνας».

Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο υπουργός Δικαιοσύνης από τις φυλακές Κορυδαλλού ζήτησε αυτοσυγκράτηση και επισήμανε ότι η Κυβέρνηση έχει επιδείξει εμπράκτως την απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Ακόμη, ο κ. Κοντονής απευθυνόμενος στους εγκλείστους των φυλακών Μαλανδρίνου έκανε λόγο για τον Γολγοθά που περνάει η Ελληνικός λαός και ειδικά η νεολαία, για «Ανάσταση» και για ένα τέλος στην περιπέτεια του λαού  ο οποίος θα ανακουφιστεί στο σύνολό του, για  ένα μήνυμα αισιοδοξίας, κ.λπ.

Αναλυτικότερα, ο κ. Κοντονής ανέφερε:

«Σήμερα παραδίδουμε στο Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου ένα ακτινολογικό μηχάνημα. Όταν πληροφορήθηκα ότι το κατάστημα κράτησης διαθέτει ακτινολογικό μηχάνημα, το οποίο μάλιστα δεν έχει λειτουργήσει ποτέ, απόρησα τι το χρειάζεται η φυλακή.

Αντιλαμβάνεστε ότι τόσα χρόνια υπήρχε ένα καθεστώς διαφθοράς που λειτουργούσε ανεξέλεγκτα μέχρι του σημείου ένα ιατρικό μηχάνημα το οποίο είχε ανάγκη η κοινωνία –επειδή προφανώς είχε πέσει κάποια μίζα- να βρίσκεται στη φυλακή και να το στερούνται οι πολίτες με τα λεφτά των οποίων αγοράστηκε.

Να μη μας κάνει εντύπωση λοιπόν πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και γιατί περνάει η χώρα και κυρίως η νεολαία αυτό το Γολγοθά. Επειδή μίλησα για Γολγοθά, κάθε σταύρωση έχει και την Ανάστασή της. Και, όπως είπε χθες στη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός, του χρόνου τέτοια εποχή θα έχει τελειώσει αυτή η ταλαιπωρία. Μετά από μια μακρά περιπέτεια και δυστυχία που επικράτησε στην ελληνική κοινωνία και την οποία πλήρωσαν όπως πάντα οι άνθρωποι του μόχθου, οι συνταξιούχοι.

Είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι αυτή η περιπέτεια τελειώνει και θα ανακουφιστεί το σύνολο του ελληνικού λαού με πτώση της ανεργίας, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και ενίσχυση των δομών που δημιουργούμε στις φυλακές σε συνθήκες κρίσης».

Για τις φυλακές Μαλανδρίνου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης  ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους των φυλακών,  συνομίλησε με τους κρατουμένους και αμέσως μετά προέβη σε  δηλώσεις του ανάφερε:

«Θεωρώ ότι είναι καθήκον και υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας να έχει άμεση εικόνα για το τι συμβαίνει στα σωφρονιστικά καταστήματα. Για το λόγο αυτό έχουν πυκνώσει οι επισκέψεις των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Σήμερα είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μέρα, διότι εγκαινιάσαμε στο κατάστημα κράτησης Μαλανδρίνου δύο δομές, οι οποίες θα λειτουργήσουν από αύριο. Η μία είναι το γήπεδο ποδοσφαίρου και η δεύτερη αφορά ένα νέο χώρο συνάντησης των κρατουμένων με τα παιδιά τους, που μάλιστα έχει μορφή παιδότοπου.

Αυτή τη δεύτερη δράση τη θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική. Και οι ίδιοι οι κρατούμενοι αντιλαμβάνονται το ενδιαφέρον της πολιτείας όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τις οικογένειές τους και κυρίως για τα παιδιά τους.

Χάρηκα επίσης για το γεγονός ότι από τον Αύγουστο θα λειτουργήσει το θερινό σχολείο και θα έχουμε μια δομή εκπαίδευσης για το έτος 2017-18.

Αυτές οι δράσεις δίνουν στους κρατούμενους τη δυνατότητα να μην επανέλθουν σ’ έναν κόσμο εγκληματικότητας και παραβατικότητας. Διότι η μόρφωση και η εκπαίδευση, όπως λέω πάντα, είναι σταγόνες ελευθερίας, μέσα σ’ ένα περιβάλλον ανελευθερίας.

Όμως, αν συνειδητοποιήσουμε  τι ακριβώς παρέχεται στο χρονικό διάστημα της κράτησης –αθλητικές δράσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τη βιβλιοθήκη που λειτουργεί- τότε μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι οι άνθρωποι δε θα επανέλθουν σ’ ένα καθεστώς παραβατικότητας.

Τέλος, ο κ. Κοντονής προανήγγειλε ότι γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έτσι ώστε οι εξωτερικοί φρουροί να ενταχθούν μέχρι το τέλος του έτους στο νοσηλευτικό σύστημα των στρατιωτικών νοσοκομείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

3 Ιουνίου 2023