Ξαφνικό αλλεργικό σοκ από τσίμπημα μέλισσας: Μερικές αλήθειες που λίγοι γνωρίζουν…

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να πάθει αλλεργικό σοκ και ειδικότερα εμείς οι μελισσοκόμοι που δεχόμαστε που και που τσιμπήματα. Όταν κάποιος δεχθεί τσίμπημα ο οργανισμός μας αντιδρά στο δηλητήριο παράγοντας αντισώματα και μετά από πολλά τσιμπήματα τα αντισώματα αυξάνονται. Δυστυχώς αυτά τα αντισώματα που φτιάχνει ο οργανισμός μας για να μας προστατέψει, σε ένα ατυχές τσίμπημα […]

18 Ιουλίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να πάθει αλλεργικό σοκ και ειδικότερα εμείς οι μελισσοκόμοι που δεχόμαστε που και που τσιμπήματα. Όταν κάποιος δεχθεί τσίμπημα ο οργανισμός μας αντιδρά στο δηλητήριο παράγοντας αντισώματα και μετά από πολλά τσιμπήματα τα αντισώματα αυξάνονται. Δυστυχώς αυτά τα αντισώματα που φτιάχνει ο οργανισμός μας για να μας προστατέψει, σε ένα ατυχές τσίμπημα λειτουργούν πολλαπλασιαστικά με το δηλητήριο και έχουμε αλλεργικό επεισόδιο ή αναφυλακτικο σοκ.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ενώ αυτά που οδηγούν στο μοιραίο είναι το πρήξιμο της αναπνευστικής οδού και τον θάνατο από ασφυξία. Η μόνη θεραπεία σε τέτοιο συμβάν είναι η άμεση χορήγηση επινεφρινης ή αδρεναλίνης. Υπάρχει σύριγγα στα φαρμακεία με την ονομασία Αναπεν σε συσκευασία έτοιμη για χρήση άμεσα κάνοντας την στο μπούτι ακόμη και πάνω από τα ρούχα.

Κοστίζει γύρω στα 40€ και συντηρείται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για περίπου ένα χρόνο. Αχρείαστη να είναι και πιστεύω ότι δεν είναι τρομερό έξοδο για μια φορά τον χρόνο. Το μόνο επικίνδυνο με αυτή την σύριγγα είναι αν κάποιος έχει καρδιακά προβλήματα γιατί τότε αν την κάνει στον εαυτό του μπορεί να σωθεί από το αλλεργικό σοκ, αλλά να φύγει από καρδιά.

Και κάτι ακόμα: για να αποκτήσει κανείς πλήρη ανοσία στο δηλητήριο της μέλισσας θα πρέπει να δέχεται πάνω από 200 τσιμπήματα το χρόνο και πάλι αυτό μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οπότε κλείνοντας παροτρύνω σε όλους να έχουν αυτή την σύριγγα πάντα μαζί τους και πάντα να χρησιμοποιείται μάσκα και γάντια αν είναι εφικτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

7 Δεκεμβρίου 2024