Ποινή φυλάκισης 4 ετών στο δίδυμο Παπαντωνίου-Κουράκου

Σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών έκαστος, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ -όπως και πρωτοδίκως-για την υποβολή ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» καταδικάστηκαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου. Συνολικά το ζευγάρι θα πρέπει να καταβάλει περίπου 100.000 ευρώ για να μείνει εκτός φυλακής. Το ζευγάρι κατηγορείται πως δεν συμπεριέλαβε […]

12 Ιουλίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών έκαστος, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ -όπως και πρωτοδίκως-για την υποβολή ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» καταδικάστηκαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου. Συνολικά το ζευγάρι θα πρέπει να καταβάλει περίπου 100.000 ευρώ για να μείνει εκτός φυλακής.

Το ζευγάρι κατηγορείται πως δεν συμπεριέλαβε στη δήλωση πόθεν έσχες την κατάθεση του 1.311.000 ευρώ της Σταυρούλας Κουράκου στην Ελβετία, η οποία αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Σταυρούλα Κουράκου αρνήθηκαν ότι είχαν δόλο να αποκρύψουν την πραγματική περιουσιακή τους κατάσταση. Όπως τόνισαν δια του πληρεξούσιου δικηγόρου τους Τάσου Τριανταφύλλου, πίστευαν ότι δεν είχαν νομική υποχρέωση να δηλώσουν αυτά τα χρήματα στο πόθεν έσχες καθώς θεωρούσαν ότι αφού έγιναν καταπίστευμα, δεν είχαν πλέον την κυριότητά τους.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσε ο πρώην ελεγκτής του ΣΔΟΕ Στυλιανός Παπαδάκης. Ο ελεγκτής επισήμανε πως όλες οι κινήσεις του ζευγαριού από το 2000 μέχρι το 2010, που αφορούν στην επίμαχη κατάθεση, αποδεικνύουν ότι υπήρξε μεθόδευση.

Στο δικαστήριο κατέθεσε δικηγόρος, οικογενειακός φίλος του ζευγαριού, ο οποίος υποστήριξε ότι συμβούλευσε την κυρία Κουράκου να μεταφέρει τα χρήματα σε trust, προκειμένου να περάσουν στα δύο παιδιά της από τον πρώτο της γάμο.

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες. «Δεν αποδείχθηκε η πηγή των χρημάτων, η οποία και αγνοείται. Ήταν σύζυγοι που συμβιώνουν, ουδείς λόγος υπήρχε να αποκρύψει η κυρία Κουράκου την ύπαρξη του trust από τον σύζυγό της. Εφόσον προέρχονταν από τον πρώην σύζυγο, γιατί να μη γνωρίζει την ύπαρξη αυτή του ποσού ο πρώτος κατηγορούμενος. Αυτός που μεσολάβησε για κατάθεση ήταν φίλος του δεύτερου κατηγορούμενου. Δεν ήξεραν ότι έπρεπε να το δηλώσουν; Οποιοσδήποτε πολίτης θα ρωτούσε εκατό φορές νομικούς για το εάν έπρεπε να το δηλώσει. Να κηρυχθούν ένοχοι αμφότεροι οι κατηγορούμενοι» τόνισε η εισαγγελέας.

Το δικαστήριο αποφάσισε τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων του ζευγαριού και συγκεκριμένα της επικαρπίας του σπιτιού της Κηφισιάς, που ανήκει στον γιο του ζευγαριού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

16 Ιουνίου 2024