Πώς λειτουργεί η συμβολαιακή της Πειραιώς στη λιανική

Το δεύτερο βήμα στη συμβολαιακή τραπεζική της έκανε η Πειραιώς, με την ανακοίνωση της συμβολαιακής λιανικής, συνδέοντας στην ουσία τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα. ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόκειται στην ουσία για την έγκριση κεφαλαίου κίνησης προς τους λιανεμπόρους, ώστε να προχωρήσουν στην αγορά εμπορευμάτων από τους προμηθευτές, δηλαδή τους μεταποιητές, με πληρωμή τοις […]

11 Ιουλίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Το δεύτερο βήμα στη συμβολαιακή τραπεζική της έκανε η Πειραιώς, με την ανακοίνωση της συμβολαιακής λιανικής, συνδέοντας στην ουσία τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πρόκειται στην ουσία για την έγκριση κεφαλαίου κίνησης προς τους λιανεμπόρους, ώστε να προχωρήσουν στην αγορά εμπορευμάτων από τους προμηθευτές, δηλαδή τους μεταποιητές, με πληρωμή τοις μετρητοίς και ανάλογη έκπτωση στην τελική τιμή. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του γάλακτος. Πρόκειται για ένα προϊόν, με διάρκεια έως 5 ημέρες, αλλά πληρωμή συνήθως μετά από 180 ημέρες.

Όπως ανέφερε στο FnB Daily o υπεύθυνος του Προγράμματος από την Τράπεζα Πειραιώς, Γιάννης Ζαχαρής, “σε πρώτη φάση, το πρόγραμμα αφορά στις επιχειρήσεις πρωτογενούς παραγωγής, που έχουν ήδη συνάψει συμφωνία συμβολαιακής με την Πειραιώς, αλλά δεν αποκλείεται να διευρυνθεί και σε άλλες εταιρείες, ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των λιανεμπόρων”.

ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Η πρώτη επιχείρηση λαινεμπορίου, που προχώρησε στη σχετική συμφωνία, είναι η αλυσίδα Κρητικός, ενώ, όπως αναφέρει ο κ. Ζαχαρής “υπάρχει ήδη ενδιαφέρον με τρεις ακόμα επιχειρήσεις, αλλά οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο”.

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ

Κομβικό ρόλο στην ομαλή εκτέλεση και λειτουργία του προγράμματος παίζει η Πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής Τιμολογίων. Σε αυτήν, μόλις ο προμηθευτής περάσει τα τιμολόγια, χρεώνεται αυτόματα το κεφάλαιο κίνησης του λιανεμπόρου και πληρώνεται την ίδια μέρα ο προμηθευτής. Έτσι, διασφαλίζεται η συνεπής εφαρμογή του προγράμματος, ώστε να αποφευχθούν κρούσματα, όπου ο λιανέμπορος παίρνει τα χρήματα, πετυχαίνει καλύτερες τιμές, αλλά δεν πληρώνει αμέσως τον προμηθευτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

31 Μαΐου 2023