Στα χαρτιά η λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές

Ενώ στην υπουργική απόφαση περιλαμβάνεται το τμήμα του ακινήτου του ΔΑΑ το οποίο λειτουργεί ως Εμπορικό Πάρκο (περιλαμβάνει ΙΚΕΑ, Leroy Merlin, Κωτσόβολο, Factory Outlet), δεν συμπεριλαμβάνεται το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen Athens, καθώς και το Smart Park. Σε κενό γράμμα κινδυνεύουν να μετατραπούν οι πρόσφατες ρυθμίσεις για τη διεύρυνση της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Στον […]

6 Ιουλίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Ενώ στην υπουργική απόφαση περιλαμβάνεται το τμήμα του ακινήτου του ΔΑΑ το οποίο λειτουργεί ως Εμπορικό Πάρκο (περιλαμβάνει ΙΚΕΑ, Leroy Merlin, Κωτσόβολο, Factory Outlet), δεν συμπεριλαμβάνεται το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen Athens, καθώς και το Smart Park.

Σε κενό γράμμα κινδυνεύουν να μετατραπούν οι πρόσφατες ρυθμίσεις για τη διεύρυνση της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Στον μεν Δήμο Αθηναίων, όπου το μέτρο ισχύει τυπικά από τις 21 Μαΐου 2017, τα καταστήματα δεν ανοίγουν υπό τον φόβο επεισοδίων, στις δε λοιπές περιοχές για τις οποίες απαιτείται υπουργική απόφαση οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αφήνει εκτός ρύθμισης μεγάλα εμπορικά κέντρα, όπως το εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα, αλλά και τα νότια προάστια. Εκ του νόμου, βεβαίως, ήταν άλλωστε γνωστό ότι δεν περιλαμβανόταν στη ρύθμιση για τις Κυριακές περιοχές όπως το Μαρούσι, όπου βρίσκονται τα πλέον γνωστά εμπορικά κέντρα, το The Mall Athens και το Golden Hall.

Σύμφωνα, λοιπόν, με καταγγελίες εμπόρων από τον χώρο των αλυσίδων λιανικής πώλησης που μίλησαν , σε καταστήματα επί της οδού Ερμού, καθώς και στην Ομόνοια εισήλθαν ομάδες διαδηλωτών και πέταξαν μπογιές στους χώρους των καταστημάτων, όταν αυτά επιχείρησαν να λειτουργήσουν Κυριακή βάσει του πρόσφατου νόμου 4472/2017. Οι ίδιοι –για την ώρα τουλάχιστον– επέλεξαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και υποστήριξαν ότι δέχονται εκβιασμούς και πιέσεις να μην ανοίξουν τα καταστήματα. Αλλες επιχειρήσεις επέλεξαν ακριβώς να μην ανοίξουν, έχοντας γίνει στόχος τα προηγούμενα χρόνια διαδηλωτών και απεργών, προτιμώντας στην ουσία να «χάσουν» πιθανώς τζίρο από το να υποστούν υλικές ζημιές αλλά και πλήγμα στη φήμη της επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον νόμο 4472/2017, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές όλες τις Κυριακές (πλην της δεύτερης του Αυγούστου) την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου. Ειδικά στον Δήμο Αθηναίων το μέτρο ισχύει από τις 19 Μαΐου, ημέρα δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τις λοιπές περιοχές, θα πρέπει μέχρι αύριο να εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σχετική απόφαση, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Χθες διέρρευσε σχέδιο αυτής, από το οποίο προκύπτει ότι τα καταστήματα θα επιτρέπεται να λειτουργούν όλες τις Κυριακές (πλην της δεύτερης του Αυγούστου) από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο στις εξής περιοχές:

1. Στο τμήμα της λεωφόρου Ποσειδώνος το οποίο περιλαμβάνεται στους Δήμους Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Αργυρούπολης-Ελληνικού και Γλυφάδας. Λόγω αυτής της πρόβλεψης, συγκαταλέγεται τουλάχιστον το νότιο τμήμα της επένδυσης στο Ελληνικό. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν περαιτέρω ρυθμίσεις στο μέλλον, έτσι ώστε να καλύπτεται από τη σχετική νομοθεσία το σύνολο της επένδυσης.

2. Στην περιοχή του Δήμου Πειραιώς η οποία περικλείεται από τις οδούς: Γρ. Λαμπράκη, Ακτή Μουτσοπούλου, 2ας Μεραρχίας, Ακτή Μιαούλη, Ακτή Ποσειδώνος, Ακτή Καλλιμασιώτη, Αλιπέδου, Κέκροπος και Καραολή και Δημητρίου. Τα όρια συμπίπτουν με τα όρια του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) που λειτουργεί στην περιοχή.

3. Στην περιοχή του Δήμου Καλλιθέας η οποία περικλείεται από τις οδούς Αιγέως, Ευριπίδου, Ζερβού, Αγίας Λαύρας, Κρέμου, Χαροκόπου, Δημοσθένους, Σκρα, Αριστείδου, Ολυμπίας, Ιατρίδου, Πλάτωνος, Σπάρτης, λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου, Περικλέους, Μεταμορφώσεως, Πραξιτέλους, Ισμήνης, Θαλή, Πεισίστρατου, πλατεία Ηρ. Πολυτεχνείου έως λεωφόρο Ποσειδώνος.

4. Στην περιοχή του Δήμου Παλαιού Φαλήρου η οποία εκτείνεται από τη λεωφόρο Αμφιθέας έως τη λεωφόρο Ποσειδώνος.

5. Στην περιοχή του Δήμου Αλίμου η οποία περικλείεται από τις οδούς Ελλης, λεωφ. Ελευθερίας, Θουκυδίδου, Αθανάσιου Διάκου, Κοτοπούλη, Π. Μελά, Επτανήσου, λεωφόρο Αλίμου και λεωφόρο Ποσειδώνος.

6. Στην περιοχή του Δήμου Γλυφάδας η οποία εκτείνεται από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης έως τη λεωφόρο Ποσειδώνος.

7. Στο τμήμα του Ακινήτου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών το οποίο λειτουργεί ως Εμπορικό Πάρκο. Σήμερα στο Εμπορικό Πάρκο λειτουργούν καταστήματα των αλυσίδων ΙΚΕΑ, Leroy Merlin, Κωτσόβολος και Factory Outlet. Δεν συμπεριλαμβάνεται το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen Athens, καθώς και το Smart Park.

8. Στο τμήμα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, όπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση 3046/51009/1994 (ΦΕΚ Β΄ 833), το οποίο περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, 26ης Οκτωβρίου, Καρατάσου, Ναυάρχου Κουντουριώτου, λεωφ. Νίκης, Παύλου Μελά, Καθηγητού Αντωνίου Κεραμόπουλου και Στέφανου Τάττη.

Στο ΣτΕ ετοιμάζεται να προσφύγει η ΕΣΕΕ

Την έκδοση της υπουργικής απόφασης αναμένει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), προκειμένου να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωσή της. Τούτο το είχε προαναγγείλει η ΕΣΕΕ από την περίοδο ακόμη των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης και το επανέλαβε χθες ο πρόεδρός της Β. Κορκίδης με αφορμή τις πληροφορίες για το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης.

«Κάποιοι μεταχειρίζονται το επιχείρημα της απελευθέρωσης σε μια αγορά όπου η οικονομία της τελεί υπό περιορισμό, το τραπεζικό σύστημα παραμένει φυλακισμένο, ενώ η επιχειρηματικότητα, δέσμια των capital controls. Είναι αυτοί που αγνοούν ότι μια τέτοιου είδους απελευθέρωση, όπως αυτή στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στη Γερμανία, πραγματοποιήθηκε για να αντιμετωπιστεί η απειλή της στροφής των καταναλωτών στις διαδικτυακές αγορές, την ώρα που είναι κλειστά τα καταστήματα. Αυτή η απειλή, όμως, ακόμη δεν υπάρχει στη χώρα μας, γιατί το παραδοσιακό εμπόριο συμβαδίζει με το ηλεκτρονικό εμπόριο, που λειτουργεί συμπληρωματικά. Αντιθέτως, η απειλή που βλέπουμε να κυριαρχεί στην ελληνική αγορά και αποτελεί εσωτερική αγωνία όλων των εμπόρων είναι η μονιμοποίηση της έλλειψης χρημάτων στους καταναλωτές. Οσο για την υπουργική απόφαση, που δυστυχώς αποτελεί προαπαιτούμενη εκκρεμότητα για την εκταμίευση της δόσης, μόλις αυτή εκδοθεί, είναι ήδη αποφασισμένο ότι εργοδότες και εργαζόμενοι θα προσφύγουμε επί της αρχής στο ΣτΕ», δήλωσε σχετικά.

Σήμερα στις 4.30 μ.μ. ο κ. Β. Κορκίδης, συνοδευόμενος από προέδρους μεγάλων εμπορικών συλλόγων, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, όπου μεταξύ άλλων θα τεθεί το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

7 Δεκεμβρίου 2023