Στουρνάρας: Νωρίς για έξοδο στις αγορές

Την εκτίμηση ότι είναι νωρίς να βγει η Ελλάδα στις αγορές και ότι θα πρέπει να προηγηθούν αποκρατικοποιήσεις ώστε να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, καταθέτει ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη WSJ. «Νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς» σημειώνει στο πρώτο σχόλιο μετά την συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές. «Πιστεύω ότι θα ήταν για παράδειγμα […]

11 Ιουλίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Την εκτίμηση ότι είναι νωρίς να βγει η Ελλάδα στις αγορές και ότι θα πρέπει να προηγηθούν αποκρατικοποιήσεις ώστε να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, καταθέτει ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη WSJ.

«Νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς» σημειώνει στο πρώτο σχόλιο μετά την συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές.

«Πιστεύω ότι θα ήταν για παράδειγμα ακόμα καλύτερο αν η Ελλάδα προχωρήσει με δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις» σημείωσε. «Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο, για να βγει στις αγορές αργότερα» πρόσθεσε.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ακόμα πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να κάνει βήματα για την μείωση της νομισματικής τόνωσης.

Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης επιτέθηκε και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπως η Γερμανία γιατί με τα μεγάλα πλεονάσματα βάζουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.«Αυξάνουν τα πλεονάσματα τους σε μια περίοδο που άλλοι προσπαθούν να μειώσουν τα ελλείμματα τους» σημείωσε.

Ο κ. Στουρνάρας άσκησε κριτική και στην έλλειψη σαφήνειας για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Χωρίς μια συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί μια νέα διάσωση, προειδοποίησε. «Αν οι εταίροι της Ελλάδας δεν καταφέρουν να αποσαφηνίσουν τη θέση τους για το χρέος και αν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να βγει στις αγορές με εύλογα επιτόκια εξαιτίας αυτού, τότε φοβάμαι ότι είναι αναπόφευκτη μια νέα διάσωση» προειδοποίησε.

«Αλλά κανείς δεν το εύχεται αυτό» πρόσθεσε.

Ο κ. Στουρνάρας καλωσόρισε την συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, η οποία όπως είπε βοηθάει να μειωθεί η αβεβαιότητα για τους επενδυτές και ενθαρρύνει τους καταθέτες να βάλουν περισσότερα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

16 Ιουλίου 2024