Στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι ιχθυοκαλλιεργητές

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών, για την ακύρωση της εγκυκλίου, που εξέδωσε πρόσφατα ο Γ.Γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ν. Αντώνογλου. Στην ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΜΙ), επισημαίνεται ότι “πρόκειται για μια εγκύκλιο αδειοδότησης νέων μονάδων, η οποία δημιουργεί τρία πολύ […]

28 Ιουλίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών, για την ακύρωση της εγκυκλίου, που εξέδωσε πρόσφατα ο Γ.Γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ν. Αντώνογλου.

Στην ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΜΙ), επισημαίνεται ότι “πρόκειται για μια εγκύκλιο αδειοδότησης νέων μονάδων, η οποία δημιουργεί τρία πολύ σημαντικά προβλήματα και εγείρει πολλά ερωτήματα για την σκοπιμότητα της εγκυκλίου τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο”.

“ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΩΝ ΧΩΡΙΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ”

Όπως υποστηρίζουν οι δύο φορείς, “η εγκύκλιος αυτή επιτρέπει, κατά παρέκκλιση από την σχετική νομοθεσία, την αδειοδότηση μονάδων σε περιοχές, όπου ρητώς απαγορεύεται η ίδρυση οποιασδήποτε μονάδας πριν από την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού. Πρακτικά, το ΥΠΑΑΤ, με τον τρόπο αυτό, δημιουργεί προϋποθέσεις για αυθαιρεσίες, πρακτικές και “συναλλαγές”, που είχαν γίνει και στο παρελθόν και που δεν ευνοούν τον υγιή ανταγωνισμό.

Επίσης, η εγκύκλιος τορπιλίζει τη διαδικασία ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού του κλάδου. Εδώ και τέσσερα χρόνια, προχωράει με πολλές δυσκολίες η διαδικασία ίδρυσης των ΠΟΑΥ (περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών), όπως προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία της χώρας από το 2011.

Με την εγκύκλιο αυτή, ανατρέπεται όλη η προετοιμασία, που έχει γίνει σε πολλές περιφέρειες της χώρας, και δημιουργούνται τρομακτικές καθυστερήσεις στους φακέλους, που έχουν ήδη κατατεθεί και είναι υπό αξιολόγηση. Η εγκύκλιος αυτή δημιουργεί ξανά ερωτήματα και επομένως προβλήματα στην προσέλκυση νέων επενδυτών, οι οποίοι θα επιθυμούσαν να επενδύσουν στη χώρα μας”.

Εκπρόσωποι του κλάδου ιχθυοκαλλιεργειών σημειώνουν πως “εμείς οι παραγωγοί είμαστε οι πρώτοι, που επιδιώκουμε τη δημιουργία νέων μονάδων και την προσέλκυση υγιών επενδυτών στην χώρα. Αυτό, όμως, θα πρέπει να γίνει με σεβασμό στην ισχύουσα νομοθεσία και να μην αναβιώνει νοσηρές καταστάσεις του παρελθόντος. Εκτός από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, που αντιμετωπίζουμε από τις τρίτες χώρες, τώρα, με την εγκύκλιο αυτή,δημιουργούνται προϋποθέσεις αθέμιτου ανταγωνισμού και εντός της χώρας και, μάλιστα, με τη συγκατάθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

11 Ιουλίου 2024