Τμήμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην Αλίαρτο ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Φ. Παπαθωμά

Την ίδρυση και λειτουργία Τμήματος του Γεωπονικού πανεπιστημίου στην Αλίαρτο και την χρηματοδότηση του έργου ανακατασκευής του οδικού άξονα που συνδέει την Αλίαρτο με τον Ορχομενό, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά ενώ παράλληλα απάντησε και στις καταγγελίες της Δημάρχου Λεβαδέων Γιώτας Πούλου για ανισοκατανομή πόρων από την Περιφέρεια στους Δήμους της […]

8 Ιουλίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Την ίδρυση και λειτουργία Τμήματος του Γεωπονικού πανεπιστημίου στην Αλίαρτο και την χρηματοδότηση του έργου ανακατασκευής του οδικού άξονα που συνδέει την Αλίαρτο με τον Ορχομενό, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά ενώ παράλληλα απάντησε και στις καταγγελίες της Δημάρχου Λεβαδέων Γιώτας Πούλου για ανισοκατανομή πόρων από την Περιφέρεια στους Δήμους της Βοιωτίας.

Όπως έκανε γνωστό η κ. Παπαθωμά η Περιφέρεια Στερεάς και η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας στηρίζουν την δημιουργία  του Γεωπονικού Τμήματος με 3 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

«Η σχετική απόφαση ψηφίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Πρόκειται για την υλοποίηση ενός πάγιου και χρόνιου αιτήματος των πολιτών που παράλληλα αποτελούσε και πολιτική προτεραιότητα του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Το τμήμα θα φιλοξενηθεί σε 2.500 τετραγωνικά με την αξιοποίηση του κτιρίου που βρίσκεται το παλιό εκκοκκιστήριο του πρώην Οργανισμού Κωπαΐδας. Θα έχει σαν αντικείμενο εναλλακτικές και καινοτόμες καλλιέργειες, την ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής των καλλιεργειών της Βοιωτίας και όχι μόνο, τη σύνδεση του Βοιωτού και γενικότερα Έλληνα αγρότη,  ενώ έμφαση θα δοθεί στην εκτατική κτηνοτροφία μία κτηνοτροφία που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας σε σχέση με τις βόρειες χώρες. Το τμήμα, με χαρακτηριστικά απόλυτα εναρμονισμένα με την περιοχή θα αποτελέσει αναπτυξιακό κεφάλαιο για τη Βοιωτία αλλά και την Ελλάδα γενικότερα. Οι προγραμματικές συμβάσεις είναι έτοιμες και απομένουν κάποια οργανωτικά ζητήματα για να ολοκληρωθούν διαδικασίες».

Στη συνέχεα ανακοίνωσε ένα ακόμα έργο που αφορά στο δρόμο μέσα στην Κωπαΐδα που ενώνει τον Άγιο Δημήτριο Ορχομενού με την Αλίαρτο.

«Το δεύτερο μεγάλο έργο που έρχεται σε συνέχεια του πρώτου είναι η επιδιόρθωση και κατασκευή του δρόμου στην Κωπαΐδα που συνδέει τον Άγιο Δημήτριο Ορχομενού με την Αλίαρτο με 1,5 εκ. ευρώ» είπε η Αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε ότι προωθείται και η βελτίωση του δρόμου Λιβαδειά – Αράχωβα – Δελφοί.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης απάντησε στα όσα καταλόγισε στην Περιφέρεια για ανισοκατανομή πόρων η Δήμαρχος Λεβαδέων, αμφισβητώντας τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Πούλου ως προς το ύψος χρηματοδότησης της Βοιωτίας και της Λιβαδειάς από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

«Μέσα από τον επίσημο πίνακα που αφορά τα έργα φαίνεται ότι η Βοιωτία έχει περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ σε έργα κατά τη διάρκεια της θητείας, ποσό που αντιστοιχεί στο περίπου 20% των συνολικών κατανομών της Περιφέρειας και φυσικά αυτό αποδεικνύει ότι οι πόροι μοιράζονται δίκαια αφού λίγο-πολύ οι ανάγκες των Περιφερειακών Ενοτήτων είναι ίδιες», είπε η Φ. Παπαθωμά.

Επίσης τόνισε ότι είναι αποκλειστική ευθύνη του Δήμου Λεβαδέων ότι δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις για έργα όπως με άλλους Δήμους λέγοντας μεταξύ άλλων: «Υπάρχει μία διαδικασία, γίνεται αίτημα στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχου ή του Περιφερειάρχη το οποίο συνοδεύεται από ώριμο τεχνικό δελτίο ή μελέτη, συζητούνται τα έργα που αιτούνται οι Δήμαρχοι με τον Περιφερειάρχη και στη συνέχεια λαμβάνονται οι αποφάσεις. Από το Δήμο Λεβαδέων ουδέποτε ήρθε εδώ και περίπου 3 χρόνια κάποιο αίτημα. Βεβαίως όμως εμείς και έχουμε πραγματοποιήσει έργα, δεν πραγματοποιήσαμε όμως έργα στο κέντρο της Λιβαδειάς σεβόμενοι την αυτονομία του Δήμου και το πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης από τη στιγμή που δεν υπήρχε σχετικό αίτημα».

Σε ότι αφορά στο ΕΣΠΑ η Φ. Παπαθωμά υπογράμμισε ότι είναι αναρμόδια να κρίνει τις διαδικασίες ωριμότητας και επιλεξιμότητας προτάσεων για χρηματοδότηση έργων μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος ωστόσο τόνισε ότι ο Δήμος Λεβαδέων έχει εντάξει έργα  ύψους 1,8 εκ. ευρώ.

«Το ΕΣΠΑ και οι διαδικασίες που έχει είναι αρμοδιότητα της Διαχειριστικής Αρχής που λειτουργεί με νόμους εξετάζοντας την ετοιμότητα, ωριμότητα των έργων και τα ζητήματα επιλεξιμότητας. Να αναφέρω δε πως ένα ποσό ύψους 1.852.000 ευρώ αφορά στο Δήμο Λεβαδέων, σε είναι έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Είναι έργα όπως το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Λεβαδέων που έλαβε το μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με άλλες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας περίπου 533.000 _ , η αποχετευτική τάφρος και τα όμβρια, μεγάλο έργο της τάξης των 400.000 _, το επίσης μεγάλο έργο που αφορά στα ψηφιδωτά στην οδό Σπυροπούλου αλλά και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 6ου  Δημοτικού Σχολείου. Η ένταξη είναι ένα θέμα που δεν χειρίζονται ο Περιφερειάρχης ή οι Αντιπεριφερειάρχες αλλά η Διαχειριστική Αρχή», είπε μεταξύ άλλων.

Σχετικά με την επιπλέον χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς με 3 εκ. ευρώ υπογράμμισε ότι δεν έχει αποφασιστεί που θα πάνε και δήλωσε ότι η ΠΣΕ είναι ανοιχτή σε προτάσεις ένταξης ώριμων έργων

«Αν η αγαπητή Δήμαρχος εννοεί τα 3 εκατομμύρια που αποτέλεσαν και θέμα στην πρόσφατη συνεδρίαση  του Π.Σ., εδώ είμαστε, υπάρχει τραπέζι συζητήσεων και μετά από περίπου τρία χρόνια την περιμένουμε να καταθέσει τις προτάσεις της τις οποίες βεβαίως με τον περιφερειάρχη θα κρίνουμε, θα δούμε την ωριμότητα τους, την αναπτυξιακή τους προοπτική και είμαστε σε θέση να σταθούμε δίπλα της. Αυτά δεν διεκδικούνται με καταγγελίες σε τηλεοπτικά παράθυρα αλλά με συγκεκριμένη διαδικασία», ολοκλήρωσε η Φανή Παπαθωμά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

19 Απριλίου 2025