Το μουσείο «Αρέθουσας» αναβαθμίζει τα πολιτιστικά δρώμενα της Χαλκίδας

Στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός νέου αρχαιολογικού μουσείου, ανοικτού στην κοινωνία, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας προγραμμάτισε στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα»  κύκλο δράσεων για τον Ιούνιο-Ιούλιο  του 2017. Οι δράσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας doc-fest και με την υποστήριξη του Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ. και έχουν τίτλο «Με την Αρέθουσα, ταξιδεύουμε…..» Οι […]

4 Ιουλίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός νέου αρχαιολογικού μουσείου, ανοικτού στην κοινωνία, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας προγραμμάτισε στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα»  κύκλο δράσεων για τον Ιούνιο-Ιούλιο  του 2017.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας doc-fest και με την υποστήριξη του Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ. και έχουν τίτλο «Με την Αρέθουσα, ταξιδεύουμε…..»

Οι δράσεις αφορούν επιστημονικές ομιλίες και παράλληλη προβολή ταινιών, με κοινή θεματική τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, την υπό ποικίλες συνθήκες μετανάστευση λαών ως ένα διαχρονικό φαινόμενο.

Οι επιστημονικές ομιλίες σχετίζονται με την αρχαιότητα και τα εκθέματα του μουσείου. Οι ταινίες  αφορούν στη σύγχρονη εποχή. Το πρόγραμμα των δράσεων έχει διαμορφωθεί εξής:

Παρασκευή 9 Ιουνίου: Ομιλία του δρ. Manuel Arjona-Perez, αρχαιολόγου-διδάκτορα του Πανεπιστημίου Σαραγόσας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Ο μύθος της Αρέθουσας, ή περί της χρησιμότητας των ξένων». Προβολή ταινίας: «Κλειστοί δρόμοι» του Σταύρου Ιωάννου, διάρκεια 90 λεπτά.

Παρασκευή 16 Ιουνίου: Ομιλία της δρ. Σελήνης Ψωμά, νομισματολόγου, καθηγήτριας Αρχαίας Ιστορίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Ευβοείς και ελληνικός αποικισμός». Προβολή ταινίας: «Σκιά στην ψυχή» των Δημήτρη Πλιάγκου και Μάριου Πολυζωγόπουλου, διάρκεια 95 λεπτά.

Παρασκευή 30 Ιουνίου: Ομιλία του δρ. Κωνσταντίνου Πολίτη, αρχαιολόγου και προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Σπουδών Εγγύς Ανατολής, με θέμα «Η Εύβοια στη Συρία: Παρουσίαση αρχαιολογικών θέσεων και ψηφιδωτών». Προβολή ταινίας: «The tree I dreamt» του Δημήτρη Αλχατζίδη, διάρκεια 52 λεπτά

Παρασκευή 7 Ιουλίου: Ομιλία της δρ. Παρή Καλαμαρά, Διευθύντριας της ΕΦΑ Ευβοίας, συμβούλου Καθηγήτριας στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, με θέμα «Νέοι πληθυσμοί στη Χαλκίδα: η μαρτυρία της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας Αρέθουσα»

Προβολή ταινίας: «Με τη ματιά του Ιανού. Πρόσφυγες στο δρόμο προς την Ευρώπη» των Δημήτρη Παπαγεωργίου και Αλέξανδρου Σπάθη, διάρκεια 90 λεπτά.

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα», με ώρα έναρξης στις 6:30 το απόγευμα και λήξη στις 10 το βράδυ. Στις 6:30 θα γίνεται η έναρξη της ομιλίας και στις 8 η έναρξη της ταινίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

30 Σεπτεμβρίου 2023