Υπέγραψε και η κα Φ. Παπαθωμά τη σύσταση του ΦΟΔΣΑ Στερεάς

Υπεγράφη από την Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά η οριστική διαπιστωτική πράξη σύστασης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Ο πρόεδρος του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ και οι Δήμαρχοι μέλη του που παραβρέθηκαν στην υπογραφή, εξήραν τη στάση της κ. Παπαθωμά την οποία και ευχαρίστησαν τόσο για την για την έκδοση της πρώτης προσωρινής αλλά […]

15 Ιουλίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Υπεγράφη από την Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά η οριστική διαπιστωτική πράξη σύστασης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ και οι Δήμαρχοι μέλη του που παραβρέθηκαν στην υπογραφή, εξήραν τη στάση της κ. Παπαθωμά την οποία και ευχαρίστησαν τόσο για την για την έκδοση της πρώτης προσωρινής αλλά καθοριστικής όπως είπαν χαρακτηριστικά διαπιστωτικής πράξης στην πιο κρίσιμη περίοδο για τον φορέα όσο και για την «ιστορική» οριστική.

«Σήμερα λοιπόν από τη δική μου πλευρά μπαίνει η τελική υπογραφή της διαπιστωτικής πράξης που αφορά στον ΦΟΔΣΑ Α.Ε. Στερεάς Ελλάδας. Υπήρξε μια σειρά δράσεων και ενεργειών που προηγήθηκαν της συγκεκριμένης υπογραφής, υπήρξε ένας μακρύς δρόμος και μία προσωρινή διαπιστωτική πράξη η οποία στηρίχθηκε στη γνωμοδότηση του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας και νομικού Θύμιου Καραΐσκου τον οποίο προσωπικά ευχαριστώ γιατί έδωσε την ευκαιρία να φτάσουμε στην οριστική υπογραφή, να προχωρήσει το συγκεκριμένο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων κάτι που ήταν θέληση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη και της Περιφερειακής Αρχής. Όλοι μαζί καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τους συμπολίτες μας», τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις της η Φ. Παπαθωμά.

Στο ίδιο πανηγυρικό κλίμα ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και Δήμαρχος Λαμίας Νίκος Σταυρογιάννης όπως και οι άλλοι Δήμαρχοι αφού επαίνεσαν την Φ. Παπαθωμά για την στάση της και την αποφασιστικότητα που επέδειξε αναφέρθηκαν στο ιστορικό της υπόθεσης.

«Σύμφωνα με το νόμο με τον 4071 κάναμε αυτό που έπρεπε, ευχαριστώ από καρδιάς αν και είναι λίγο ένα ευχαριστώ την Αντιπεριφερειάρχη Φανή Παπαθωμά η οποία στην κρισιμότερη στιγμή έδωσε με τις ενέργειές της το χρόνο και τη δυνατότητα να λειτουργήσει ο φορέας έχοντας και την στήριξη του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη και του έγκριτου νομικού, Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Θύμιου Καραΐσκου. Η κ. Παπαθωμά συνέβαλε στην υπόθεση αυτή με την υπογραφή της και σε μια κρίσιμη καμπή έδωσε τη δυνατότητα να λειτουργήσει ο φορέας με τα όποια προβλήματα που οριστικά λύθηκαν στη συνέχεια με τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Παράλληλα έδωσε χρόνο στο φορέα να αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει επ’ ωφελεία των πολιτών και του περιβάλλοντος δίνοντας και τη δυνατότητα στη χώρα μας να διαχειρίζεται τα απορρίμματα με τρόπο που και οι Ευρωπαϊκές οδηγίες προβλέπουν», είπε ο κ. Σταυρογιάννης και συμπλήρωσε: «Επίσης χωρίς την εμπειρία της ΔΕΠΟΔΑΘ και τα στελέχη της και κυρίως τους Δημάρχους που μετείχαν τότε σε αυτό το μικρό φορέα δεν θα είχαμε πετύχει σχεδόν τίποτα ως περιφερειακός ΦΟΔΣΑ».

Ο Δήμαρχος Θήβας Σπύρος Νικολάου αφού ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη για τις ενέργειες της είπε σχετικά: «Σήμερα κλείνει μία εκκρεμότητα η οποία δυστυχώς κράτησε 2 χρόνια, ταλαιπώρησε πάρα πολύ την περιφέρειά μας και 23 δήμους και είχε ως αποτέλεσμα αφενός την καθυστέρηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και αφετέρου την καθυστέρηση της κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Θήβας με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε θέσεις εργασίας, απώλεια εσόδων και κυρίως τον τομέα των επενδύσεων λόγω της δημόσιας χρηματοδότησης που είχε η μονάδα. Τέλος καλό όλα καλά αφού με τις ομόφωνες αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αλλά και του Ελεγκτικού Συνεδρίου πανηγυρικά δικαιωθήκαμε στον αγώνα αυτό που κάναμε».

Ο Δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων Γιώργος Ντασιώτης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Περάσαμε 2 χρόνια σε ένα περιβάλλον όπου προσπαθώντας να στήσουμε με δημόσια χρηματοδότηση τη δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων της Στερεάς λοιδορηθήκαμε, κακοποιηθήκαμε ηθικά όλοι οι δήμαρχοι που συμμετείχαμε όπως και η Αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά η οποία σε χρόνο κρίσιμο, ίσως το κρισιμότερο σε αυτή τη διαδρομή έβαλε την αρχική υπογραφή της η οποία αποτέλεσε το έναυσμα και την αφετηρία προκειμένου να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε νομικά την πλήρη δικαίωσή μας. Σήμερα είναι η μέρα που στο ασφαλές αυτό νομικό περιβάλλον όλοι μας πανηγυρίζουμε και δίνουμε την υπόσχεση στους πολίτες -όπως άλλωστε έχουμε δείξει και αυτά τα δύο χρόνια που πάρα την έλλειψη νομιμότητας λειτουργούσαμε- ότι το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων είναι σε καλά χέρια, σε σίγουρα χέρια και γίνεται με τον καλύτερο τρόπο και σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος που είναι το πρωταρχικό αλλά και σε ό,τι αφορά τα κόστη που πολύ σύντομα θα τα δουν οι συμπολίτες μας να μειώνονται δραστικά».

Τέλος ο Αντιδήμαρχος Ορχομενού Γιάννης Νταβαλούμης συνεχάρη την Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το θέμα και αφού επεσήμανε ότι ο Ορχομενός είχε την τύχη να συμμετέχει αρχικά σε δύο φορείς διαχείρισης την ΔΕΠΟΔΑΘ και την ΔΕΠΟΔΑΛ, τόνισε πως στη συνέχεια στήριξε στο πλαίσιο της περιφερειακής συνείδησης και μιας συνολικής και αποτελεσματικής διαχείρισης των απορριμμάτων τον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

21 Σεπτεμβρίου 2023