Μήνυμα Τσίπρα σε Αγκυρα: Μη γαβγίζετε για την κυπριακή ΑΟΖ

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και με αφορμή τις τουρκικές απειλές για τις γεωτρήσεις της Λευκωσίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Αποτελεσματικός σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει». «Η φιλία και η σταθερότητα χρειάζεται όλες οι χώρες -και είναι απαραίτητη προϋπόθεση- να σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο […]

13 Ιουλίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και με αφορμή τις τουρκικές απειλές για τις γεωτρήσεις της Λευκωσίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Αποτελεσματικός σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει».

«Η φιλία και η σταθερότητα χρειάζεται όλες οι χώρες -και είναι απαραίτητη προϋπόθεση- να σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό. Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαίτερα ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που πολλές φορές αρέσκεται να μη σέβεται την ουσιώδη προϋπόθεση για ειρήνη, σταθερότητα, συνεργασία.

Το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό. Παραμένουμε στην προσπάθεια τις διαφορές να τις λύνουμε άμεσα από τον διάλογο, αλλά και αποφασιστικά προκειμένου να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας. Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι όποιος έχει σχέσεις στρατηγικής δημιουργεί ερείσματα, δεν αλλάζει θέσεις σαν τα πουκάμισα, διαπραγματεύεται αλλά ταυτόχρονα έχει καταφέρει να δημιουργεί ερείσματα και δυνατότητες να πετυχαίνει. Μπορεί να μην πετύχαμε τη λύση του Κυπριακού τώρα, αλλά θα παραμείνουμε στην επιδίωξη να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου.

Στην εξωτερική πολιτική αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει. Αποτελεσματικός φύλακας είναι αυτός που δεν γαβγίζει. Εμείς δεν βγάζουμε μεγάλες κορόνες. Δεν γαβγίζουμε πολύ. Ας κρατήσουν και αυτή τη ρήση και οι γείτονές μας. Οταν φωνάζεις πολύ και δημιουργείς φασαρία, δεν κάνεις καλό ούτε στα σχέδιά σου, ούτε μπορείς να πετύχεις πολλά πράγματα.

Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει βασικός πυλώνας στην περιοχή».

Ρεαλιστική προσέγγιση για την ονομασία της ΠΓΔΜ

O Αλέξης Τσίπρας και ο Σέρβος πρόεδρος συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει ρεαλιστική προσέγγιση από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ στο ζήτημα της ονομασίας.

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό και στις συνομιλίες που θα έχει από τη Δευτέρα ο Νίκος Κοτζιάς με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ένα όνομα έναντι όλων (erga omnes). Πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να ισχύει η θέση των ελληνικών κυβερνήσεων πως η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ περνάει μέσα από την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος με αμοιβαία συμφωνία. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ακεραιότητα του γειτονικού κράτους, καλώντας παράλληλα τα Σκόπια να κατεβάσουν τους εθνικιστικούς τόνους.

«Θα δουλέψουμε το επόμενο διάστημα εντατικά για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην ΠΓΔΜ», είπε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024
29 Μαρτίου 2024