«Εάν λειτουργούσαν θα έσωζαν ζωές»

ΠΟΕΔΗΝ: Τα έξι κέντρα υγείας «φαντάσματα» – Πεταμένα χρήματα του ελληνικού λαού «Μόνο στις ταμπέλες αντιλαμβάνεται κανείς ότι εκεί έπρεπε να λειτουργεί Κέντρο Υγείας. Δεν στελεχώθηκαν ποτέ. Ερημώνουν…» «Η κυβέρνηση ας αφήσει τα σχέδια επί χάρτου για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και ας αναλάβει πρωτοβουλίες λειτουργίας των υπαρχόντων Μονάδων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία […]

8 Αυγούστου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

ΠΟΕΔΗΝ: Τα έξι κέντρα υγείας «φαντάσματα» – Πεταμένα χρήματα του ελληνικού λαού

«Μόνο στις ταμπέλες αντιλαμβάνεται κανείς ότι εκεί έπρεπε να λειτουργεί Κέντρο Υγείας. Δεν στελεχώθηκαν ποτέ. Ερημώνουν…»

«Η κυβέρνηση ας αφήσει τα σχέδια επί χάρτου για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και ας αναλάβει πρωτοβουλίες λειτουργίας των υπαρχόντων Μονάδων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για τα κέντρα υγείας, που όπως τονίζει λειτουργούν χωρίς προσωπικό και βρίσκονται σε αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών δαπανών.

«Υπάρχουν και τα Κέντρα Υγείας φαντάσματα. Κτίρια που φτιάχτηκαν για να στεγάσουν Κέντρα Υγείας τα οποία δεν λειτουργούν. Εγκαινιάστηκαν προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία τους και συνεχίζουν να παραμένουν κουφάρια. Και όμως η λειτουργία τους θα έσωζε ζωές ασθενών. Ειδικά των εκτάκτων περιστατικών. Από τα 209 Κέντρα Υγείας Αγροτικού τύπου που σχεδιάστηκαν λειτουργούν τα 200. Τα εννέα που βρίσκονται; Αναρωτήθηκε κανείς; Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν;

Τα εν λόγω κτίρια -Κέντρα Υγείας- φαντάσματα εξοπλίστηκαν με ιατρικά μηχανήματα τελευταίου τύπου εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ τα οποία σκουριάζουν στις ζελατίνες. Ιατρικά μηχανήματα ψηφιακής τεχνολογίας αχρησιμοποίητα την ώρα που τα Νοσοκομεία κάνουν εξετάσεις σε παλαιά, που συνεχώς χαλάνε, δείχνουν λάθος αποτέλεσμα και δεν έχουν χρήματα να τα επισκευάσουν» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΠΕΟΔΗΝ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

Κατασκευάστηκαν ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗ ΚΤΙΡΙΑ και είναι κλειστά πολλά χρόνια. Πεταμένα λεφτά του ελληνικού λαού. Εξοπλίστηκαν με ιατρικά μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας τα οποία σκουριάζουν στις ζελατίνες.

Εγκαταλελειμμένα κτίρια. Πλιάτσικο από κλέφτες.

Εάν λειτουργούσαν θα έσωζαν ζωές.

Καλό θα ήταν η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης να ξεκινήσει από την λειτουργία των Κέντρων Υγείας φαντασμάτων.

Η κυβέρνηση ας αφήσει τα σχέδια επί χάρτου για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και ας αναλάβει πρωτοβουλίες λειτουργίας των υπαρχόντων Μονάδων.

Δεν είναι μόνο τα Κέντρα Υγείας τα οποία λειτουργούν χωρίς προσωπικό και βρίσκονται σε αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών δαπανών.

Υπάρχουν και τα Κέντρα Υγείας φαντάσματα. Κτίρια που φτιάχτηκαν για να στεγάσουν Κέντρα Υγείας τα οποία δεν λειτουργούν.

Εγκαινιάστηκαν προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία τους και συνεχίζουν να παραμένουν κουφάρια.

Μόνο στις ταμπέλες αντιλαμβάνεται κανείς ότι εκεί έπρεπε να λειτουργεί Κέντρο Υγείας. Δεν στελεχώθηκαν ΠΟΤΕ. ΕΡΗΜΩΝΟΥΝ. Πεταμένα χρήματα του ελληνικού λαού. Εκατομμύρια ευρώ.

Και όμως η λειτουργία τους θα έσωζε ζωές ασθενών. Ειδικά των εκτάκτων περιστατικών.

Από τα 209 Κέντρα Υγείας Αγροτικού τύπου που σχεδιάστηκαν λειτουργούν τα 200. Τα εννέα που βρίσκονται; Αναρωτήθηκε κανείς; Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν;

Γιατί δεν λειτουργούν; Κάποια έμειναν μόνο στα χαρτιά αφού ξεπεράσθηκαν λόγω ανάπτυξης του οδικού δικτύου και σμίκρυνσης των αποστάσεων από άλλα Κέντρα Υγείας ή τα Νοσοκομεία της περιοχής. Κάποια άλλα όμως αν και είναι απαραίτητη η λειτουργία τους, αν και επισκευάσθηκαν μεγαλοπρεπή κτίρια που πλήρωσε αδρά ο ελληνικός λαός για να τα στεγάσουν, αν και εγκαινιάσθηκαν με μεγαλοπρέπεια, δεν λειτουργούν και ερημώνουν.

Είναι άκρως απαραίτητη η λειτουργία τους για τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται, καθ’ ότι βρίσκονται σε ορεινές, δυσπρόσιτες, νησιωτικές περιοχές. Εάν λειτουργούσαν θα έσωζαν ζωές ασθενών. Ο κίνδυνος για τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών είναι μεγάλος σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν έκτακτο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η διακομιδή τους στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο είναι χρονοβόρα λόγω απόστασης, καιρικών συνθηκών (ειδικά το χειμώνα) αλλά και της δεδομένης διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ.

Τα εν λόγω κτίρια – Κέντρα Υγείας – φαντάσματα εξοπλίστηκαν με ιατρικά μηχανήματα τελευταίου τύπου εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ τα οποία σκουριάζουν στις ζελατίνες. Ιατρικά μηχανήματα ψηφιακής τεχνολογίας αχρησιμοποίητα την ώρα που τα Νοσοκομεία κάνουν εξετάσεις σε παλαιά, που συνεχώς χαλάνε, δείχνουν λάθος αποτέλεσμα και δεν έχουν χρήματα να τα επισκευάσουν. Η εγκατάλειψη των κτιρίων είναι εμφανής. Συναντάς παντού σπασμένες πόρτες, τζάμια, παράθυρα. Πολλές φορές έχουν γίνει πλιάτσικο στα χέρια του κάθε κλέφτη. Κλέβουν ότι βρουν. Λεκάνες, βρύσες, λάμπες, πόρτες, παράθυρα κ.α. Δυστυχώς αντί να εξυπηρετούν ασθενείς κατοικούνται από ποντίκια και έντομα.

Στα κτίρια προβλέφθηκαν και κατασκευάστηκαν διαμερίσματα για το προσωπικό ως κίνητρο προσέλευσης. Τα πάντα εγκαταλειμμένα. Εγκαινιάστηκαν με επισημότητα από Υπουργούς Υγείας και Πρωθυπουργούς αλλά παραμένουν ντουβάρια.

Έχει αξία να τα αναδείξουμε για να μας πει ο κος Πολάκης πού είναι το προσωπικό που περισσεύει στα Κέντρα Υγείας και πλέκει.

Καλό θα ήταν η ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης να ξεκινήσει με προσλήψεις προσωπικού για την λειτουργία των εν λόγω φαντασμάτων Κέντρων Υγείας.

Aνάμεσα σ΄αυτά συγκαταλέγεται κι αυτό των ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ: Μεγαλεπήβολο κτίριο στην περιοχή Καινούργιου που αραχνιάζει. Πλήρως εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίου τύπου όπως Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό. Διαθέτει όλα τα σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα που χρειάζονται σε ένα Κέντρο Υγείας. Λειτουργεί όμως μόνο στα χαρτιά. Τον Ιούλιο του 2009 εγκαινιάστηκε από τον κο. Αβραμόπουλο. Παραμένει κλειστό. Από το 2009 έως το 2014 υπήρχαν δύο γιατροί αποσπασμένοι. Από το 2015 ο ένας ιατρός επέστρεψε στο Περιφερειακό Ιατρείο Καμένων Βούρλων και ο άλλος γιατρός συνταξιοδοτήθηκε. Τώρα είναι 2 νοσηλεύτριες χωρίς κανέναν γιατρό. Βρίσκεται κοντά στην Εθνική Οδό, σε παραθαλάσσιο μέρος με τουρισμό. Με τη λειτουργία του θα εξυπηρετούσε χιλιάδες πολίτες, επισκέπτες που τώρα είναι αναγκασμένοι να διακομίζονται στο Νοσοκομείο της Λαμίας. Κινδυνεύει η ζωή των εκτάκτων περιστατικών λόγω καθυστερήσεων στις διακομιδές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Σεπτεμβρίου 2023