Εορτασμός της Παναγίας στα χωριά της Κύμης με το παραδοσιακό στιφάδο

Το ιερότερο πρόσωπο της ορθοδοξίας, η Παναγία, γιορτάζεται με μεγάλες δοξασίες σ’ όλη την Ελλάδα, σε μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης. Στα χωριά της Κύμης Ευβοίας, ξεχωρίζει το έθιμο με το παραδοσιακό στιφάδο. Παραμονή της Παναγίας, Δευτέρα 14 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί ο εσπερινός και μετά θα ξεκινήσει η παραδοσιακή προετοιμασία για το στιφάδο […]

5 Αυγούστου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Το ιερότερο πρόσωπο της ορθοδοξίας, η Παναγία, γιορτάζεται με μεγάλες δοξασίες σ’ όλη την Ελλάδα, σε μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης. Στα χωριά της Κύμης Ευβοίας, ξεχωρίζει το έθιμο με το παραδοσιακό στιφάδο.

Παραμονή της Παναγίας, Δευτέρα 14 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί ο εσπερινός και μετά θα ξεκινήσει η παραδοσιακή προετοιμασία για το στιφάδο που θα προσφερθεί ανήμερα της Παναγίας.

Όλο το βράδυ το φαγητό βράζει σε σιγανή φωτιά από ξύλα, ενώ οι πιο ηλικιωμένοι κάτοικοι δίνουν οδηγίες στους νεότερους. Ανήμερα της Παναγίας, Τρίτη 15 Αυγούστου, το φαγητό ευλογείται και μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας θα μοιραστεί στους προσκυνητές.

Στην Κύμη η Παναγία εορτάζεται στην Παναγία Λιαουτσάνισσα ενώ ξεχωρίζουν τα πανηγύρια στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Οξύλιθο, στους Καλημεριάνους και στην Ποταμία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

30 Σεπτεμβρίου 2023