Καφηρέας: Πως 3 Καρυστιανοί σταμάτησαν ένα έργο 300 εκατομμυρίων ευρώ

Συχνά κατηγορούμε την κυβέρνηση για την απροθυμία της να ενεργοποιήσει ή να υποστηρίξει επενδύσεις που θα φέρουν στην Ελλάδα χιλιάδες θέσεις εργασίας, δίνοντας στην ελληνική οικονομία την απαραίτητη ώθηση για να επιστρέψει σε μία υγιή, βιώσιμη ανοδική τροχιά. Όμως αυτή η «αλλεργία» στις επενδύσεις δεν αποτελεί αποκλειστικότητα της κυβέρνησης, αλλά φαίνεται πως αποτελεί… αυτοάνοσο νόσημα […]

27 Αυγούστου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Συχνά κατηγορούμε την κυβέρνηση για την απροθυμία της να ενεργοποιήσει ή να υποστηρίξει επενδύσεις που θα φέρουν στην Ελλάδα χιλιάδες θέσεις εργασίας, δίνοντας στην ελληνική οικονομία την απαραίτητη ώθηση για να επιστρέψει σε μία υγιή, βιώσιμη ανοδική τροχιά. Όμως αυτή η «αλλεργία» στις επενδύσεις δεν αποτελεί αποκλειστικότητα της κυβέρνησης, αλλά φαίνεται πως αποτελεί… αυτοάνοσο νόσημα μίας μειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή τη φορά, λοιπόν, δεν είναι η κυβέρνηση που «μπλοκάρει» μία μεγάλη επένδυση, αλλά ένας περιβαλλοντικός σύλλογος και… τρεις ολόκληροι κάτοικοι!

Ο λόγος για την επένδυση του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού Enel στον Καφηρέα, στη νότια Εύβοια, όπου σχεδιάζει τη δημιουργία ενός αιολικού πάρκου, επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ που θα απασχολεί πάνω από 1.000 εργαζομένους, ενώ θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 129.000 νοικοκυριών, παράγοντας 483 GWh ετησίως, και «ακυρώνοντας» παράλληλα την εκπομπή 433.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.

Η επένδυση έμοιαζε να προχωρά κανονικότατα: η υπουργική έγκριση έχει δοθεί, οι δημόσιες υπηρεσίες (25 στον αριθμό, ζωή νάχουν) έχουν εγκρίνει πλήρως τους περιβαλλοντικούς όρους, που χρειάστηκε να αλλάξουν πάρα πολλές φορές λόγω των ενστάσεων που εξέφραζε συνεχώς το τοπικό Δασαρχείο, και η ιταλική εταιρεία έχει ήδη πληρώσει για την παραλαβή των ανεμογεννητριών που πρόκειται να εγκατασταθούν. Μάλιστα, η Enel ήθελε να πραγματοποιήσει τα επίσημα εγκαίνια των εργασιών στις 15 Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Ιταλού πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι στη χώρα μας.

«Μπλόκο» από… τρεις κατοίκους

Όμως ο ιταλικός κολοσσός υπολόγιζε χωρίς τον… ξενοδόχο. Ένας σύλλογος για την προστασία του περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας και τρεις κάτοικοι της Καρύστου προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να μην προχωρήσει η επένδυση, επικαλούμενοι περιβαλλοντικούς λόγους. Και παρά το γεγονός ότι η επένδυση έχει εξασφαλίσει όλες τις περιβαλλοντικές άδειες, το Συμβούλιο της Επικρατείας με προσωρινή διαταγή του αποφάσισε το «πάγωμα» όλων των εργασιών μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, όταν και θα λάβει την οριστική απόφασή του!

Εξαιτίας αυτής της προσφυγής μεμονωμένων κατοίκων της περιοχής, μπαίνει ένα απρόσμενο εμπόδιο σε μία επένδυση η οποία ταλαιπωρήθηκε ήδη αρκετά από τη γραφειοκρατία, και πάνω που όλοι είχαν πιστέψει πως όλα είχαν πάρει επιτέλους το δρόμο τους, απειλείται με εκτροχιασμό.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι (συμπεριλαμβανομένων των Συμβούλων της Επικρατείας) και να αποφασίσουμε αν η Ελλάδα που θέλουμε είναι η Ελλάδα της ανάπτυξης, των επενδύσεων, της καινοτομίας, ή η Ελλάδα της ύφεσης, της ανεργίας, της οπισθοδρόμησης. Αν είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε πίσω μας αυτές τις οπισθοδρομικές μειοψηφίες που κρατούν τη χώρα δέσμια προκαταλήψεων και νοοτροπιών που δεν ανήκουν στον 21ο αιώνα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024