Κυριάκος Μητσοτάκης: Η επίθεση στο εισόδημα των Ελλήνων είναι πιο βίαιη από ποτέ

«Δεν πληρώνουν γιατί δεν έχουν», είπε Οι Έλληνες έχουν ξεπεράσει τα όρια της φορολογικής αντοχής τους, ενώ μέτρα ύψους 5,1 δισ. ευρώ είναι προ των πυλών, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Η επίθεση στο εισόδημα των Ελλήνων είναι σήμερα πιο βίαιη από ποτέ, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Τρίτης σε ομιλία που […]

29 Αυγούστου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

«Δεν πληρώνουν γιατί δεν έχουν», είπε

Οι Έλληνες έχουν ξεπεράσει τα όρια της φορολογικής αντοχής τους, ενώ μέτρα ύψους 5,1 δισ. ευρώ είναι προ των πυλών, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Η επίθεση στο εισόδημα των Ελλήνων είναι σήμερα πιο βίαιη από ποτέ, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Τρίτης σε ομιλία που απηύθηνε στους τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας.

Μια μέση ελληνική οικογένεια θα πρέπει να καταβάλει 6.000 ευρώ μέχρι τα Χριστούγεννα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κόμματος και δήλωσε πως «οι Έλληνες έχουν ξεπεράσει τα όρια της φορολογικής αντοχής τους, δεν πληρώνουν γιατί δεν έχουν να πληρώσουν», ενώ άλλωστε, συμπλήρωσε, «τα μόνα έσοδα είναι από τις κατασχέσεις».

Ο κύριος Τσίπρας θα προσπαθήσει να ωραιοποιήσει την εικόνα, επιχειρώντας να ξεγελάσει και πάλι τους Έλληνες στην επικείμενη ΔΕΘ, την ώρα που μέτρα ύψους 5,1 δισ. τα οποία έχουν συνυπογράψει Τσίπρας και Καμμένος, είναι προ των πυλών, είπε.

Ο κύριος Μητσοτάκης δήλωσε ακόμα ότι ως χώρα «προχωράμε αργά, με ρυθμούς ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η απόσταση με την Ευρώπη μεγαλώνει και απομακρυνόμαστε σταθερά από τον ευρωπαϊκό πυρήνα».

«Η πραγματικότητα αλλάζει μόνο μέσα από μια πολιτική αλλαγή, την οποία

το καθεστώς προσπαθεί να αποκρύψει με σενάρια συνωμοσίας, όπως το σχέδιο εμπρησμών ή την δήθεν κατάργηση των Πανελλαδικών που οδήγησε στον διπλασιασμό τους, ένα σχέδιο που εντείνει την επιβάρυνση και των μαθητών και των οικογενειών τους», πρόσθεσε ακόμα ο κύριος Μητσοτάκης.

Στην συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασε στην επικείμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να διαστρευλώσει την πραγματικότητα, όπου όπως χαρακτηριστικά είπε, «θα προσπαθήσουν να θριαμβολογήσουν για την προσέλκυση επενδύσεων που εμείς είχαμε δρομολογήσει».

«Εμείς στηρίζουμε ειλικρινά και έμπρακτα την ελληνική οικονομία», επισήμανε ο κύριος Μητσοτάκης σχολιάζοντας την επίσκεψη Μακρόν στην χώρα μας.

Δεν θα απαντήσουμε στις γελοιότητες όσων μιλούν για ακροδεξιές αποκλίσεις, την ώρα που συγκυβερνούν με τον Πάνο Καμμένο, είπε με έμφαση σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κύριος Μητσοτάκης που διεμήνυσε σε όλους τους τόνους πως η παράταξή του δεν θα πρέπει να παρασυρθεί στον πόλεμο λάσπης που επιχειρεί να ανοίξει η κυβέρνηση για να καλύψει την πραγματικότητα των πεπραγμένων της.

Τέλος, ο κύριος Μητσοτάκης δήλωσε «αθεράπευτα αισιόδοξος», προσθέτοντας πως πιστεύει στους Έλληνες και στις αστείρευτες δυνατότητες της πατρίδας μας.

Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η επιστροφή από τις διακοπές, για όσους πολίτες μπόρεσαν να φύγουν για λίγο, δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Τους φέρνει και πάλι αντιμέτωπους με μια σκληρή, οδυνηρή θα έλεγα, πραγματικότητα. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να την περιγράψω. Επισημαίνω απλά ότι μια μέση ελληνική οικογένεια θα πρέπει μέχρι τα Χριστούγεννα να καταβάλει φόρους ύψους έξι χιλιάδων ευρώ, ένα αντικειμενικά δυσβάστακτο ποσό. Με τα πρώτα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ να προκαλούν ήδη απόγνωση στους περισσότερους Έλληνες.  Ναι, είναι ο ίδιος ΕΝΦΙΑ που ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί το 2014 ότι θα καταργήσει και το 2016 ότι θα μειώσει.

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της Ελλάδας την οποία ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να ωραιοποιήσει στην Θεσσαλονίκη, στο τέλος της άλλης εβδομάδας, σε μια προσπάθεια να ξεγελάσει και πάλι τους Έλληνες. Η επίθεση της Κυβέρνησης στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών είναι πιο βίαιη από ποτέ. Και δυστυχώς τα σημάδια φορολογικής εξάντλησης της κοινωνίας είναι πλέον ορατά.  Οι Έλληνες έχουν ξεπεράσει πλέον τα όρια της αντοχής τους. Δεν αντέχουν άλλο την άδικη υπερφορολόγηση. Και οι πιο πολλοί  δεν πληρώνουν γιατί δεν έχουν να πληρώσουν. Άλλωστε, τα μόνα έσοδα που πάνε καλά είναι αυτά που προέρχονται από κατασχέσεις. Όλα αυτά, ενώ η στάση πληρωμών του Κράτους συνεχίζεται με τις προφανείς συνέπειες. Ενός Κράτους που αδυνατεί να εκπληρώσει – έστω και στοιχειώδεις – υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας.  Και, πάλι, δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Τα έχετε αναδείξει και εσείς μέσα από τις παρεμβάσεις σας:

-Νοσοκομεία υπολειτουργούν.

-Καρκινοπαθείς καθυστερούν – πολλές φορές ακόμη και μήνες – να υποβληθούν σε θεραπείες.

-Ασθενοφόρα παραμένουν καθηλωμένα.

Όλα αυτά – δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω – ενώ τα μέτρα 5,1 δις που συνυπέγραψαν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος είναι προ των πυλών. Και είναι μέτρα που θα πλήξουν τους πάντες και προπάντων  τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Είναι μέτρα πέρα και πάνω από αυτά που καλούμαστε να πληρώσουμε σήμερα.

Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι και σήμερα μια θλιβερή εξαίρεση μέσα σε μια θετική διεθνή συγκυρία.  Το λέω γιατί η Ευρωζώνη αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν.  Σύμφωνοι, ο τουρισμός πήγε  και πάει καλύτερα, λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και της συστηματικής δουλειάς του ιδιωτικού τομέα. Όμως αυτό δεν φτάνει. Παρά τις ευνοϊκές συνθήκες και ενώ στην υπόλοιπη Ζώνη του Ευρώ οι προβλέψεις αναθεωρούνται προς το καλύτερο, στην Ελλάδα αναθεωρούνται προς το χειρότερο. Για 2,7% ανάπτυξη μιλούσε πριν από λίγους μήνες η Κυβέρνηση και σήμερα η ίδια μιλάει για 1,8%.  Οι εκτιμήσεις για μέσο ρυθμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια έπεσαν από το 1,9% στο 1%, στο μισό δηλαδή.  Δεν χρειάζεται να το πω πως όσο πέφτει η ανάπτυξη τόσο αυξάνονται οι φόροι – το ανέφερα ήδη στην αρχή.  Όπως δεν χρειάζεται να σας ξαναπώ και ότι το Α.Ε.Π. μας είναι, σήμερα, μικρότερο κατά 30 δις από όσο θα ήταν, αν δεν είχε μεσολαβήσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Είναι μια πραγματικότητα την οποία βιώνουν όλοι οι Έλληνες. Πρωτίστως, όμως, τη βιώνουν οι Έλληνες με χαμηλά εισοδήματα.

Η όποια μικρή βελτίωση υπάρχει σε κάποιους τομείς – προσέξτε το αυτό γιατί είναι κρίσιμο – είναι σε σχέση με το χείριστο σημείο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ακόμα δεν έχουμε φτάσει καν στα επίπεδα του 2014. Παρά ταύτα κάνοντας σύγκριση του κακού σήμερα με τον δικό τους χειρότερο εαυτό, και όχι με την κατάσταση που επικρατούσε το 2014,  θριαμβολογούν και μιλούν για έξοδο από την κρίση.

Θέλω  όμως για μια κόμη φορά να είμαι ξεκάθαρος:  Ο κίνδυνος για τη χώρα δεν έχει περάσει. Προχωράμε αργά και χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση. Με ρυθμούς ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν καλύπτουμε το χαμένο έδαφος, αλλά η απόσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη μεγαλώνει. Απομακρυνόμαστε αργά, αλλά σταθερά, από τον ευρωπαϊκό πυρήνα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.  Και αυτή η πραγματικότητα μπορεί να αλλάξει μόνο μέσα από πολιτική αλλαγή, την οποία μπορεί να εγγυηθεί μια Κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία

Οι πολίτες που βιώνουν την σκληρή πραγματικότητα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, δεν έχουν σήμερα καμία αυταπάτη.  Ό,τι κι αν λέει η Κυβέρνηση, ό,τι κι αν μεταδίδει ένα επικοινωνιακό – και όχι μόνο – σύστημα που επιχειρεί να τη στηρίξει. Και αυτή την πραγματικότητα το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθεί να την αποκρύψει. Με κάθε τρόπο. Σηκώνοντας σκόνη. Με σενάρια συνωμοσίας. Με τεχνητές συγκρούσεις στο εσωτερικό. Με διχασμό των Ελλήνων. Και φυσικά με νέα ψέματα.

Η πλήρης κυβερνητική ανεπάρκεια μπροστά στο πρόβλημα των  πυρκαγιών αποδόθηκε σε δήθεν οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών. Για να το ανασκευάσει η ίδια η Κυβέρνηση, αφού ξεσηκώθηκε το πανελλήνιο.

Η δήθεν κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων μεταλλάχθηκε στο διπλασιασμό τους. Με τους μαθητές και τους γονείς να παρακολουθούν άφωνοι μία άσχετη Κυβέρνηση να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες της νέας γενιάς. Και, τελικά, να προτείνει ένα σχέδιο που, το οποίο σε πρώτη ανάγνωση, εντείνει την κόπωση και την αγωνία των παιδιών και αυξάνει, αντί να μειώνει, την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών. Την κατακραυγή για το νόμο Γαβρόγλου για τα Πανεπιστήμια, η Κυβέρνηση προσπάθησε να την ξεπεράσει με λαϊκίστικες εμπνεύσεις, όπως η κλήρωση των σημαιοφόρων στις σχολικές παρελάσεις. Και τη συμμαχία με ένα τυχοδιωκτικό – καιροσκοπικό Κόμμα της ακροδεξιάς, τους ΑΝΕΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να την καλύψει στα μάτια της αριστερής πελατείας του, με δήθεν προοδευτικές επιλογές, όπως η ανοχή σε αυτούς που τα σπάνε και τα καίνε με κάθε ευκαιρία.

Την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση καλύπτει πλήρως, για τους δικούς της λόγους, τις πράξεις και τις πρακτικές του Υπουργού Άμυνας.

Δεν χρειάζεται να πω ότι μόλις ξεκίνησαν 1.400 πλειστηριασμοί την ημέρα, με τον ΕΝΦΙΑ – θυμίζω τον ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσαν – να ξανάρχεται και με τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος να «τρέχει», τότε ακριβώς η Κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει ιστορική αναδρομή στα σκοτεινά χρόνια του ναζισμού και του σταλινισμού.  Αλλά επ’ αυτού θα επανέλθω στη συνέχεια.

Αυτό που θέλω να επισημάνω τώρα είναι πως αυτή η Κυβέρνηση είναι ικανή να κάνει τα πάντα για να μείνει στην καρέκλα. Είναι, όμως, παντελώς ανίκανη να κάνει κάτι για να βελτιώσει έστω και στοιχειωδώς τη ζωή των Ελλήνων.

Για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά η Δ.Ε.Θ., είναι ένα μόνιμο σκηνικό ψεύδους. Ένας βωμός όπου η αλήθεια θυσιάζεται για λόγους καθαρής πολιτικής ιδιοτέλειας. Και δεν είναι μόνο τα ψεύδη που ειπώθηκαν το 2014, πριν τις εκλογές. Το αλήστου μνήμης πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το σκίσιμο των Μνημονίων, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, που συνεχίζει ακάθεκτος. Είναι και τα ψέματα που ακολούθησαν ακόμη και όταν είχαν, υποτίθεται, τελειώσει οι «αυταπάτες»…

Ψέματα ακούστηκαν και στη Δ.Ε.Θ. του 2015. Υποσχέθηκαν ότι θα μειώσουν τη φορολογία. Ότι δεν θα παραδώσουν τα «κόκκινα» δάνεια σε funds. Ότι θα πουλήσουν μόνο εννέα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου.  Έκαναν τα ακριβώς αντίθετα…

Ψεύδη ακούστηκαν, όμως, και το 2016. Για ανάπτυξη, για  χρέος, για  ποσοτική χαλάρωση, για  πλεονάσματα, για νέα φορολογικά μέτρα, για ακατάσχετο λογαριασμό, και για άλλα πολλά. Επισημάναμε, με νηφαλιότητα, δεκατρία μόνο από αυτά τα ψεύδη. Αλλά, βέβαια, απάντηση δεν λάβαμε, διότι κάποιοι μάλλον είναι πολύ απασχολημένοι με το να ετοιμάζουν τα ψεύδη του 2017.

Ξέρουμε τί θα πουν. Δεν θα μας εκπλήξουν:

– Θα πουν ότι δήθεν τελειώνουν τα Μνημόνια, όταν έχουν ήδη δεσμεύσει τη χώρα σε βαριά λιτότητα για πολλά χρόνια.

– Θα υποσχεθούν δουλειές από τη Δ.Ε.Θ. την ώρα που λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στη Χαλκιδική, υπονομεύουν – συστηματικά και καθημερινά – μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που γίνεται στη χώρα μας, από την «Ελληνικός Χρυσός».

– Θα μιλήσουν και πάλι για αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος, την ώρα που ετοιμάζονται νέες περικοπές και την ώρα – θα το επαναλάβω και πάλι – που έχουν ήδη ψηφιστεί μέτρα μειώσεις μισθών, μείωσης συντάξεων και μείωσης του αφορολόγητου για τα επόμενα χρόνια.

– Θα στήσουν, βέβαια, και φιέστες για τις επενδύσεις που εμείς δρομολογήσαμε και αυτοί αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να αποδεχθούν όταν τις πολεμούσαν  για πολλά χρόνια.

Όπως έγινε με τον Ο.Λ.Θ.. Όπως έγινε με την Cosco. Όπως έγινε με τα περιφερειακά αεροδρόμια. Όπως έγινε με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.  Όπως έγινε με το «Ελληνικό». Όπως πιθανόν θα γίνει με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, για τις οποίες – να θυμίσω – ότι κάποτε διοργάνωναν τοπικά δημοψηφίσματα. Ας το κάνουν. Έστω και αργά, έστω και με τον τρόπο αυτό, είναι θετικό για τη χώρα να υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Το καλωσορίζουμε, όπως καλωσορίζουμε στην Πατρίδα μας κάθε επενδυτή.  Και όπως καλωσορίζουμε τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Μακρόν και κάθε ξένο ηγέτη, που θέλει να ενισχυθούν οι οικονομικές μας σχέσεις. Και όπως δεσμευόμαστε και εμείς ότι η στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας, θα συνεχιστεί. Η μεγάλη μας διαφορά είναι ότι εμείς καλούμε επενδυτές. Δεν ξεσηκώνουμε τον κόσμο εναντίον τους, όπως έκαναν κάποιοι άλλοι. Εμείς στηρίζουμε ειλικρινά και έμπρακτα την ελληνική οικονομία.  Και είναι σημαντικό ότι πλέον όλοι – και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό – γνωρίζουν ότι μετά τις εκλογές, θα προκύψει μια σοβαρή Κυβέρνηση, που θα δώσει πραγματικές αναπτυξιακές προοπτικές στη χώρα. Και αυτό δημιουργεί συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας. Και αυτό είναι κέρδος για την χώρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί. Είχε τις ευκαιρίες της, δοκιμάστηκε και απέτυχε. Το μόνο που τους έχει μείνει, είναι οι καρέκλες τους. Γι’ αυτό το λόγο επιχειρούν να μας σύρουν διαρκώς σε πόλεμο λάσπης.  Δεν θα παρακολουθήσουμε αυτήν τη λογική. Η τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι βλαβερή για την Πατρίδα μας. Ο πολιτικός ανταγωνισμός – όπως είχα την ευκαιρία να γράψω και σε ένα άρθρο πριν από δύο μέρες – είναι σκληρός από τη φύση του. Δεν χρειάζεται να γίνεται με εμφυλιοπολεμικούς όρους. Εμείς δεν θα ρίξουμε νερό στο μύλο όσων θέλουν να ξεπλύνουν τις αποτυχίες τους με ένταση και πόλωση. Το δικό μας βλέμμα είναι στην επόμενη μέρα. Και αυτό που με απασχολεί είναι πώς θα δώσουμε δουλειές και ελπίδα στα παιδιά που γεννήθηκαν τον 21ο αιώνα. Και όχι πώς θα διχάζουμε διαρκώς τους Έλληνες, ανοίγοντας τα τραύματα του 20ου αιώνα.

Επισημαίνω για άλλη μια φορά το αυτονόητο: Η Παράταξή μας αποκατέστησε την δημοκρατική ομαλότητα. Είναι  η Παράταξη που  έκανε πράξη την εθνική συμφιλίωση. Ο ιδρυτής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής θεμελίωσε την ευρωπαϊκή Ελλάδα της Δημοκρατίας και των ελευθεριών. Νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα, αφήνοντας πίσω ταραγμένες περιόδους της Ιστορίας μας και δημιουργώντας ένα σύγχρονο, πλουραλιστικό πολιτικό σύστημα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συγκυβέρνησε με την Αριστερά όταν οι περιστάσεις το επέβαλαν. Και η Νέα Δημοκρατία, πολύ πρόσφατα, συγκυβέρνησε με τον παραδοσιακό της πολιτικό αντίπαλο για να σωθεί η χώρα. Και βέβαια η  Παράταξή μας έχει πληρώσει φόρο αίματος για τη Δημοκρατία. Ο Παύλος Μπακογιάννης πλήρωσε με τη ζωή του το πάθος του να χτίζει γέφυρες, εκεί που κάποιοι ύψωναν τείχη. Η δημοκρατική παρακαταθήκη της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδειχθεί, και συνεχίζει σήμερα να είναι, εγγύηση για τη χώρα. Και, πάντως, δεν θα απολογηθούμε σε αυτούς που για να συσπειρώσουν ό,τι απέμεινε από το ακροατήριό τους, δηλητηριάζουν το δημόσιο βίο. Και, βέβαια, δεν θα απαντήσουμε στις γελοιότητες όσων μιλούν για ακροδεξιές αποκλίσεις την ώρα που οι ίδιοι συγκυβερνούν με τον Πάνο Καμμένο.

Η Νέα Δημοκρατία  κοιτάει μπροστά.  Ενώνει και δεν διχάζει. Δεν μας νοιάζει τι ψήφιζε χθες ο κάθε Έλληνας. Είμαστε ένα Κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία. Καλούμε όλους τους Έλληνες, ό,τι κι αν ψήφισαν χθες, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ενισχύοντας τη Νέα Δημοκρατία, για να δώσουμε στην Ελλάδα αυτό που πραγματικά της αξίζει. Ελπίδα και προοπτική για ένα καλύτερο, ασφαλές και ευρωπαϊκό αύριο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως επανεκκίνηση. Και πρέπει όλοι μας να κάνουμε υπερβάσεις. Όπως κάνουν όλοι οι πολίτες, για να ξεφύγουμε από μια παρατεταμένη κρίση που πάει να εξελιχθεί σε εθνική παρακμή. Οι νέες μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες θα χτιστούν επάνω σε πραγματικά ερωτήματα.

Στα ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες και απασχολούν και εμάς.

Πώς θα έρθουν οι νέες δουλειές;

Πώς και με ποια σειρά θα μειώσουμε τους φόρους;

Πώς θα γίνει καλύτερο και πιο αποτελεσματικό το Δημόσιο και δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες;

Πώς θα φτιάξουμε καλύτερα σχολεία, πανεπιστήμια και νοσοκομεία;

Πώς μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς;

Πώς θα αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα μακροπρόθεσμα προβλήματα της χώρας. Την κλιματική αλλαγή, αλλά κυρίως την υπογεννητικότητα η οποία κινδυνεύει να αφανίσει το Ελληνικό Έθνος;

Πώς θα επηρεάσουμε τις εξελίξεις στην Ευρώπη που αλλάζει;

Πως θα είμαστε στον πρώτο κύκλο των συζητήσεων που γίνονται και όχι απλά ουραγοί, να παρακολουθούμε κάποιους άλλους να αποφασίζουνε για εμάς.

Σε αυτά θα σταθούμε. Και σε αυτά τα ερωτήματα δίνουμε και δώσουμε απαντήσεις σήμερα ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, αύριο ως Κυβέρνηση. Και είναι σίγουρα πιο δημιουργικό από το να συζητάμε για τις ιστορίες άλλων, να δούμε με ποιο τρόπο θα γράψουμε εμείς την δική μας ιστορία.  Την πολιτική ατζέντα την καθορίζουμε εμείς. Και την καθορίζουμε με όρους ουσίας και όχι επικοινωνίας. Και όταν το κάνουμε καλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μας παρακολουθήσει σε αυτή τη συζήτηση. Γι’ αυτό σάς θέλω ακόμα πιο παρεμβατικούς στους τομείς ευθύνης σας. Να αναδεικνύουμε θέματα. Να αξιοποιούμε τα κοινοβουλευτικά όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας. Να εστιάζουμε την κριτική μας , αλλά και τις προτάσεις μας σε αυτά που απασχολούν τους πολλούς, κυρίως τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Αυτούς πλήττει η πολιτική της Κυβέρνησης. Οι έμμεσοι φόροι, η μείωση του αφορολόγητου, η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και της δημόσιας υγείας, πλήττουν κυρίως τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.  Αυτούς που δεν μπορούν να προσφύγουν και να βρουν καταφύγιο στην ιδιωτική Υγεία και στην ιδιωτική Εκπαίδευση.

Και η βαριά βλάβη που προκαλούν στο θεσμικό οικοδόμημα της Δημοκρατίας μας, αλλά και στην οργάνωση της οικονομίας δεν συμψηφίζεται με μερικά επιδόματα για ψηφοθηρικούς σκοπούς.

Τους επόμενους μήνες θα ξεδιπλώσουμε μαζί το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου μας. Πέρσι στην Δ.Ε.Θ. παρουσιάσαμε το περίγραμμα της Συμφωνίας Αλήθειας. Τον τελευταίο χρόνο καταθέσαμε πολλές θετικές προτάσεις πολιτικής που δεν έτυχαν όσης προβολής θα ήθελα. Φέτος στην Θεσσαλονίκη θα μιλήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.  Αλλά και το πώς η Πατρίδα μας θα βρει τη θέση που της αξίζει σε ένα κόσμο που αλλάζει ταχύτατα. Θα μιλήσουμε για το μέλλον, όχι για το παρελθόν. Θα μιλήσουμε για τις δουλειές και την ασφάλεια των πολλών. Θα μιλήσουμε για τη ζωή που αξίζουν οι νέοι άνθρωποι. Για την Ελλάδα των ευκαιριών, για όλους και όχι για τους λίγους. Ο στόχος μας είναι απλός: Να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Να ξαναζωντανέψει η ελπίδα τους. Αντιπολίτευση θα συνεχίσουμε να ασκούμε, υπεύθυνα και ασυμβίβαστα, γιατί αυτός είναι ο θεσμικός μας ρόλος. Αλλά οι πολίτες γνωρίζουν πλέον ότι έχουν να κάνουν με μια Κυβέρνηση που όταν δεν ψεύδεται, διχάζει, και όταν δεν διχάζει, λασπολογεί. Γιατί δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο.  Τώρα ήρθε  η ώρα να δείξουμε στους πολίτες που θέλουμε να πάμε τη χώρα, που μπορεί να φτάσει η Ελλάδα.

Κυρίες και κύριοι,

Κλείνω με αυτό που έγραψα πριν από δυο ημέρες μέσα από την καρδιά μου: Είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος. Πιστεύω στους Έλληνες. Αξίζουμε και μπορούμε να πάμε πιο γρήγορα, πιο δυνατά. Να πιστέψουμε πραγματικά όλοι μαζί στις αστείρευτες δυνατότητες της πατρίδας μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

31 Μαΐου 2023