«Μαγνητίζει» διαρκώς τους Έλληνες παραγωγούς η καλλιέργεια ιπποφαούς

Με την ίδια ταχύτητα που κάλπαζαν τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αφού πρώτα έτρωγαν ιπποφαές, με ανάλογο ρυθμό μάλλον και…ταχύτερο, αυξάνεται το ενδιαφέρον των Ελλήνων αγροτών για την καλλιέργεια των ρωσικών ποικιλιών στην Ελλάδα, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της Ιπποφαές Ελλάς ΑΕ, Νίκος Δούκας. Μάλιστα, ανέφερε ότι ήδη μέρος της μικρής ακόμη […]

17 Αυγούστου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Με την ίδια ταχύτητα που κάλπαζαν τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αφού πρώτα έτρωγαν ιπποφαές, με ανάλογο ρυθμό μάλλον και…ταχύτερο, αυξάνεται το ενδιαφέρον των Ελλήνων αγροτών για την καλλιέργεια των ρωσικών ποικιλιών στην Ελλάδα, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της Ιπποφαές Ελλάς ΑΕ, Νίκος Δούκας. Μάλιστα, ανέφερε ότι ήδη μέρος της μικρής ακόμη ελληνικής παραγωγής ιπποφαούς ρωσικών ποικιλιών, διεκδικούν ξένοι «αγοραστές» από Αμερική, Ιταλία και Αγγλία, οι οποίοι ωστόσο είναι σε …αναμονή, αφού η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας θα ξεκινήσει το 2019.

«Ακόμη δεν είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε ξένους ενδιαφερόμενους βάσει των ποσοτήτων που παράγονται σήμερα στη χώρα μας, αλλά σύμφωνα με το πλάνο που έχουμε καταρτίσει, το 2019 που θα πιάσουμε τους 500 τόνους, αυτό θα καταστεί εφικτό και πρώτος εξαγωγικός μας σταθμός αναμένεται να είναι η Ιταλία» είπε.

Πάντως, η ενασχόληση των Ελλήνων αγροτών με την καλλιέργεια ρωσικών ποικιλιών ιπποφαούς, κρίνεται πλέον και βάσει αριθμών, ως «πολλά υποσχόμενη», ενώ τα κέρδη από την «εγγυημένη» πώληση της παραγωγής, ισοδυναμούν πραγματικά με… «χρυσωρυχείο». Ο κ. Δούκας σημείωσε ότι η τιμή/κιλό της ρωσικής ποικιλίας ξεπέρασε κατά πολύ τα 2,5 ευρώ/κιλό, που πωλείται παγκοσμίως το ιπποφαές άλλων ποικιλιών, ενώ διευκρίνισε: «Παραγωγός, που εγκατέστησε τέσσερα στρέμματα ρωσικών ποικιλιών ιπποφαούς, πληρώθηκε την τέταρτη χρονιά με 4.000 ευρώ. Αυτό το ποσό θα το λαμβάνει από τον πέμπτο χρόνο ετησίως, ενώ θα το αυξήσει σημαντικά τον έβδομο, οπότε και η καλλιέργεια θα βρίσκεται σε πλήρη παραγωγή».

Υπογραμμίζεται ότι η καλλιέργεια των ρωσικών ποικιλιών, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, γίνεται μόνο στην Ελλάδα, ενώ η Ιπποφαές Ελλάς ΑΕ αποτελεί τον αποκλειστικό και επίσημο αντιπρόσωπό τους σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Ιταλία. «Το γεγονός ότι δεν εντοπίζονται σε καμία άλλη χώρα, τουλάχιστον της Ευρώπης, δίνει στους καλλιεργητές της χώρας μας ένα τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά» τόνισε ο κ. Δούκας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι στα σχέδια της εταιρείας είναι η επιχειρηματική της ανάπτυξη στις αγορές, όπου έχει δικαιοδοσία, αν και όπως παραδέχθηκε: «Πρωταρχικό μέλημα παραμένει η ανάπτυξη εντός ελληνικών συνόρων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

7 Δεκεμβρίου 2023