Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα “Μουσεία 2017” στην Άσκρη

Τη Κυριακή, 13 Αυγούστου, ολοκληρώθηκαν τα Μουσεία 2017. Οι εκδηλώσεις άρχισαν την Πέμπτη 10 Αυγούστου με την παρουσίαση του έργου “Το αγροτικό σύστημα στο “Έργα και Ημέραι” του Ησιόδου”, από τον εκπαιδευτικό και πρώην διευθυντή Λυκείου Λιβαδειάς, Παναγιώτη Ευαγγελίου. Συντόνιζε η Μαρία Μπακλάκου. Μετά τους χαιρετισμούς από τον πρόεδρο της ΤΚ Άσκρης Αθανάσιο Ρουσέτη και […]

21 Αυγούστου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Τη Κυριακή, 13 Αυγούστου, ολοκληρώθηκαν τα Μουσεία 2017. Οι εκδηλώσεις άρχισαν την Πέμπτη 10 Αυγούστου με την παρουσίαση του έργου “Το αγροτικό σύστημα στο “Έργα και Ημέραι” του Ησιόδου”, από τον εκπαιδευτικό και πρώην διευθυντή Λυκείου Λιβαδειάς, Παναγιώτη Ευαγγελίου. Συντόνιζε η Μαρία Μπακλάκου.

Μετά τους χαιρετισμούς από τον πρόεδρο της ΤΚ Άσκρης Αθανάσιο Ρουσέτη και τον ναύαρχο Χρήστο Λυμπέρη, ο ομιλητής παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο συσσωρευμένα στοιχεία από πολλές μελέτες και έδωσε μία εξαιρετική εικόνα για την γεωργία και την κτηνοτροφία της Άσκρης του Ησιόδου. Ολοκλήρωσε την ομιλία του με τον χρόνο και τον τρόπο καλλιέργειας της γης, όπως μας τον δίνει ο Ησίοδος με τους ακόλουθους στίχους:

« Όταν οι κόρες του Άτλαντα, οι θαυμαστές Πλειάδες

προβάλουν στην Ανατολή, τον θερισμό να αρχίζεις.

Και όταν δύουν το όργωμα και την σπορά να κάνεις.

Αυτές, ως ξέρεις, κρύβονται 40 ημερονύχτια,

μα πάλι ξαναφαίνονται στο γύρισμα του χρόνου

και ο ζευγάς στο ακόνι του το δρέπανο ετοιμάζει.

Τούτον τον νόμο ακολουθούν όλοι μες στις πεδιάδες

που’ ναι κοντά στην θάλασσα, ακόμη και μακριά της,

οι κάτοικοι των δασωτών των φαραγγιών που γύρω

παχειά είναι η γη και καρπερή δίνει σοδειά στο χρόνο.

Γυμνός την γη καμάτευε, γυμνός και να την σπέρνεις

και θέριζε πάλι γυμνός και όλες τις δουλειές σου

να τις τελειώνεις έγκαιρα ως θέλει η εποχή τους.»

Η εκδήλωση έκλεισε με χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Αλιάρτου – Θεσπιών Γεώργιο Ντασιώτη. Ακολούθησε επίσκεψη και ενημέρωση στην έκθεση επιγραφών.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, απευθύνει ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Άσκρης “Ο ΗΣΙΟΔΟΣ”στον Παναγιώτη Ευαγγελίου που δέχτηκε να κάνει την ομιλία παρά την προειδοποίηση μόλις δύο ημερών.

Το Σάββατο 12 Αυγούστου και από ώρα 21.00 στο Αρχαίο Θέατρο “Θεογονία” του Ησιόδου  μέλη του Συλλόγου και κοπέλες της Άσκρης παρουσίασαν έναν συνδυασμό δράσεων και φωτισμού που έδωσε ένα τέλειο αποτέλεσμα και η αύρα της Κοιλάδας των Μουσών το ολοκλήρωσε. Κανείς δεν πτοήθηκε από τα αγκάθια και την κλίση του εδάφους. Κανείς δεν μιλούσε. Όλοι ήθελαν να ρουφήξουν κάθε φράση, κάθε κίνηση, κάθε εικόνα. Άριστη η εισαγωγή με την παρουσίαση από την Φωτεινή Καραχάλιου.

Το έργο

Ο στόχος ήταν να παρουσιασθεί η Θεογονία χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση. Οι ειδικές σκηνές όπως Μούσες, Γαία, Εκάτη και Ρέα, χωρίς να διαφοροποιήσουν το έργο, κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Για οικονομία χρόνου αντικαταστάθηκε η Τιτανομαχία και η περιγραφή του Ταρτάρου, από ένα μικρό ηχητικό και φωτιστικό επεισόδιο με φράσεις πάλι της Θεογονίας.

Η παράσταση στηρίχτηκε:

στη μελωδική και καθαρή φωνή της ακούραστης Αρετής Γαλάνη, στις “θεϊκές” παρεμβάσεις της Νότας Μπατσούλη, στην καταπληκτική ερμηνεία του Λευτέρη Λιανού, στην εμφάνιση, ερμηνεία και καθαρότητα φωνής της Ελένης Λυμπέρη, της Μαρίας Μπακλάκου και της Ματίνας Βασιλείου, καθώς και στις προσπάθειες του Τάσου Ηλιάδη.

Αν και ο Λευτέρης, η Μαρία και η Ματίνα μπήκαν στην ομάδα μόλις τις τελευταίες 10 ημέρες, ανταπεξήλθαν άριστα.

Θερμά συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συντελεστές της παράστασης, καθώς και στην Τριάδα Μάτζαλη η οποία κινούσε τα νήματα από το παρασκήνιο.

Η κάθοδος και ο χορός ταυτίστηκαν απόλυτα με αυτά του Διόδωρου Σικελιώτη που ακούσαμε στην αρχή, ενώ οι θέσεις τους ήταν ένας πίνακας ζωγραφικής, η σαρκοφάγος των Μουσών. Εννέα πανέμορφες κοπέλες, γεμάτες χάρη και πολύ καλή απόδοση των αρχαίων ελληνικών, αιφνιδίασαν ευχάριστα το ποιοτικό κοινό του θεάτρου.

Παραφράζοντας τον Ομηρικό ύμνο που ακούσατε: “Να έχετε χαρές της Άσκρης κοπέλες μαζί με τις φίλες σας που μας τίμησαν”.

Ήταν οι: Ελευθερία Κλεφτογιάννη, Βασιλική Μεγάλου, Αλεξάνδρα Μπαμπούλα, Βασιλική Μάρκο, Ελπινίκη Χολιασμένου, Ζωή Μαλέση, Βασιλεία Κοβού, Λουκία Ραχούτη και Ιωάννα Μαρία Παπακωνσταντίνου.

Στο τύμπανο η Καλομοίρα Μαλέση.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους αρχιτέκτονες της εμφάνισής τους, την Ανθούλα Ρουσέτη και τον χοροδιδάσκαλο Νίκο Κοβό.

Βραδιά μαγείας στην Κοιλάδα των Μουσών.

Την Κυριακή 13Αυγούστου και από ώρα 21.00 στο Σχολείο Άσκρης, η παράσταση: «Ο Χορός της Εξουσίας», (Αγαμέμνων – Κλυταιμνήστρα – Ορέστης). Μια εξαιρετική παράσταση, με την ποιότητα του θεατρικού οργανισμού ΑΙΧΜΗ.

Από 10 και μέχρι 26 Αυγούστου λειτουργεί η έκθεση επιγραφών και ευρημάτων. Μία σημαντική έκθεση με παλαιοντολογικά ευρήματα, φωτογραφίες επιγραφών και γλυπτών, με χάρτες, σχεδιαγράμματα και σκαριφήματα, όλα από την Κοιλάδα των Μουσών. Οργάνωση – επιμέλεια: Τριάδα Μάτζαλη

Λεπτομέρειες και video θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Συλλόγου: hsiodos.gr.

Οι εκδηλώσεις, οι οποίες έγιναν υπό την αιγίδα του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιών σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, και την ευγενική χορηγία των “Οινοποιείων Ζαχαρία” και των “Σωληνουργείων Κορίνθου”, πέτυχαν του σκοπού τους που είναι η ανάδειξη της Κοιλάδας των Μουσών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

3 Οκτωβρίου 2023