Σχεδόν μισός αιώνας ντομάτα ποιότητας στους Στρόπωνες

Το Σαββάτο η 2η γιορτή ντομάτας Οι Στρόπωνες είναι ένα ορεινό χωριό σε υψόμετρο 700 περίπου μέτρων, με πληθυσμό 500 κατοίκων. Είναι κτισμένο στο όρος Δίρφυς, μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με καθαρά νερά. Αυτό αποτελεί και το συγκριτικό πλεονέκτημα για την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων όπως το κεράσι, το καρύδι, τα μήλα κ.ά. Το […]

19 Αυγούστου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Το Σαββάτο η 2η γιορτή ντομάτας

Οι Στρόπωνες είναι ένα ορεινό χωριό σε υψόμετρο 700 περίπου μέτρων, με πληθυσμό 500 κατοίκων. Είναι κτισμένο στο όρος Δίρφυς, μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με καθαρά νερά. Αυτό αποτελεί και το συγκριτικό πλεονέκτημα για την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων όπως το κεράσι, το καρύδι, τα μήλα κ.ά.

Το προϊόν όμως που ξεχωρίζει είναι η ντομάτα. Η καλλιέργειά της ξεκίνησε στην περιοχή τη δεκαετία του ‘70. Κάθε χρόνο, 60 περίπου οικογένειες ασχολούνται συστηματικά με την παραγωγή της φημισμένης τοπικής ποικιλίας. Τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο φεύγουν καθημερινά για την αγορά 60 – 70 τόνοι ντομάτας.

Βλέποντας οι κάτοικοι του χωριού ότι το προϊόν τους έχει μια σημαντική παρουσία στις αγορές, πραγματοποίησαν πέρυσι την 1η Γιορτή Nτομάτας. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο υπουργός ΑΑ&Τ, Βαγγέλης Αποστόλου. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για το μέλλον της καλλιέργειας της ντομάτας, εκφράστηκαν αρκετοί προβληματισμοί για τις διακυμάνσεις που παρατηρούνται στις τιμές και για τη δυσκολία στη διάθεσή της.

Ο κ. Αποστόλου παρατήρησε ότι οι συλλογικές δραστηριότητες απουσιάζουν από την περιοχή και κάλεσε τους κατοίκους να δημιουργήσουν ομάδες παραγωγών για την καλύτερη προώθηση του ιδιαίτερου προϊόντος τους. Μέσα από συλλογικά σχήματα θα έχουν καλύτερη παρουσία στις αγορές και θα αξιοποιήσουν αποτελεσματικότερα τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα. Παράλληλα, όμως, θα δίνεται η δυνατότητα καλύτερης επιστημονικής καθοδήγησης στον τρόπο καλλιέργειας και προστασίας των φυτών με την συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση. Τέλος, η φυσική ομορφιά της περιοχής μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού.

Φέτος η γιορτή συνεχίζεται και οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σαββάτο 26 Αυγούστου με πλούσιο πρόγραμμα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

30 Σεπτεμβρίου 2023