Υπάρχουν ευκαιρίες ακόμη και την εποχή των μνημονίων, αρκεί να το θέλουμε

Εκμεταλλευτείτε την παράδοση Το επόμενο βήμα στην αγορά της δυναμικής Ελίζας Ντούλη από την Νάουσα που αξιοποιεί δημιουργικά την πρωτογενή παραγωγή του τόπου της Το Naoushak το πρωτογνώρισα μέσα από μια ανάρτηση της δραστήριας –λίγο πάνω από την ηλικία των 30 χρόνων- Ελίζας Ντούλη που ξεκίνησε την δρατσηριότητας της με πυρήνα ένα εργαστήριο για μαρμελάδες […]

16 Αυγούστου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Εκμεταλλευτείτε την παράδοση

Το επόμενο βήμα στην αγορά της δυναμικής Ελίζας Ντούλη από την Νάουσα που αξιοποιεί δημιουργικά την πρωτογενή παραγωγή του τόπου της

Το Naoushak το πρωτογνώρισα μέσα από μια ανάρτηση της δραστήριας –λίγο πάνω από την ηλικία των 30 χρόνων- Ελίζας Ντούλη που ξεκίνησε την δρατσηριότητας της με πυρήνα ένα εργαστήριο για μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού επί της οδού Χρ. Λαναρά 32, στη Νάουσα της Ημαθίας. Η ανάρτηση – που άλλου; – στο facebook, profile της Marmeliza.

Τι είναι, λοιπόν, το Naoushak; Η πρώτη γρήγορη απάντηση είναι: «ρολάκια φρέσκων φρούτων από τη Νάουσα, βασισμένα στην παραδοσιακή Περσική συνταγή που ονομάζεται Lavashak». Αλλά, δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν με ευρεία γκάμα εφαρμογών- ένα απλό σνακ για παιδιά μέχρι συστατικό προστιθέμενης αξίας σε φαγητά και γλυκά.

Έχει όμως και το κάτι παραπάνω. Την ξεχωριστή ιδέα για την αξιοποίηση φρούτων της περιοχής που απογειώνεται από την συσκευασία. Πιο συγκεκριμένα, οι συσκευασίες σχεδιάστηκαν με βασικό στοιχείο τις παραδοσιακές μάσκες της Νάουσας (γενίτσαροι, μπούλες).

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά: Τo Naoushank (fruit roll ups ρολάκια φρούτων) ή το fruit leather φρουτόδερμα, είναι μια πασίγνωστη υγιεινή και ελαφριά λιχουδιά για όλους και ειδικά τα παιδιά.

Διαβάζω σχετικά με το προϊόν: «Μετά την τεχνική αποξήρανσης των φρούτων τα οποία προέρχονται από την περιοχή της Νάουσας, τα φύλλα στεγνώνουν, τυλίγονται σε ρολά, μπαίνουν σε αεροστεγή κουτιά που κρατούν μακριά τη υγρασία και παραμένουν μαλακά για χρόνια. Τρώγονται σαν σνακ, στο σχολείο, το γραφείο, την εκδρομή, το γυμναστήριο και δεν περιέχουν καθόλου συντηρητικά.

Μαγειρεύονται κιόλας. Κομματάκια από fruit leather μήλου μέσα στο κέϊκ αντικαθιστούν τα κομμάτια φρέσκου μήλου. Μπαίνουν στα αλμυρά πιάτα, όπως μπαίνουν τα αποξηραμένα φρούτα. Δυαλύονται και δένουν τις σάλτσες των ψητών. Αντικαθιστούν επάξια το ωμό φρούτο, όταν αυτό δεν είναι πια στην εποχή του. Κάνουν γκουρμέ παρουσιάσεις και δίνουν τεράστιο πεδίο δημιουργίας! Σκεφτείτε τα Naoushak μήλο-κανέλα τυλιγμένα γύρω από κρητική γραβιέρα ή τυλιγμένα σε απάκι, ψημένα στο φούρνο».

Η ευθύνη της συσκευασίας ανήκει στον Μιχάλη Αγγελακόπουλο και την Foodwill. Η τελευταία πέραν από την συσκευασία του Naoushak πήρε πάνω της και το σχεδιασμό της ολοκληρωμένης σειράς αποξηραμένων φρούτων που έβγαλε στην αγορά η Marmeliza. Πρόκειται για αποξηραμένα μήλα, ροδάκινα, ακτινίδια και κεράσια -ένα 100% φυσικό snack, χωρίς ζάχαρη για όλες τις ώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

3 Ιουνίου 2023