μένουμε ελλάδα, βγαίνουμε έξω: σκύρος

Επόμενος σταθμός του «Μένουμε Ελλάδα» είναι η Σκύρος, ένα νησί ανεπιτήδευτο, κομψό, αρχοντικό, που ζει ακόμα με την παράδοση, την διατηρεί ζωντανή και αναλλοίωτη και την τιμά κάθε στιγμή. Θα το καταλάβεις με το που θα αρχίσεις να περπατάς στα στενά των οικισμών και της Χώρας, όταν θα μπεις στα σκυριανά σπίτια, σαν θα μιλήσεις […]

24 Αυγούστου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Επόμενος σταθμός του «Μένουμε Ελλάδα» είναι η Σκύρος, ένα νησί ανεπιτήδευτο, κομψό, αρχοντικό, που ζει ακόμα με την παράδοση, την διατηρεί ζωντανή και αναλλοίωτη και την τιμά κάθε στιγμή. Θα το καταλάβεις με το που θα αρχίσεις να περπατάς στα στενά των οικισμών και της Χώρας, όταν θα μπεις στα σκυριανά σπίτια, σαν θα μιλήσεις με τους Σκυριανούς που δεν σταματούν να σου μιλούν για την ξυλογλυπτική, τα κεραμικά, τα κεντήματα, τα τροχάδια… Ακόμα και οι ξένοι επισκέπτες, τρελαίνονται να σου μιλούν για την Σκύρο και τις ομορφιές της – οι καλύτεροι διαφημιστές της σε όλη την Ευρώπη!

Το νησί ανήκει στις Σποράδες, φτάνεις εκεί από την Κύμη (2,30 ώρες από την Αθήνα – προσοχή στον δρόμο γιατί έχει στροφές) και από εκεί με το καράβι σε 1,40 λεπτά. Πρώτη στάση σου η Λιναριά, το λιμάνι, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού (ναι, ναι, το ηλιοβασίλεμα εδώ τα σπάει!!!). Γενικά, αξίζει να θυμάσαι ότι το νησί είναι σαν δύο χωριστά νησιά που ενώνονται από μια λωρίδα γης και που το βορινό κομμάτι είναι καταπράσινο και το νότιο ξερό και τραχύ, σαν το κυκλαδίτικο!

Η Χώρα βρίσκεται βορειοανατολικά, στην κορυφή ενός λόφου και στη σκιά του βυζαντινού κάστρου του Αγίου Γεωργίου. Στα πόδια της απλώνονται οι κοσμικές παραλίες του Μώλου και των Μαγαζιών στις οποίες μπορείς να φτάσεις ακόμα και με τα πόδια, αφού η απόσταση είναι μόλις τρία χιλιόμετρα. Φουλ εξοπλισμός, καθαρά δροσερά νερά, ατελείωτη αμμουδιά… Όνειρο!

Την ομορφιά της Χώρας φυσικά θα την καταλάβεις όταν την περπατήσεις και χωθείς στα στενά της. Επεδίωξε ν’ ανέβεις μέχρι την Πλατεία της Αιώνιας Ποίησης με τον έφηβο τον αφιερωμένο στον βρετανό ποιητή Ρόμπερτ Μπρουκ. Μαγική θέα και σημείο για καταπληκτικές φωτογραφίες. Δίπλα θα δεις και το μουσείο του Μάνου Φαλτάϊτς, για μια συγκεντρωτική ματιά στην λαογραφία της Σκύρου.

Σαν βγεις στην Σκύρο, μην παραλείψεις να επισκεφτείς τις Μουριές, το κτήμα που φιλοξενεί Σκυριανά αλογάκια και φροντίζει για την αναπαραγωγή τους. Η ιπποτρόφος Μάριον Οφφρέ, που ήρθε από την Γαλλία και μαγεύτηκε από τα φιλικά, σπάνια τετράποδα, θα σε μυήσει στα μυστικά του σκυριανού αλόγου και είμαι σίγουρη ότι θα σε γοητεύσει τόσο, ώστε να σκεφτείς σοβαρά την εθελοντική εργασία στο κτήμα! Ακόμα κι αν δεν έχεις παιδιά – για τα οποία τα σκυριανά αλογάκια είναι ιδανικοί σύντροφοι – σπεύσε να δεις από κοντά αυτόν τον φιλικό, εθνικό μας θησαυρό!

Θησαυρός για τους Σκυριανούς και για μας τους επισκέπτες, είναι ο αστακός αλλά και οι υπόλοιπες ψαρούκλες (δες την φωτογραφία για του λόγου το αληθές) που ξεφορτώνονται καθημερινά από τα ψαροκάϊκα. Είσαι στον τόπο που έκανε διάσημη την αστακομακαρονάδα, οπότε μην παραλείψεις να δοκιμάσεις μια! Υπολόγισε ότι ο αστακός στις ταβέρνες πάει περίπου στα 50 ευρώ το κιλό.

Αν πάντως, θες να γνωρίσεις καλύτερα τον θαλάσσιο πλούτο της Σκύρου, μπορείς να κάνεις κατάδυση μαζί με τον Βασίλη Τράκο, ο οποίος θα σου μιλήσει για τα ναυάγια του νησιού, τα βυθισμένα μεταλλεία αλλά και την μαγεία της αιώρησης στο νερό!

Κι αυτά που σου γράφω εδώ… είναι μόνο μια μικρή γεύση από την Σκύρο. Τα υπόλοιπα… επί της οθόνης!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024