Καταλονία: Τρομοκρατικό χτύπημα και στην πόλη Καμπρίλς – Νεκροί οι πέντε δράστες

Ήταν ζωσμένοι  με εκρηκτικά – Τραυμάτισαν με το αυτοκίνητό τους έξι πολίτες, έναν πολύ σοβαρά – Τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε Νέα τρομοκρατική επίθεση, η δεύτερη μέσα σε λίγες ώρες στην Καταλονία μετά την επίθεση με τους 13 νεκρούς στη Βαρκελώνη σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην κωμόπολη Καμπρίλς, νότια της […]

18 Αυγούστου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Ήταν ζωσμένοι  με εκρηκτικά – Τραυμάτισαν με το αυτοκίνητό τους έξι πολίτες, έναν πολύ σοβαρά – Τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε

Νέα τρομοκρατική επίθεση, η δεύτερη μέσα σε λίγες ώρες στην Καταλονία μετά την επίθεση με τους 13 νεκρούς στη Βαρκελώνη σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην κωμόπολη Καμπρίλς, νότια της Βαρκελώνης.

Σύμφωνα με το Associated Press που επικαλείται πηγές της αστυνομίας πέντε άνδρες που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο επιτέθηκαν σε πεζούς τραυματίζοντας έξι πολίτες, ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ακολούθησε μάχη με αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της οποίας τέσσερις από τους δράστες έπεσαν νεκροί ενώ ο πέμπτος υπέκυψε λίγη ώρα αργότερα από τα τραύματά του. Κατά την «μάχη» που ακολούθησε τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός.

Εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας δήλωσε ότι «οι φερόμενοι ως τρομοκράτες παρέσυραν αρκετούς ανθρώπους πριν να συναντήσουν μια περίπολο της αστυνομίας και να ξεκινήσει ανταλλαγή πυροβολισμών».

Η αστυνομία προειδοποίησε ότι μια ομάδα πυροτεχνουργών θα προχωρήσει σε αρκετές ελεγχόμενες εκρήξεις στην Καμπρίλς, καθώς οι πέντε τρομοκράτες φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά.

Οι καταλανικές υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών είπαν σε ανάρτηση στο Twitter ότι οι κάτοικοι του Καμπρίλς θα πρέπει να “μείνουν σπίτι και ασφαλείς”.

Το Καμπρίλς είναι μια παραθαλάσσια πόλη, κοντά στην Ταραγόνα, περίπου 100 χλμ. νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης.

Σύμφωνα με αξιωματούχους η επιχείρηση της αστυνομίας και η αποτροπή τρομοκρατικής ενέργειας συνδέεται άμεσα με την επίθεση που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στην Βαρκελώνη και είχε ως αποτέλεσμα 13 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και περισσότερα από 100 να τραυματιστούν.

Αρκετοί μάρτυρες στο Καμπρίλς μίλησαν για πολλούς πυροβολισμούς, ενώ η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν τέσσερα θύματα. Παράλληλα ακόμη ένα άτομο από τους υπόπτους τραυματίστηκε σοβαρά.

Η επιχείρηση ακολούθησε μία επίθεση με φορτηγάκι στη Βαρκελώνη την Πέμπτη που κόστισε τη ζωή σε 13 άτομα. άλλοι 100 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι καταλανικές αρχές.

Χάρτης δείχνει πού έγιναν οι δύο επιθέσεις στην Ισπανία

Το σκηνικό του τρόμου εκτυλίχθηκε στον μεγάλο πεζόδρομο Las Ramplas στο κέντρο της καταλανικής πρωτεύουσας. Ένα λευκό φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πεζούς, παρασύροντας στο πέρασμά του δεκάδες ανθρώπους.  Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε με ανάρτησή του στο διαδίκτυο την ευθύνη για την επίθεση, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί από τις ισπανικές αρχές αν πράγματι ήταν μία οργανωμένη επίθεση από τους τζιχαντιστές, ή αν έδρασε μόνος του ο οδηγός, με ή χωρίς συνεργάτη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο οδηγός ανέβηκε στον πεζόδρομο και με μεγάλη ταχύτητα οδηγούσε το όχημά του πάνω στους πεζούς, οι οποίοι έντρομοι προσπαθούσαν να γλιτώσουν.

Η ισπανική αστυνομία απέκλεισε και εκκένωσε ολόκληρη την περιοχή. Στο σημείο έσπευσαν δεκάδες ασθενοφόρα και οχήματα της πυροσβεστικής, καθώς και οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας και η αντιτρομοκρατική.

Όπως ανέφεραν πηγές της ισπανικής αστυνομίας, ο δράστης οδήγησε με μεγάλη ταχύτητα το λευκό φορτηγό πάνω στους πεζούς και ακολούθως διέφυγε πεζός. Η αστυνομία ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του, ενώ εκκενώθηκαν και οι γύρω δρόμοι. Η επίθεση στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της La Rampla σημειώθηκε, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στις 17:05 τοπική ώρα.

Όπως ανέφερε η αστυνομία, στο σημείο βρέθηκε ένα ισπανικό διαβατήριο από άτομο με μουσουλμανική καταγωγή. Σύμφωνα με την περιγραφή των αστυνομικών, οι οποίοι επικοινωνούσαν μέσω ασυρμάτου, ο δράστης φέρεται να είναι άνδρας που φορά λευκό, πουκάμισο και έχει ύψος περίπου 1,70μ.

Το λευκό βαν είχε νοικιαστεί από εταιρεία στην πόλη Santa Perpetua de la Mogada, από τον Ντρις Ουκαμπίρ, του οποίου η φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα, ενώ ο Ουκαμπίρ φέρεται να έχει συλληφθεί.

Η αστυνομία απέκλεισε όλες τις εισόδους και τις εξόδους της πόλης, ελέγχοντας εξονυχιστικά κάθε όχημα που κινείται.

 Μία Ελληνίδα με τα παιδιά της ανάμεσα στους τραυματίες

Μέλη ελληνικής οικογένειας είναι ανάμεσα στους τραυματίες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Θεώνη Ζησιμοπούλου, γραμματέας του επίτιμου πρόξενου της Ελλάδας στην ισπανική πόλη. Την ίδια ώρα υπηρεσιακά στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα δηλώνουν ρητά ότι έχει επιβεβαιωθεί ο τραυματισμός μόνο μίας Ελληνίδας από την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη.

Η κυρία Ζησιμοπούλου, γραμματέας του επίτιμου πρόξενου της Ελλάδας στη Βαρκελώνη, ανέφερε ότι επικοινώνησε με το ελληνικό προξενείο ο πατέρας της οικογενείας και ενημέρωσε ότι στην τρομοκρατική επίθεση τραυματίστηκαν η σύζυγος και τα δύο του παιδιά, με την σύζυγό του να είναι πιο σοβαρά, ενώ αντίθετα ελαφρύτερα τραύματα φέρουν τα δύο παιδιά.

«Ο πατέρας είναι καλά, η μητέρα και τα δύο παιδιά έχουν τραυματιστεί» είπε η κυρία Ζησιμοπούλου και σημείωσε πως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν υπάρχουν τυχόν άλλοι Έλληνες μεταξύ των τραυματιών.

«Ο πατέρας ήταν πολύ ταραγμένος» ανέφερε η γραμματέας του Fernando Turro Homedes, επίτιμου προξένου της Ελλάδας στη Βαρκελώνη, επισημαίνοντας πως το περιστατικό έγινε σ’ έναν πεζόδρομο που μαζεύει πάρα πολύ κόσμο, κυρίως τουρίστες αυτές τις ημέρες του Αυγούστου

Σύμφωνα με την κυρία Ζησιμοπούλου, αυτή την εποχή δεν υπάρχουν πολλά γκρουπ Ελλήνων τουριστών στη Βαρκελώνη. «Τα γκρουπ είναι συνήθως τον χειμώνα, αυτή την εποχή ταξιδεύουν κυρίως μεμονωμένες οικογένειες ή νέα άτομα» είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024