To Τρίστενο Φωκίδας με τα πολλά γεφύρια και τους 6 νερόμυλους

Το Τρίστενο είναι ορεινό χωριό του νομού Φωκίδας και είναι ένα από τα πιο πλούσια σε νερά χωριά της Φωκίδας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 825 μέτρων στις πλαγιές των Βαρδουσίων. Βρίσκεται πολύ κοντά στη λίμνη του Μόρνου και στα πόδια του ρέει ο Κοκκινοπόταμος. Το χωριό έχει 91 μόνιμους κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του […]

26 Αυγούστου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Το Τρίστενο είναι ορεινό χωριό του νομού Φωκίδας και είναι ένα από τα πιο πλούσια σε νερά χωριά της Φωκίδας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 825 μέτρων στις πλαγιές των Βαρδουσίων. Βρίσκεται πολύ κοντά στη λίμνη του Μόρνου και στα πόδια του ρέει ο Κοκκινοπόταμος. Το χωριό έχει 91 μόνιμους κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Μέχρι το 1928 ονομαζόταν ”Δρεστενά”. Απέχει 107 χλμ. από την Άμφισσα και 50 χλμ. από το Λιδωρίκι.

Πυκνή βλάστηση, ψηλά δέντρα και τρεχούμενα νερά στολίζουν το Τρίστενο, όπου εκτός από τα πολλά γεφύρια θα δείτε και 6 νερόμυλους. Η Μεγάλη Βρύση και η βρύση του Μότσιου είναι οι μεγαλύτερες του χωριού και αξίζει να σταματήσετε να δροσιστείτε από το παγωμένο και πάντα γάργαρο νερό τους. Στο χωριό θα δείτε ακόμα το παλιό Δημοτικό Σχολείο, που χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και σήμερα στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο του χωριού, αλλά και την ενοριακή εκκλησία του που είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και γιορτάζει στις 6 Αυγούστου. Οι αγιογραφίες του τέμπλου αποδίδονται στον Τριστενιώτη αγιογράφο Σπυρόπουλο. Δυο μικρά ξωκλήσια έξω από το χωριό, της Παναγίας και του Άη Γιάννη θα σας δώσουν την ευκαιρία να θαυμάσετε τη μοναδική θέα από το Τρίστενο προς την εντυπωσιακή λίμνη του Μόρνου, αλλά και προς τις άγριες βουνοκορφές των Βαρδουσίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

22 Απριλίου 2024