Εντάχθηκε το έργο για την ανακαίνιση του ιστορικού κτηρίου «Κασταλία» στην Αιδηψό

Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020, με δικαιούχο τον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, το έργο εκσυγχρονισμού για την αξιοποίηση του ξενοδοχείου «Κασταλία» της Αιδηψού. Το ξενοδοχείο «Κασταλία» ανεγέρθηκε το 1920. Λειτούργησε ως Κέντρο Λουτροθεραπείας Αναπήρων Πολέμου. Σήμερα, το τεράστιο αυτό κτήριο ανήκει στον Δήμο και είναι παραδομένο στην φθορά του […]

18 Σεπτεμβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020, με δικαιούχο τον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, το έργο εκσυγχρονισμού για την αξιοποίηση του ξενοδοχείου «Κασταλία» της Αιδηψού.

Το ξενοδοχείο «Κασταλία» ανεγέρθηκε το 1920. Λειτούργησε ως Κέντρο Λουτροθεραπείας Αναπήρων Πολέμου. Σήμερα, το τεράστιο αυτό κτήριο ανήκει στον Δήμο και είναι παραδομένο στην φθορά του χρόνου. Το βασικό αντικείμενο του έργου αφορά στην αξιοποίηση, ανακαίνιση και διατήρηση του παραδοσιακού κτιρίου “Κασταλία” καθώς και του περιβάλλοντος χώρου του με σκοπό να επαναλειτουργήσει το κτίριο ως Πολυχώρος Πολιτισμού και Συνεδριακό Κέντρο σύγχρονων προδιαγραφών.

Η νέα χρήση μέσω στοχευμένων και επιλεγμένων επεμβάσεων δε θα αλλοιώσει τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του κτιρίου. Αντιθέτως η μορφολογία του κτιρίου καθώς και η δεσπόζουσα θέση του στον ευρύτερο πολεοδομικό ιστό της περιοχής ευνοεί την παραπάνω χρήση.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται να εκτελεσθούν εργασίες που αφορούν στην ανακαίνιση του κτιρίου, λαμβάνοντας υπόψη την οριστική μελέτη του κτιρίου για την νέα χρήση του, με παρεμβάσεις για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου καθώς και παρεμβάσεις για την ενεργειακή του αναβάθμιση.

Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα από την αξιοποίηση του κτιρίου μέσα από την νέα του χρήση ως Συνεδριακό Κέντρο – Πολυχώρος Πολιτισμού αφορούν:

* Στην ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας μέσα από ένα κτίριο που η χρήση του θα αλληλοεπιδρά με τις ανάγκες των επισκεπτών.

* Στην τόνωση της ζήτησης τουριστικών υπηρεσιών και στην προσέλκυση υψηλού εισοδήματος τουριστών μέσω της δημιουργίας Συνεδριακού Κέντρου και Πολυχώρου Πολιτισμού υψηλών προδιαγραφών.

* Στην ανάδειξη σε κύριο ορόσημο της ευρύτερης περιοχής λαμβάνοντας υπόψη τη δεσπόζουσα θέση του κτιρίου, το περιβάλλον χώρο του καθώς, τα ιδιαίτερα στοιχεία της αρχιτεκτονικής και την εναρμόνισή τους με το φυσικό περιβάλλον.

* Στην αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου, μετά την αισθητική και λειτουργική του ανάπλαση, για τη διεξαγωγή τοπικών δρώμενων (πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημερωτικές συγκεντρώσεις, κ.ά.).

* Στην αναβάθμιση της περιοχής και στην προσέλκυση νέων δράσεων και επισκεπτών στην πόλη της Αιδηψού που θα συνεπικουρούν τον ήδη υφιστάμενο ιαματικό τουρισμό.

Στο πλαίσιο της ωρίμανσης του κυρίως έργου (κατασκευαστικού) προβλέπονται η εκτέλεση προπαρασκευαστικών ενεργειών που θα περιλαμβάνουν τις αναγκαίες μελέτες ωρίμανσης του κυρίως έργου (π.χ. οι οριστικές μελέτες, διαδικασία αδειοδοτήσεων).

Τέλος συμπληρωματικά και στο πλαίσιο της αποτελεσματικής υλοποίησης της προτεινόμενης πράξης προβλέπεται η παροχή τεχνικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών του Δήμου για την αποτελεσματική οργάνωση και παρακολούθηση της υλοποίησης του συνόλου του έργου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

2 Δεκεμβρίου 2023