«Τα κέντρα κοινότητας αποτελούν το πιο βασικό κύτταρο της κοινωνικής αλληλεγγύης και το πρώτο παράδειγμα συνεργασίας κράτους-τοπικής αυτοδιοίκησης», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, στα εγκαίνια του κέντρου κοινότητας του δήμου Ηλιούπολης.
Ήδη λειτουργούν 111 παρόμοια κέντρα πανελλαδικά, όπου ο πολίτης, με τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του, μπορεί να ενημερώνεται καθημερινά για τα δικαιώματά του, για τα επιδόματα που δικαιούται, τις δυνατότητες εργασίας που προσφέρονται, για τις θέσεις που υπάρχουν σε ιδρύματα της περιοχής του για τον ηλικιωμένο, τον ανάπηρο και το παιδί, για τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά και ελληνικά προγράμματα κ.ά. Σταδιακά θα ανοίξουν τις πόρτες τους σε δήμους όλης της Ελλάδας 250 κέντρα κοινότητας, «στήνοντας τον κορμό του νέου κράτους κοινωνικής αλληλεγγύης», όπως επισήμανε η κ. Φωτίου.
Τα κέντρα κοινότητας «ήρθαν για να μείνουν και μετά την κρίση», τόνισε η κ. Φωτίου. Στο πληροφοριακό σύστημα έχουν συγκεντρωθεί όλες οι πληροφορίες κάθε πολίτη. «Οι πάντες εξυπηρετούνται και επωφελούνται στα κέντρα, όχι μόνο οι ευπαθείς ομάδες. Άλλωστε – διευκρίνισε – όλοι οι υπάλληλοι των κέντρων είναι δεσμευμένοι με το απόρρητο. Το κέντρο συγκροτεί μια δομή εμπιστοσύνης».
Το δίκτυο εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει αρκετές από τις υπηρεσίες του δήμου, περιέγραψε ο δήμαρχος Ηλιουπόλεως, Βασίλης Βαλασόπουλος, εξασφαλίζοντας έτσι, «πλήρη κάλυψη των αναγκών κάθε πολίτη».