Καινοτομία στην ελαιοπαραγωγή

Το ελληνικό ελαιόλαδο χαίρει ναι μεν διεθνούς εκτίμησης, αλλά όχι ανάλογης της ποιότητάς του. Την εν λόγω πραγματικότητα θέλησε να ανατρέψει ένα νεαρό ζευγάρι με καταγωγή από την ελαιοπαραγωγό Μεσσηνία. Η τόλμη και η συστηματική τους δουλειά οδήγησαν σε μια καινοτόμο μέθοδο που βραβεύθηκε με τιμητική διάκριση αγροτικής καινοτομίας στα Made In Greece Awards και […]

2 Σεπτεμβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Το ελληνικό ελαιόλαδο χαίρει ναι μεν διεθνούς εκτίμησης, αλλά όχι ανάλογης της ποιότητάς του. Την εν λόγω πραγματικότητα θέλησε να ανατρέψει ένα νεαρό ζευγάρι με καταγωγή από την ελαιοπαραγωγό Μεσσηνία. Η τόλμη και η συστηματική τους δουλειά οδήγησαν σε μια καινοτόμο μέθοδο που βραβεύθηκε με τιμητική διάκριση αγροτικής καινοτομίας στα Made In Greece Awards και χάλκινο μετάλλιο στο Athena International Olive Oil Competition. «Πριν από τέσσερα χρόνια αρχίσαμε να διερευνούμε την ισχύουσα διαδικασία παραγωγής, για να δούμε τι θα μπορούσαμε να αλλάξουμε», θυμάται η 27χρονη σήμερα Μαρία-Γκαμπριέλλα Αναγνωστοπούλου. Ως πεδίο των ερευνών τους είχαν τα ελαιοτριβεία της επιχείρησης Αναγνωστόπουλος & ΣΙΑ Ο.Ε. «Η οικογένειά μου δραστηριοποιείται στον κλάδο από το 1896, ωστόσο δεν είχαμε προχωρήσει στην τυποποίηση», διευκρινίζει ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, πέμπτη γενιά ελαιοπαραγωγός, που εδώ και δύο χρόνια έχει μετακομίσει στην Πελοπόννησο για να υποστηρίξει ενεργά τη νέα μέθοδο.

Οι δύο νέοι έβαλαν στο μικροσκόπιο τη διαδικασία εκχύλισης. «Ενα από τα αρνητικά είναι η μεγάλη διάρκεια, που είχε μεταξύ άλλων συνέπεια οι καρποί να παραμένουν σε εξωτερικούς χώρους για μέρες». Αναζητώντας νέους τρόπους, κατευθύνθηκαν στα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή παιδικών τροφών. «Κάναμε πολλές δοκιμές και τροποποιήσεις, που διήρκεσαν περίπου δύο χρόνια, με τη βοήθεια 20μελούς ομάδας τεχνικών από σουηδική εταιρεία γεωργικών μηχανημάτων». Ο κόπος τους απέδωσε κυριολεκτικά «καρπούς», δηλαδή μια πρωτοποριακή τεχνολογία εκχύλισης, μέσω του συστήματος Contherm, που αντικαθιστά την παραδοσιακή μέθοδο μάλαξης της ελαιοζύμης. «Η εν λόγω τεχνολογία ομογενοποιεί την ελαιόπαστα σε μόλις 30 δευτερόλεπτα αντί για 60 λεπτά», περιγράφει η Μαρία-Γκαμπριέλλα, «έτσι ο συνολικός χρόνος παραγωγής περιορίζεται από 90-100 σε 14 λεπτά».

Εξαγωγή

Καθώς οι χημικές αναλύσεις επιβεβαίωσαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, οι δύο συνεπώνυμοι τόλμησαν με τη βοήθεια και της αδελφής του Δημήτρη, Ιωάννας Αναγνωστοπούλου, να ιδρύσουν την One & Olive, που παράγει και εμπορεύεται στο εξωτερικό τυποποιημένο ελαιόλαδο. «Εξάγουμε ήδη σε Γερμανία, Μάλτα, Κύπρο, ΗΠΑ και Εμιράτα», σημειώνει η Μαρία-Γκαμπριέλλα. «Ταυτόχρονα, όλο και περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί εμπιστεύονται το ελαιοτριβείο μας, ενώ έχουμε ξεναγήσει στις εγκαταστάσεις μας επαγγελματίες από τη Β. Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1 Δεκεμβρίου 2023