Μειωμένες οι εκτάσεις των φθινοπωρινών κηπευτικών

Η πτώση της εγχώριας ζήτησης κηπευτικών είναι σημαντική και αντανακλά τη δραματική συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης και των αποδοχών του συνόλου των πολιτών της χώρας. Η φετινή περίοδος επεφύλαξε εκ νέου μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κηπευτικών σε πολλές περιοχές, καθώς οι τιμές πώλησης και το μεγάλο κόστος παραγωγής «απομακρύνουν» πολλούς παραγωγούς από τον κλάδο. Επίσης, […]

20 Σεπτεμβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Η πτώση της εγχώριας ζήτησης κηπευτικών είναι σημαντική και αντανακλά τη δραματική συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης και των αποδοχών του συνόλου των πολιτών της χώρας.

Η φετινή περίοδος επεφύλαξε εκ νέου μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κηπευτικών σε πολλές περιοχές, καθώς οι τιμές πώλησης και το μεγάλο κόστος παραγωγής «απομακρύνουν» πολλούς παραγωγούς από τον κλάδο. Επίσης, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο της σποράς και της φύτευσης προκάλεσαν καταστροφές, με συνέπεια οι αποδόσεις να είναι αρκετά χαμηλότερες. Επομένως, η παραγωγή των φθινοπωρινών κηπευτικών (λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, μαρούλι, σπανάκι κ.ά.) αναμένεται ότι θα υποχωρήσει σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Επιτακτική είναι η ανάγκη για τη δημιουργία οργανωμένων ομάδων παραγωγών και συλλογικών οργανώσεων για να μπορέσουν οι παραγωγοί να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα προβλήματα στον χώρο των κηπευτικών.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Σε χαμηλό βαρομετρικό τιμές και ποσότητες

Αντιμέτωποι με τις άσχημες καιρικές συνθήκες, που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, βρέθηκαν οι παραγωγοί της Στερεάς Ελλάδας. Οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν ως αποτέλεσμα τις μειωμένες αποδόσεις στις καλλιέργειες και την ποιοτική υποβάθμιση των προϊόντων. Ο παραγωγός και γεωπόνος Κώστας Λουκίσσας τονίζει ότι «οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν αρνητικά την ποιότητα και τις αποδόσεις των κηπευτικών μας. Οι επαναλαμβανόμενες άσχημες καιρικές συνθήκες είναι σαφές ότι οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Το μέλλον των καλλιεργειών μας διαγράφεται ζοφερό. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι τιμές παραγωγού για προϊόντα της τρέχουσας περιόδου είναι σαφές ότι θα βρεθούν σε χαμηλά επίπεδα. Βλέπουμε, ήδη, το λάχανο να κυμαίνεται από 8 έως 15 λεπτά το κιλό τιμή παραγωγού, το μπρόκολο στα 70-80 λεπτά, και το κουνουπίδι στα 40-60 λεπτά το κιλό.

Ο παραγωγός σπορόφυτων Μιχάλης Κούτρας υποστηρίζει ότι σημαντική μείωση θα υπάρξει και στην παραγωγή κηπευτικών στην Κεντρική Εύβοια: «Η μείωση της καλλιέργειας των φθινοπωρινών υπαίθριων κηπευτικών στην Κεντρική Εύβοια ξεπερνά το 40% σε σχέση με πέρυσι. Παραγωγοί με μεγάλες εκτάσεις για τα δεδομένα της περιοχής μας, λόγω των χαμηλών τιμών που εισέπρατταν από τους εμπόρους, σταμάτησαν να καλλιεργούν τα κτήματά τους».

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι και στην περιοχή της Λαμίας παρατηρείται σημαντική μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κηπευτικών πάνω από 20% σε σύγκριση με την καλλιεργητική περίοδο του προηγούμενου έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

13 Απριλίου 2024