Πέντε χιλιόμετρα από την Άμφισσα και οχτώ χιλιόμετρα από την παραλία της Ιτέας βρίσκεται το χωριό Σερνικάκι.
Το Σερνικάκι, όπως και τα χωριά Άγιος Γεώργιος και Άγιος Κωνσταντίνος, βρίσκεται σχεδόν μέσα στον ονομαστό Ελαιώνα της Άμφισσας και απέχει περίπου 15 λεπτά με το αυτοκίνητο από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 113 μέτρων και η ονομασία Σερνικάκι πιστεύεται ότι προήλθε από τον πρώτο Τούρκο τσιφλικούχο που βρέθηκε στην περιοχή, τον Σερνίκ-Αγά.
Μπορεί σήμερα το Σερνικάκι να αριθμεί περίπου 300 μόνιμους κατοίκους αλλά μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70 ο πληθυσμός του έφτανε και τους 1.000 κατοίκους με κύρια δραστηριότητα την καλλιέργεια της ελιάς.
Απέναντι από το Σερνικάκι βρίσκεται το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, στο οποίο ο τότε δεσπότης Σαλώνων Ησαΐας μαζί με τους οπλαρχηγούς Πανουργιά και Δυοβουνιώτη ύψωσαν στις 27 Μαρτίου 1821 το λάβαρο της επανάστασης στη Ρούμελη. Στην επανάσταση του 1821 το χωριό πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες στον αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο στρατηγός Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του αναφέρεται στο χωριό κατ’ επανάληψη.
Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι ο Άγιος Δημήτριος αλλά ξεχωριστή θεωρείται και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου που είναι χτισμένη σε ρυθμό βασιλικής με τρούλο.