Τα «κλειδιά» του διαγωνισμού για Νηρέα και Σελόντα

Οδηγός το enterprise value για τις μη δεσμευτικές προσφορές. Η αίσθηση ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να διαγράψουν δάνεια και πώς επηρεάζεται ο διαγωνισμός. Οι παράμετροι του χρονικού ορίζοντα και της εμπειρίας. Με την κατάθεση, σήμερα, των μη δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 82,11% της Σελόντα και του 75,9% της Νηρεύς ΝΗΡ +3,40% αρχίζει […]

21 Σεπτεμβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Οδηγός το enterprise value για τις μη δεσμευτικές προσφορές. Η αίσθηση ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να διαγράψουν δάνεια και πώς επηρεάζεται ο διαγωνισμός. Οι παράμετροι του χρονικού ορίζοντα και της εμπειρίας.

Με την κατάθεση, σήμερα, των μη δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 82,11% της Σελόντα και του 75,9% της Νηρεύς ΝΗΡ +3,40% αρχίζει να «τρέχει» ο διαγωνισμός (project Nemo) για την πώληση των δύο ηγέτιδων δυνάμεων της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας.

Οι περισσότεροι από τους 37 που υπέγραψαν συμβάσεις εμπιστευτικότητας (NDAs) εκτιμάται ότι θα βρεθούν στην αφετηρία, υποβάλλοντας ενδεικτικές προσφορές, με οδηγό, σ’ αυτή τη φάση, τη συνολική αξία (enterprise value) των δύο ομίλων.

Με δεδομένο ότι οι πωλήτριες τράπεζες, που αποτελούν και τους μεγαλοπιστωτές των Nηρεύς και Σελόντα, επιδιώκουν να μη διαγράψουν απαιτήσεις, στην αγορά έχει καλλιεργηθεί η εκτίμηση ότι για να έχουν τύχη οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να αποτιμήσουν την αξία των δύο εταιρειών πάνω από 8 φορές τα EBITDA της φετινής χρήσης.

Στο τέλος του 2016, Nηρεύς και Σελόντα είχαν καθαρό δανεισμό περίπου 340 εκατ. ευρώ, με αθροιστικά EBITDA, προ αποτίμησης βιολογικών αποθεμάτων, 42 εκατ. ευρώ. Φέτος, τα EBITDA θα είναι χαμηλότερα, λόγω της πίεσης στην τιμή της τσιπούρας, με τον καθαρό δανεισμό να παραμένει στα ίδια περίπου επίπεδα.

Αν η επιδίωξη των τραπεζών να μη διαγράψουν δάνεια παραμείνει, ο ορίζοντας της επένδυσης θα παίξει καθοριστικό ρόλο, σύμφωνα με στελέχη επενδυτικής τραπεζικής, για το ποιοι θα περάσουν και υπό ποιες προϋποθέσεις στον δεύτερο γύρο.

Συνήθως οι αναδιαρθρώσεις των εταιρειών του κλάδου, λόγω της φύσης των εργασιών, απαιτούν περισσότερο χρόνο προκειμένου να αποδώσουν, ενώ οι δύο όμιλοι έχουν μείνει πίσω σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές τους.

Επομένως, όσοι έχουν ορίζοντα επένδυσης 3 ή 4 χρόνια, δύσκολα μπορούν να «μπιντάρουν» με πολλαπλασιαστή πάνω από 8 φορές τα φετινά EBITDA, ακόμη και αν έχουν υπολογίσει συνέργειες, είτε από την «πακέτο» απόκτηση των δύο εταιρειών, είτε από συνεργασία με ομοειδείς εταιρείες.

Με δεδομένο, δε, ότι ο αριθμός των στρατηγικών αγοραστών που υπέγραψαν NDAs δεν είναι μεγάλος, τον τόνο στον διαγωνισμό θα τον δώσουν τα private equity funds.

Κυρίως, δε, αυτά που διαθέτουν την τεχνογνωσία να επενδύουν σε παραγωγικές εταιρείες και την υπομονή για να εισπράξουν τα οφέλη του turn around…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

6 Σεπτεμβρίου 2024