Τι είπαν και τι άκουσαν Τσίπρας και Μακρόν από τους επιχειρηματίες

Νέες επενδυτικές ευκαιρίες προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Το πρόβλημα της γραφειοκρατίας και ποιοι τομείς ενδιαφέρουν τους Γάλλους. Γιατί είπε ο Μακρόν «δεν ήρθα να σας κάνω μάθημα». Για τις νέες επενδύσεις που προωθεί η κυβέρνηση και μπορούν να προσελκύσουν διεθνές ενδιαφέρον μίλησε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών, στο […]

9 Σεπτεμβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Νέες επενδυτικές ευκαιρίες προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Το πρόβλημα της γραφειοκρατίας και ποιοι τομείς ενδιαφέρουν τους Γάλλους. Γιατί είπε ο Μακρόν «δεν ήρθα να σας κάνω μάθημα».

Για τις νέες επενδύσεις που προωθεί η κυβέρνηση και μπορούν να προσελκύσουν διεθνές ενδιαφέρον μίλησε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Εμ. Μακρόν (ο τελευταίος αργότερα αποχώρησε, αφήνοντας τη θέση του στον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Λε Μερ).

Οι κ.κ. Τσίπρας και Μακρόν άκουσαν τις παρατηρήσεις του εκπροσώπου της Total (που στάθηκε στα γνωστά προβλήματα με την ελληνική γραφειοκρατία), όσο και του κατασκευαστικού ομίλου Vinci, αλλά και του προέδρου του ΣΕΒ Θεοδ. Φέσσα και του προέδρου της Eurobank Νίκου Καραμούζη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φέσσας ζήτησε μια τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στα εργασιακά στη Γαλλία, με τον κ. Μακρόν να επισημαίνει πως «δεν ήρθε για συμβουλές» και πως η Ελλάδα θα βρει το μοντέλο που της ταιριάζει.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως είναι γνωστά τα προβλήματα με τη γραφειοκρατία και η κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει. Μίλησε, όμως, για τα νέα σχέδια της κυβέρνησης όπως οι παραχωρήσεις λιμένων (αναφέρθηκε στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας).

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην έγκαιρη ολοκλήρωση των οδικών αξόνων από κοινοπραξίες στις οποίες συμμετείχε, μεταξύ άλλων, και η γαλλική Vinci.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας Αναστάσιος Καλλιτσάντσης σημείωσε ότι οι εταιρείες-μέλη του συνδέσμου έχουν επενδύσει στην κρίση 2,5 δισ. ευρώ και ρώτησε τον πρωθυπουργό πόσο αποφασισμένος είναι «να προωθήσει ενεργά τη διατήρηση των υπαρχουσών αλλά και την ενθάρρυνση νέων ελληνογαλλικών επιχειρηματικών συνεργασιών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, και με ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες».

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας βρισκόμαστε σε μία περίοδο αναδιάρθρωσης που έχει να κάνει όχι τόσο με τις μνημονιακές υποχρεώσεις μέσα από το πρόγραμμα, αλλά κυρίως από τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού και της DG COMP».

«Είμαστε ανοιχτοί στην ενίσχυση της συνεργασίας σε επιχειρηματικό επίπεδο ανάμεσα σε γαλλικές επιχειρήσεις ενέργειας, είτε τη δημόσια είτε ιδιωτικές, στη ΔΕΗ ΔΕΗ -2,71% και σε άλλα σχήματα που μπορούν να δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα», τόνισε για να συμπληρώσει παράλληλα ότι «βούληση μας είναι να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες και τις προϋποθέσεις ώστε να βγούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από αυτή την κρίση, εξυγιαίνοντας το πλαίσιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ενέργειας, ταυτόχρονα όμως διασφαλίζοντας – γιατί αυτός είναι ένας μεγάλος αν θέλετε καημός δικός μας, έγνοια δική μας – τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ ΔΕΗ -2,71%».

Επιχειρηματίες με Λεμέρ

Με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ συναντήθηκαν μακριά από τις κάμερες, σύμφωνα με πληροφορίες τρεις κορυφαίοι επιχειρηματίες. Οπως λένε οι ίδιες πηγές, πρόκειται για τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, τον Ευτύχη Βασιλάκη (Aegean Airlines) και τον Πολυχρόνη Συγγελίδης (Viamar).

Στην ατζέντα προφανώς κυριάρχησαν θέματα επιχειρηματικότητας και διερεύνησης τομέων συνεργασίας.

Οι συμφωνίες

Σε ό,τι αφορά στα πρακτικά αποτελέσματα, αυτά που προκύπτουν είναι το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Nicolas Dufourq, με τον Ελληνα υπουργό να δηλώνει πως τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμο το σχετικό νομοσχέδιο.

ΔΕΗ και Engie ξεκίνησαν συζητήσεις για την κατασκευή Αιολικού Πάρκου και μονάδων αποθήκευση ενέργειας στην Κρήτη.

Προέκυψε και συμφωνία συνεργασίας του ελληνικού «SI cluster» διαστημικών τεχνολογιών & εφαρμογών με το @AerospaceValley με έδρα την Τουλούζη.

«Επιτυχημένη η συνάντηση»

Το έντονο ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης υδάτων εκφράζουν εκπρόσωποι των κορυφαίων γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων Total και Suez, με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ.

Όπως επεσήμαναν στο περιθώριο του ελληνογαλλικού επιχειρηματικού φόρουμ, που διοργανώθηκε σήμερα με την παρουσία του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμ. Μακρόν και του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, υπάρχει σαφές έδαφος συνεργασίας σε αμφότερους τους τομείς.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Patrick Pouyanne της Total δήλωσε στο ΑΠΕ πως «το ενδιαφέρον μας στην Ελλάδα εντοπίζεται σε τέσσερις τομείς. Ο πρώτος, η διανομή των πετρελαϊκών μας προϊόντων και ειδικά στη ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς έχουμε ευρύ πελατολόγιο εδώ και είμαστε προμηθευτές σε τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου, ενώ είμαστε διατεθειμένοι να επιδοθούμε σε έρευνες (σ.σ. υδρογονανθράκων)». Όπως πρόσθεσε, «έχουν υπάρξει ανακαλύψεις στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο και στην Κύπρο και θέλουμε να κάνουμε έρευνες στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτό έχουμε καταθέσει αίτηση εξασφάλισης των σχετικών αδειών και για αυτό βρίσκομαι εδώ σήμερα».

Αναφερόμενος σε ζητήματα ερευνών, ο επικεφαλής της TOTAL δήλωσε ότι «η φιλοσοφία μας είναι ξεκάθαρη. Δραστηριοποιούμεθα σε κάθε χώρα, σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας. Εάν η Κύπρος επιθυμεί να κάνω εξορύξεις, θα κάνω εξορύξεις στην Κύπρο. Εάν η Ελλάδα θέλει να κάνω εξορύξεις, θα κάνω εξορύξεις στην Ελλάδα. Είμαστε μία δημόσια (εισηγμένη) εταιρία, μία εμπορική εταιρία και όχι μία διπλωματική εταιρία. Δεν χρειάζεται να επιλύσουμε κάτι. Πιστεύουμε ότι θα ήταν καλό να διερευνήσουμε το δυναμικό (υδρογονανθράκων) της Ελλάδας, καθώς υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μίας νέας βιομηχανίας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Έχουμε έναν ακόμη λόγο (δραστηριοποίησης στην Ελλάδα). Τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και κοιτάμε πολύ σοβαρά τις δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων στην Ελλάδα για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας -αιολικής και ηλιακής.

Ο τέταρτος λόγος αφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα θα καταστεί ένα είδος ενεργειακού κόμβου. Με φυσικό αέριο να μεταφέρεται από την Αίγυπτο, από τη Ρωσία, από την Τουρκία, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος για φυσικό αέριο. Βλέπετε, λοιπόν, ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για την παρουσία μας στην Ελλάδα», κατέληξε.

Σαφές επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όμως, εξέφρασε και ο Jean Louis Chaussade, διευθύνων σύμβουλος (CEO) του κορυφαίου επιχειρηματικού ομίλου SUEZ. Ερωτηθείς για το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των εταιριών διαχείρισης ύδατος, επεσήμανε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αγοράσουμε το μάνατζμεντ αυτών των εταιριών. Συνήθως μπορούμε να αγοράσουμε ένα μικρό ποσοστό των μετοχών, περί το 23%-20%, αλλά αυτό που θέλουμε είναι να βελτιώσουμε το μάνατζμεντ (τη διαχείριση), στο οποίο είμαστε καλοί. Αυτό λοιπόν που ζητούμε από τους Έλληνες εταίρους μας είναι να δούμε εάν θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο είδος της νέας τεχνολογίας που μπορούμε εμείς να προσφέρουμε. Είναι κάτι σημαντικό. Το να μπορείς να φέρεις τεχνολογία, νέα τεχνολογία, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του μάνατζμεντ, του δικτύου διανομής, της σχέσης με τους πελάτες, όπως κάνουμε παντού και είμαστε καλοί σε αυτό. Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να κάνουμε αυτό, θα είμαστε πολύ ευτυχείς να το προσφέρουμε».

Μετά τη συνάντηση ο κ. Ν. Καραμούζης, πρόεδρος Eurobank και ΕΕΤ, δήλωσε ότι «κρίνω τη διοργάνωση πολύ επιτυχή. Είναι μία ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, να ενημερωθούμε και να παρουσιάσουμε μία Ελλάδα προοπτικής, μία Ελλάδα που έχει μέλλον και να τονίσουμε την ανάγκη που υπάρχει στην Ελλάδα για επενδύσεις, που είναι απαραίτητες. Κυρίως ξένες επενδύσεις. Και βεβαίως πρόκειται για μία πολύ επιτυχημένη επίσκεψη (σ.σ. του προέδρου Μακρόν). Οι επιχειρηματίες είναι εδώ και οι τομείς που τους ενδιαφέρουν είναι πολλοί, και όχι μόνον ο τουρισμός, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, των τροφίμων, των logistics και άλλοι. Οι επιχειρηματίες θα ανακαλύψουν μόνοι τους τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο κ. Θ. Φέσσας, πρόεδρος ΣΕΒ, αναφερόμενος στη διοργάνωση του φόρουμ, δήλωσε ότι «δείγμα εμπιστοσύνης συνιστά οτιδήποτε φέρνει κοντά τους επιχειρηματίες, φέρνει κοντά τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, και βοηθά την επιχειρηματικότητα στον δρόμο προς την ανάπτυξη. Ακόμη κι αν δεν καρποφορήσουν άμεσα συμφωνίες, τουλάχιστον θα αρχίσουν να συζητούνται».

Ο κ. Ν. Βερνίκος, πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), υπήρξε γλαφυρός στην τοποθέτησή του για τη σημασία της διοργάνωσης: «Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία. Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται το πόσο εύστοχο ήταν αυτό το σλόγκαν που πρωτοακούστηκε στην Αθήνα το 1974 με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η Γαλλία εξακολουθεί να συμπορεύεται μαζί μας και μας στηρίζει στον δρόμο της ανάπτυξης, απαραίτητης προϋπόθεσης για να ζήσει ο ελληνικός λαός καλύτερες ημέρες».

Παράλληλα, η κα Χρ. Σακκελαρίδη, πρόεδρος του ΠΣΕ, δήλωσε ότι «είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα (η συνάντηση στο πλαίσιο του φόρουμ) και έχουμε πάρα πολλές ελπίδες σχετικά με την έκβασή της, διότι για να βγει η Ελλάδα από την κρίση χρειάζονται τρία πράγματα. Εμπιστοσύνη, επενδύσεις -και θα υπογραφούν αρκετές συμφωνίες για επενδύσεις- και μετά βέβαια εξωστρέφεια».

Ο κ. Χρ. Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, τόνισε ότι «μόνο θετική θα χαρακτήριζα τη σημερινή συνάντηση, στο σημείο που βρίσκεται η χώρα μας αυτή τη στιγμή, μια που πιστεύω ότι είμαστε στο σημείο που πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε την πραγματική ανάπτυξη. Τέτοιες προσπάθειες μόνον βοηθούν σε αυτό. Η παρουσία του Γάλλου προέδρου εδώ καθώς και η ομιλία που εκφώνησε, αλλά και η παρουσία των επιχειρηματιών ελπίζω να έχουν ένα πρακτικό αποτέλεσμα στη (σ.σ. εκατέρωθεν) συνεργασία. Υπάρχουν τομείς που μπορεί η γαλλική επιχειρηματικότητα με την ελληνική να συνυπάρξει πάρα πολύ ωραία».

Ο κ. Ν. Κουτσιανάς, πρόεδρος της APIVITA, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «εκείνο που έχει σημασία σήμερα είναι η Ευρώπη να μπει σε διαδικασία συνεννόησης, συναίνεσης. Δηλαδή οι ηγέτες να μπουν σε διαδικασία συναίνεσης για να δημιουργηθεί μία στρατηγική που θα στηρίζεται σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο για έναν διαφορετικό τρόπο κατανάλωσης, έχοντας πάντα στο μυαλό μας το ευ επιχειρείν».

Τέλος, ο κ. Γ. Βερνίκος, πρόεδρος της ΟΚΕ και γ.γ του ΣΕΤΕ, τόνισε ότι «η Γαλλία είναι χώρα του Διαφωτισμού και του κοινωνικού διαλόγου. Ιδιαίτερα εγώ ως πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί συνεργαζόμαστε στενά με την αντίστοιχη ΟΚΕ της Γαλλίας, αλλά και σε επίπεδο Τουρισμού οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι πολύ μεγάλες και για επενδύσεις και για τουρίστες. Έχουμε μία καλή χρονιά και ελπίζω το 2018 να είναι ακόμη καλύτερο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

16 Ιουλίου 2024